Muhasebeciler 1 Mart Muhasebeciler Gününe Sıkıntılı Girdi

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Mesut Topcu, mesleklerinin hala istenilen noktada olmadığını belirtirken, ihtiyaç duyulan düzenlemelerin biran önce çıkarılmasını istedi

Muhasebeciler 1 Mart Muhasebeciler Gününe Sıkıntılı Girdi
Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Mesut Topcu, mesleklerinin hala istenilen noktada olmadığını belirtirken, ihtiyaç duyulan düzenlemelerin biran önce çıkarılmasını istedi.
BSMMMO, 1 Mart Muhasebeciler Günü münasebetiyle Heykel'deki Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Yönetim kurulu üyeleri ve meslek mensuplarının da katıldığı törende konuşan BSMMMO Başkanı Mesut Topcu, muhasebeciliği yasal statüye kavuşturan 3568 sayılı kanun tasarısının 1 Mart 1989 tarihinde Bakanlar Kurulu'nda kabul edildiğini hatırlattı. Muhasebeciliğin gelişim seyrinin sanayileşme sürecinde olduğu gibi dünya uygulamalarından biraz farklılık gösterdiğini belirten Topcu, "Ülkemizde 1950 yılına kadar dünyadaki muhasebe uygulamalarından sadece KİT'lerde istifade edilmişti. 1950'den sonra yapılan büyük vergi reformuyla birlikte özel sektörün de gelişmeye başlamasıyla muhasebe mesleğinin önemi ortaya çıktı. Mesleğin örgütlenme ve yasal statüye kavuşturulma talepleri de yine bu dönemde doğdu. Bu talepler karşılığını 40 yıl sonra bulabildi" dedi.
Ülke ekonomisinin dünya ekonomisiyle entegrasyon sürecine girmesiyle muhasebe mesleğinin 80'li yıllarda yeni bir boyuta geldiğini ifade eden Mesut Topcu, mesleğin gelişimi hakkında bilgi verdi. Genç ve çalışan bir meslek örgütü olmalarına rağmen mesleklerinin arzu ettikleri noktada olmadığını söyleyen Topcu, "Artan iş yükü meslektaşlarımızı bunalttı. Tahsilata yönelik ihtiyaç duyulan bazı düzenlemelerin yapılmaması meslektaşlarımızın ciddi ekonomik kayıplarına sebep oldu. Meslek mensupları arasında yaşanan haksız rekabeti önlemeye yönelik etkin bir denetim sistemi kurulmalıdır. Mesleğimiz önümüzdeki süreçte daha fazla katma değer oluşturacaktır" dedi.
1 Mart Muhasebeciler Günü kapsamında bir ay boyunca etkinlik yapacaklarını söyleyen Topcu, seminer, konser ve tiyatro gösterileri de düzenleyeceklerini kaydetti.