KKTC'li öğretmen adaylarına çağrı

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, yaptığı açıklamada KKTC uyruklu öğretmen adaylarının Türkiye'de öğretmen olabileceğini bunun için Türkiye vatandaşı olma şartı aranmadığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı heyetleri arasındaki görüşme Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nde yapıldı. Heyetlerarası görüşmeye Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst başkanlık yaptı.

Çubukçu, toplantıda yaptığı konuşmada, iki ülke eğitim bakanlıkları arasındaki işbirliği protokolünün geliştirilerek devam ettirilmesinden yana olduklarını söyledi.

Çubukçu, kendi verilerine göre Türkiye'den 145 okulun KKTC'deki okullarla kardeş okul işbirliği protokolü olduğunu belirterek, bu sayının artırılmasını desteklediklerini kaydetti.

Nimet Çubukçu, Türkiye'de özellikle ilk ve orta öğrenimdeki öğrencilerin farklı yerler görmesi ve kültürlerini tanımak üzere ''Gönül Köprüsü'' adıyla proje yürüttüklerini anlatarak, Kıbrıs'taki Türk öğrencileri de bu projeye dahil etmeyi arzuladığını söyledi.

KKTC'deki bireysel sporcuların doğrudan Türkiye şampiyonasına, takım sporlarında ise yarı final aşamasından yarışmalara katıldığını belirten Çubukçu, bugüne kadar 100 öğrencinin Türkiye'de burslu okuduğunu, 2010 yılı için 31 burs daha tahsis edildiğini açıkladı.

Çubukçu, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından iaşe ibadesi karşılanmak üzere ve istenmesi hailinde Türkiye'deki İmam Hatip Liselerinde her yıl için Kıbrıs'a 10 öğrenci kontenjanı ayrıldığını da söyledi.

Nimet Çubukçu, Kıbrıs Tarihi kitaplarının yeniden yazılmasıyla ilgili olarak KKTC Eğitim Bakanlığı tarafından talep edilen iki uzmanın temmuz-ağustos ayları için görevlendirildiğini, fizik ve kimya derslerinde ölçme değerlendirme konularıyla ilgili olarak üç uzmanın da şubat ayı içinde KKTC'ye geleceğini kaydetti.

Türkiye ile KKTC arasında varolan öğrenci ve öğretmen değişiminin geliştirilmesinin mümkün olduğunu anlatan Çubukçu, Türkiye'de öğretmenliğe başvurmak isteyen KKTC uyruklulardan Türkiye vatandaşı olma şartı aranmadığını söyledi.

Girne Öğretmen Evi'nin bakanlığı tarafından çalıştırıldığını, bu binanın sözleşmesinin bitmek üzere olduğunu kaydeden Çubukçu, binanın 5 yıl daha kullanımlarına bırakılması amacıyla, zaman geldiğinde bir mektupla teklifin KKTC tarafına iletileceğini açıkladı.

Çubukçu, özel eğitim konusunda da bakanlığının KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na her tür katkıya hazır olduğunu söyledi.

Çubukçu, iki ülke üniversitelerinin karşılıklı tanınmasını öngören protokolün onaylanması amacıyla Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na gönderildiğini ifade ederek, kendisinin de bunun takipçisi olacağını kaydetti.

KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst de, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun gelmesiyle kendisini daha güçlü hissettiğini söyledi.

Dürüst, özellikle teknoloji konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın maddi-manevi desteğini istediklerini anlatarak, özel eğitim konusunda ivedilikle destek talep etti.

Kemal Dürüst, Meslek Okulları Kapusu'nun önemli, ancak büyük bir proje olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin desteğiyle bu konuda adım atmak istediklerinin söyledi.

Girne Öğretmen Evi'nin işletilmesi konusunda gönderilecek istek mektubuna uygun gerekli uzatmanın yapılacağını ifade eden Dürüst, ''Gönül Köprüsü'' projesine özel önem verdiklerini, bunun uygulanmasıyla Türkiye'ye daha da bağlı gençler yetiştirilmiş olunacağını kaydetti.

KKTC yüksek öğretiminde Türkiye olmadan yol almanın mümkün olmadığını dile getiren Dürüst, ülke üniversitelerinde kalitenin artırılmasının ancak Türkiye ile mümkün olacağını vurguladı.