'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' Adlı Bilgi Yarışması Yapıldı

Uşak'ta bu yıl 7

'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' Adlı Bilgi Yarışması Yapıldı
Uşak'ta bu yıl 7.'si yapılan "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" adlı bilgi yarışmasında, Eşme İlçesini temsil eden kadın çiftçiler birinci oldu. Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, yarışmada tarımda nitelik ve niceliğin önemine değindi.
Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" yarışmasına, Uşak merkez ve 5 ilçeden toplam 12 kadın çiftçi katıldı. Heyecanlı geçen bilgi yarışmasını Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, Ulubey Kaymakamı Selami Işık, ilçelerin Ziraat Odası başkanları, SGK İl Müdürü Fevzi Gökçe, Nüfus İl Müdürü Nazmi Çiçek, çiftçi kadınların yakınları ve çok sayıda davetli katıldı. Yarışma öncesi Uşak Üniversitesi'nden bir grup türkü dinletisi sundu. Yarışma öncesi açılış konuşması yapan Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, yarışmanın 7 yıldır yapıldığını belirterek, "Ülke genelinde bu yarışmaya ilgi büyük olunca bakanlık 2006-2010 yılları arasındaki tarım stratejisine dahil etti. Tarım çalışanlarının yüzde 35'ini kadınlar oluşturuyor. En önemlisi de ziraat sanatlarını uygulayan kesim kadınlardır. Bu nedenle kadın çiftçilerin teşvik edilip bilgilendirilmesi son derece önemlidir"dedi.
Tarım sektöründeki istihdamın gelişmiş ülkelere oranla yüksek olmasına karşın gerekli verimin alınamadığını emek yoğun işlerde kadınların çalıştığını kaydeden Atilla Arslan, " Avrupa ülkelerinde istihdamın yüzde 4'ü tarımda çalışırken bizim ülkemizde bu oran 25 seviyelerindedir. İki milyonun üstende kadın çiftçimiz var. Biz ilimizde kadın çiftçilerimize yönelik bilgilendirme toplantılarını ve beslenme eğitimiyle ilgili çalışmalara önem veriyoruz. 2010 yılında 150 köyde eğitim çalışmaları yapacağız ve kadın çiftçilerimize 15 konuda eğitim vereceğiz. Amacımız kadın çiftçilerimizin bilgilerini tazelemek ve tarım sektöründe var olduklarını ispat etmektir. Tarım sektöründe kadınlar emek yoğun işlerde sosyal güvencesi ve sigortası olmadan çalıştırılıyor. İlimizde tarımda çalışanların sadece yüzde 3'ü orta ve daha üst okul mezunu. Teknik eğitim alan çiftçimiz neredeyse yok. Ülkemizde ve ilimizde tarım babadan kalma yöntemlerle yapılıyor. AB ülkelerine göre sektörde istihdam edilen insan sayısı 6 kat daha fazla olmamıza rağmen istenilen seviyede değiliz. Kadın çiftçilerimizden eğitim konusunda bizi zorlamalarını bekliyoruz"dedi.
Açılış konuşmalarının ardından başlayan yarışma son derece çekişmeli geçti. 15 sorulu yarışmada Eşmeli kadın çiftçiler 130 puanla birinci oldu. Yarışmada ikinciliği 120 puanla Banaz ilçesi kazanırken 110 puanlı Sivaslı ile Karahallı üçüncülük için altın soru uygulamasında yarıştı. İki ilçe arasındaki altın soru uygulaması sonunda Karahallı üçüncü, Sivaslı dördüncü, merkez ilçe beşinci ve Ulubey İlçesi de altıncı oldu. Yarışmada birinci olan Eşme ekibi Çorum'da yapılacak bölge yarışmasında Uşak'ı temsil edecek. Yarışma sonunda kadın çiftçilere çeşitli ödüller verildi.