NASA: Mekiklerin 2010'dan sonra da uçmasında hiçbir teknik sorun yok
Amerikan uzay kurumu NASA, bu yılın sonunda hizmet dışı kalması öngörülen üç Amerikan uzay mekiğinin uçuşlara devam etmesinde hiçbir teknik sorun bulunmadığını bildirdi
NASA'nın uzay mekiği programı sorumlusu John Shannon, ancak tek sorunun maliyet olduğunu belirterek, NASA'nın bu üç uzay mekiğini uçsunlar ya da uçmasınlar hazır tutmak için ayda 200 milyon, yılda da 2,4 milyar dolar harcadığını kaydetti.
Shannon, Discovery uzay mekiğinin 5 Nisan'da Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) yapacağı sefer nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, asıl sorunun NASA ve ülkenin bu maliyete vereceği yanıt olduğunu söyledi.
5 Nisan'daki seferden sonra, 29 yıldır hizmette bulunan mekiklerin üç kez daha uçmaları ve emekliye ayrılmaları öngörülüyor. İlk mekik Nisan 1981'de fırlatılmıştı.
Başkan Barack Obama'nın, Ocak sonunda Kongre'ye sunduğu 2011 bütçe tasarısında mekiklerin uçuşlarına 30 Eylül 2010'da son verileceğini teyit etmesine karşılık, birçok Kongre üyesi, UUİ'ye astronotların gönderilmesinde ABD'nin Soyuz füzelerine bağımlı kalacağı sürenin kısaltılması için mekiklerin daha uzun süre faal tutulmalarını istiyor.
ABD'nin UUİ'ye astronot taşıyacak yeni bir fırlatma sisteminin 2015'ten