Yedisu Halkı Hes Barajı'na Karşı Çıktı

Bingöl'ün Yedisu ilçesinde yapılması planlanan Hidro Elektrik Santrali (HES) Barajı için düzenlenen bilgilendirme toplantısında tartışma çıkarken, baraj yapılmasını istemeyen vatandaşlar zaman zaman zor zapt edildi

Yedisu Halkı Hes Barajı'na Karşı Çıktı
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde yapılması planlanan Hidro Elektrik Santrali (HES) Barajı için düzenlenen bilgilendirme toplantısında tartışma çıkarken, baraj yapılmasını istemeyen vatandaşlar zaman zaman zor zapt edildi.
Geçim kaynağı tarım olan Yedisu ilçesinde yapılması düşünülen baraj için düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılan vatandaşlar, bu çalışma ile birlikte doğanın tahrip edileceği, çiftçilerin arazileri için su bulamayacağını ileri sürerek, baraj istemediklerini belirtti. Anadolum Elektrik Üretim Limitet Şirketi adına Müslüm Varlık'ın başkanlığında gerçekleşen toplantı, Yedisi ilçe merkezindeki bir kahvehanede gerçekleşti. Toplantıya Çevre ve Orman Bakanlığı adına Erdal Şanlı, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü adına Murat Cenk, Bingöl İl Çevre ve Orman Müdürlüğü adına Mehmet Yıldırım ve Mustafa Yıldırım, Devlet Su İşleri (DSİ) Elazığ Bölge Müdürlüğü'nden bir heyet ile Yedisu ilçesinden çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantıya katılan vatandaşlar ilçede yapılacak barajın geçimini tarım ile yapan vatandaşların aç kalacağını ve bundan dolayı bu çalışmanın yapılmasını istemediklerini söyledi. Barajın faydalarının anlatıldığı bilgilendirmeye katılan vatandaşlarla toplantıyı yapanlar arasında zaman zaman çıkan tartışmalar nedeniyle tansiyon yükseldi.
Yedisu ilçesi Eşkipınar köyü mevkiinden geçen Peri Suyu üzerinde yapılması planlanan baraja tepki gösteren İl Genel Meclisi üyesi Hüseyin Negüzel, bunun yerine yol ve hastane yapılmasını istedi. Negüzel, "Bize baraj yapacağınıza yolumuzu yapın, ilçemize hastane yapın. Barajın ilçemize faydası yok. Baraj ile birlikte doğa güzellikleri tahrip edilecek ve ilçede çiftçilik yapan vatandaşlar arazilerini sulayamaz hale gelecektir. Yedisu fasulyesi ile nam salmıştır, baraj yapılırsa artık kimse fasulye ekemeyecektir" dedi.
Merkez Mahalle Muhtarı Ahmet Sünme ise, ilçe halkı olarak baraj istemediklerini söyledi. Sünme, "Baraj yapılırsa tarım ile geçinenler aç kalır. Millet perişan olur ve göç etmek zorunda kalır" ifadelerini kullandı.
Toplantıya davet edilen vatandaşlar, katılım formlarını imzalamayarak barajın yapılmasına tepki gösterdi. Bazı vatandaşlar ise baraj çalışmaları hakkında bilgi verenlerle hararetli tartışmalara girdi. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği toplantıya katılan bir grup vatandaş, baraj yapılmasını protesto ederek dışarı çıktı.