Birlik Haber Sen başkanlar kurulu toplantısı

Birlik Haber Sen'in 4. Başkanlar Kurulu Toplantısı, Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi( UTEM) toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Birlik Haber Sen başkanlar kurulu toplantısı
Birlik Haber Sen’in 4. Başkanlar Kurulu Toplantısı, 24 Ocak Pazar günü Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi( UTEM) toplantı salonunda gerçekleştirildi. Şube Başkanları ve il temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen Başkanlar Kurulu Toplantısı, bütün fikirlerin özgürce konuşulduğu demokrasi şölenine dönüştü.

“GICIKLIK YAPANLARA HADLERİ BİLDİRİLECEK”

Toplantıya katılan ve bir konuşma yapan Memur-Sen’in Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gündoğdu, “Ülkenin meseleleri aynı zamanda bizim de meselemiz. Darbecilere karşı duran bir iktidara sahibiz. Bizlerin de darbecilerin karşısında olmak gibi bir gayretimiz olmalı. Ordu bizim, devlet bizim, Mehmetçik bizim; bize gıcıklık yapanlar varsa onlara da hadlerini bildireceğiz. Biz solda ya da sağda olamayız. Bizler özlük ve bireysel mağduriyetler yaşayanların ve aynı zamanda baskı ve zulümden inleyen Iraklı, Doğu Türkistanlı ve Filistinli kardeşlerimizin yanındayız.” dedi.


Tekel işçilerinin yaptığı eyleme de değinen Gündoğdu, alınteri üzerinden hükümetle pazarlık edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşme için mücadele etmenin de en büyük görev olduğunu kaydederek, sendikaların sorunları işlevsel olarak dile getiren kurumlar olduğunu söyledi.

“PTT’NİN TARİH OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sendika Genel Başkanı Ali Erdoğan, toplantı gündemini en çok meşgul eden konu olan Posta Hizmetleri kanun tasarısı hakkında konuştu. Tasarının kanunlaşması halinde PTT’nin adım adım özelleşeceğini belirten Erdoğan, “Binlerce ailenin ekmek yediği PTT’nin tarih olması, çalışanların ne olacağı belirsiz bir sürece sürüklenmesi, büyük hak kayıplarının yaşanacak olması, köklü bir kurumun özel sermayeye peşkeş çekilmesi, bizler için tahammül edilemez bir durumdur. Ne yapıp ne edip bu tasarının yasalaşmasını engellemek zorundayız” dedi.


Öte yandan kamu sendikacılığı konusunda konuşan Ali Erdoğan, şunları söyledi: “Kamuda sendikal örgütlenme ivme kazanmıştır; ancak grevli toplu sözleşmeli sendikal hakka henüz ulaşılamamıştır. Ülkesine bağlılığını yaptığı hizmetlerle ortaya koyan cefakâr kamu görevlileri, bu hakkı çoktan hak etmiştir. Grev hakkı, tehdit unsuru olarak algılanıyor; oysaki bu hak, demokratik hakların başlangıcı sayılabilecek insani bir haktır.


İşte bu konunun çözümü, Türkiye’nin koşulları göz önünde bulundurularak özgürlükçü bir anlayışla hazırlanmış yeni bir kanundur. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nda bazı değişiklikler yapılmalı; sonra da yepyeni bir kanunla grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı düzenlenmelidir. Bizler de sendikal mücadeleye daha fazla hız vermeliyiz ki, daha insani haklara kavuşabilelim”

“HUKUK DEVLETİ OLMAK ZORUNDAYIZ”

Toplantıya katılan Bem Bir-Sen Genel Eğitim Sekreteri Recayi Karslı da konuşmasında, “Memur-Sen, Ergenekonculara ev sahipliği yapmadı; tersine demokrasiye ev sahipliği yapıyor. Memur-Sen, misyonu olan bir sivil toplum kuruluşu; ona bağlı olan sendikalar da bu bu misyonu yerine getiriyor” dedi.

Ayrıca toplu sözleşmenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirten Karslı, “Hukuk devleti olmak zorundayız. Bu olmazsa, sosyal adalet gerçekleşmeyecek; sendikal mücadele olmayacak” diye konuştu.

ŞABAN KAVUK’TAN BİRLİK ÇAĞRISI

Toplantının kapanış konuşmasını yapan ve bütün sorulara cevap veren Sendika Genel Teşkilat Sekreteri Şaban Kavuk, “PTT önce AŞ olacak, sonra da adım adım özelleşecek. Birlik Haber-Sen olarak, çalışanların haklarından taviz vermemiz, PTT'nin özelleştirilmesine 'evet' dememiz asla mümkün değildir. Sendika olarak taslağın bu haliyle Meclis'e gelmesi durumunda karşı çıkarak, yasalaşmaması için her türlü mücadeleyi vermemiz gerekmektedir. İşte yol ayrımı dediğim nokta da tam bu noktadır.

PTT çalışanları işini, iş güvencesini ve haklarını yitirme tehdidiyle karşı karşıyadır. Taslakta, PTT iş yerlerindeki mevcut çalışanlara ne olacağı belirsizdir. PTT A.Ş ile sözleşme imzalayacak özel ya da gerçek kişilerin, mevcut kamu personeli ile çalışması mümkün olmadığından PTT bünyesindeki iş yerlerinde çalışanlar büyük ihtimalle ana gövdeye kaydırılacak ya da havuzda toplanarak başka kamu kurumlara transfer edilecektir” dedi.

Şube Başkanları ve il temsilcilerini bu konuda fikir ve eylem birliğine çağıran Şaban Kavuk, “Önümüzde çok fazla seçenek yok. Birlikte hareket etmemiz ve kenetlenmemiz halinde üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur. Ya bu fırtınadan çıkacağız, ya da suskun kalıp yutulacağız” diye konuştu.

TOPLANTIDAN SATIRBAŞLARI

-Toplantının ana gündemini teşkil eden ve Bakanlar Kurulu’nca imzaya açılarak değiştirilmesi istenen Posta Hizmetleri Kanun Tasarısı hakkında il başkanlarına ve il temsilcilerine Uzman Onur Bakır, bilgi verdi.

Tasarının amacının postayı serbestleştirmek olduğunu ifade eden Bakır, “PTT, şirket muamelesi görecek, posta tekeli PTT ve şirketlere paylaştırılacak, postacılık sektörü üst kurula devredilecek, PTT’nin ayrıcalıkları elinden alınacak, çalışanların ise ne olacağı belli değil” dedi.

-Sendika üyelik kayıtlarını daha modern ve kolay gerçekleştirecek olan yeni geçtiği web tabanlı üyelik sistemini, tüm katılımcılara tanıttı.

Bütün şube başkanları ve il temsilcileri birer konuşma yaparak, kurumlarında karşılaştıkları sorunları dile getirdi. Çözümlere ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı, taleplerin dinlendiği büyük istişare toplantısında katılımcı başkanlara çalışmalarından dolayı tek tek teşekkür plaketi verildi.