500 bin kişi devletten alacaklı

Anayasa Mahkemesi'nin çalışanların yüzde 35 vergi ödemesini iptal eden düzenlemesinin ardından vergi hukukçuları şimdiye kadar ödenen verginin iadesi konusunda neler yapılacağı konusunda görüşmelere başladı.

500 bin kişi devletten alacaklı
Büyük çoğunluk çalışanların 2009 yılı ekim özellikle de 2009 Aralık ayı ve sonrası için dava açıldığında çalışanın yüzde 8'lik (35- 27) fazla vergiyi geri alabileceğini belirtiyor. Bazı uzmanlar Anayasa kararlarının geriye yürütülemeyeceğinden yola çıkılarak dava açılsa bile çalışanların 2006 yılından sonra ödedikleri fazla vergiyi alamayacağını savunurken bir çok vergi uzmanı özellikle Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesiz kararının açıklandığı 15 Ekim 2009'dan sonraki dönem için açılan davaların çalışan lehine sonuçlanacağına emin. Özellikle 2009 Aralık ayında yüzde 35'lik dilimden vergi ödeyen çalışanın bu aya ait fazla vergiyi geri alma ihtimali yüksek görünüyor. Bu konuda en uç görüşlerden birisi ise Türk Sanayici ve işadamları Derneği (TÜSİAD) Vergi Komitesi Başkanı Sedat Eratalar'dan geldi. Eratalar, 2006'dan sonra çalışanlardan Anayasa'ya aykırı vergi alındığını belirterek, "Davalar 2006'dan sonra fazla ödenen vergi için açılabilir" dedi.
DAHA ÖNCE FAİZDE YÜRÜDÜ
Vergi hukukçularının çalışanların fazla ödedikleri vergiyi alabilecekleri yönündeki görüşleri vergi mahkemeleri ve Danıştay'ın daha önce aldığı kararlarla destekleniyor. Bunlardan ilki vergi ziyaı cezasıyla ilgili alınan bir kararın mahkemelerce geriye yürütülmesi. PricewaterhouseCoopers Kıdemli Ortağı vergi uzmanı Zeki Gündüz, geçmişte de 4369 yasılı kanunla vergi ziyaı cezasına uygulanan faizi Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiğini mahkemelerin de işlemi geri yürüterek vergi ziyaı cezasından faiz almadığını ifade etti.
YATIRIM İNDİRİMİ KARARI EMSAL
İkincisi ise Kocaeli Vergi Dairesi'nin yine Anayasa Mahkemesi'nin aynı gün iptal ettiği ve şirketlerin 2009 yılından sonra yatırımlarını vergiden indiremeyeceklerini düzenleyen yasal düzenlemenin iptal edilmesinden sonra aldığı karar oldu. Mahkeme, Maliye'nin 'Anayasa Mahkemesi kararı geriye yürümez" deyip bir şirketin 2009 yılına ait yatırım indirimini kabul etmemesine karşı şirketi haklı buldu. Mahkeme kararında Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verilerek iptal edilen ve hukuk âlemindeki varlığı ortadan kalkan yasanın uygulanmasının mümkün olmadığı belirtildi.
MECLİS'İN BELİRLEYECEĞİ YENİ ORANLA YÜZDE 37 ARASINDAKİ FARK ALINIR
Yeni düzenleme yapılıncaya kadar yüzde 35'lik vergi diliminin Anayasa'ya aykırılığı devam ediyor. Şirketlerin açtığı davalar kabul edildi. Dava açma aşamasında herhangi bir sorun yok. Sonucu ne olur konusu tartışılır ama dava hakkını çalışanlar kullanmalı ve kullanıyor da. Şimdi hükümet muhtemelen yeni bir oran belirleyecek. Mahkemeler muhtemelen ekim ayından düzenleme yapılana kadar olan bölümde yeni oran ile yüzde 37 arasındaki farkın ödenmesini sağlayabilir.
SOSYAL GÜVENLİK UZMANI VE HT EKONOMİ YAZARI ALİ TEZEL
DAVAYI AÇAN PARASINI ALIR

Vergi dilimlerinin adaletsizliği üzerine hem Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeleri Ali Topuz, Haluk Koç ile birlikte 116 CHP milletvekili ile açılan iptal davaları sonrasında aşağıdaki illerin vergi mahkemelerinin hakimleri, yüzde 35'lik vergi oranının haksızlığını hakim olarak kendileri de inanarak konuyu
Anayasa Mahkemesi'ne taşımışlar ve Anayasa Mahkemesi de çok hızlı davranarak 08.01.2010 günü konuyu sonlandırmıştır.
1- Denizli Vergi Mahkemesi (Esas Sayısı: 2007/70)
2- Konya Vergi Mahkemesi (Esas Sayısı: 2007/101)
3- Danıştay Dördüncü Dairesi (Esas Sayısı:2008/67)
4- Ankara İkinci Vergi Mahkemesi(Esas Sayısı: 2008/69)
5- Sakarya Vergi Mahkemesi (Esas Sayısı: 2009/14)
6- İstanbul Onbirinci Vergi Mahkemesi (Esas Sayısı: 2009/60)
Konunun sonlanmasından sonra yukarıda sayılan mahkemelere dava açan ücretliler fazla ödedikleri gelir vergilerini geri almışlardır. Bazıları diyor ki Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez ancak burada durum farklı, Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez ama bu Anayasa Mahkemesi kararını dayanak yaparak dava açanlar için mahkeme kararı geçerlidir. Bunun iki yönü var birincisi konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyan yukarıdaki mahkemelerin kararları kendileri için emsal mahkeme kararıdır.