İsrail saldırırsa Suriye Lübnan'ın yanına geçecek

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, İsrail'in muhtemel bir saldırısı durumunda sessiz kalmayacaklarını belirterek, devlet ve halk olarak Lübnan'ın yanında yer alacaklarını bildirdi.

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri resmi bir ziyaret amacıyla bu gün Suriye'ye geldi. Berri Şam ziyaretinde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından kabul edildi. Yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra bölgedeki gelişmeler ele alındı.
Görüşmede Suriye ve Lübnan arasındaki ilişkilerin iki kardeş halk ve ülke arasındaki tarihi ve coğrafik bağları yansıtacak şekilde ilerletilmesinin mekanizmaları da değerlendirildi. İsrail'in bölge ülkelerine yönelik tekrarlanan tehditlerinin de ele alındığı görüşmede ayrıca İsrail'in bölgede savaş ateşini yakmaya ve barış fırsatlarını kökünden baltalamayı amaçlayan çalışmaları da masaya yatırıldı.
Suriye Devlet Başkanı Esad, İsrail'in bölgede tansiyonu yükseltemeye yönelik çabaları ile ilgili olarak, İsrail'in herhangi bir saldırısına karşı Suriye'nin hükümet ve halk olarak Lübnan'ın yanında olduğunu bildirdi.
Esad ve Berri aynı zamanda özellikle Filistin olmak üzere Arap dünyası ve bölgedeki gündem konularını değerlendirdiler.
Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim yaptığı açıklamada, İsrail'in bölgedeki kabadayılık rolünden vazgeçmesini isteyerek, muhtemel savaşın İsrail'in şehirlerine kadar taşınacağını belirtmişti.
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da devlet radyosuna yaptığı açıklamasında, "Esad'a mesajımız açık olmalı. Savaşı kaybetmekle kalmazsın, iktidarını ve aileni kaybedersin" diyerek tehditte bulunmuştu.
Öte yandan Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin ölümünden 5 yıl sonra Suriye ile Lübnan arasındaki ilişkilerde büyük ilerleme kaydedildi. Gelişen siyasi ilişkilerle birlikte Şam ve Beyrut yönetimleri İsrail'e karşı ortak tavır alıyor.