Selek'e kötü haber

Yargıtay, Mısır Çarşısı Davası'nda Pınar Selek'e mahkeme tarafından verilen beraat kararını bozdu.

Selek'e kötü haber
Mısır Çarşısı Davası olarak bilinen davada mahkemenin suçsuz bulduğu, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin ise mahkum olmasını istediği sosyolog Pınar Selek’e Yargıtay Ceza Genel Kurulu’ndan kötü haber geldi. Kurul, Selek’e verilen beraat kararının bozulmasına hükmeden Yargıtaya 9. Ceza Dairesi kararına yapılan itirazı oy çokluğuyla reddetti. Kurul’un bu kararına göre, Selek’in yeniden yapılacak yargılama sonunda “müebbet hapis cezası” alarak hapse girmesi yüksek olasılık haline geldi.

Patlama 1998’te olmuştu

Yazdığı “Sürüne Sürüne Erkek Olmak” isimli kitapla 2009 Pen Duygu Asena Ödülü’nün de sahibi olan Selek, 1998’de İstanbul’daki Mısır Çarşısı’nda meydana gelen ve 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamadan sonra Selek’in de aralarında bulunduğu 15 kişi tutuklanmıştı. Selek yaklaşık 2.5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonunda, mahkeme 2006’da bilirkişi raporlarındaki çelişkiler nedeniyle “patlama nedeninin bomba mı LPG mi olduğu anlaşılamadığından” beraat kararı verdi. Mahkeme Selek’e ait bir atölyede bulunduğu iddia edilen bomba malzemesi nedeniyle de “PKK’ya yardım etmek” suçunun oluştuğunu, ancak bunun da zamanaşımına girdiğine hükmetti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı 2007’de usulden bozdu. Mahkemedeki ikinci yargılama sonunda da Selek’e yine beraat ve zaman aşımı kararı kararı verildi. 9. Ceza Dairesi, ikinci temyiz incelemesinde Selek’e verilen beraat kararını bozdu.

Kararda, Selek’in PKK’yla irtibata geçip Fransa ve Romanya’da siyasi eğitim aldığı ve kod adı aldığı savunularak, “bomba imal ettiği, Abdülmecit Öztürk ile beraber Mısır Çarşısı’na bomba koydukları” iddia edildi. Bu karara Yargıtay Başsavcığılı itiraz etti. Selek’in bombalama eyleminden ötürü beraat etmesi gerektiği savunuldu. İtirazda, Selek’in atölyesinde bulunan bomba malzemeleri içinse “örgüte üye olmak” suçundan ceza verilebileceği kaydedildi.

Şimdi ne olacak?

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Başsavcılığın bu itirazını dün reddetti ve Daire’nin Selek’e müebbet hapis cezası verilmesine ilişkin kararını yerinde buldu. Bu karara yerel mahkemenin direnme hakkı var, ancak dosya yeniden Ceza Genel Kurulu’nda karara bağlanacak.