Gaziantep 1. Tarım, Hayvancılık Ve Gıda Fuarı Açıldı

Gaziantep 1. Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı'nın açılışı yapıldı.

Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılışına Vali Süleyman Kamçı, Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, Suriye'nin Gaziantep Başkonsolosu Haitham Saad, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ünsal Göksen, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları ile GSO Meclis Başkanı ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, GTO Meclis Başkanı Zeki Yağcı, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, Gaziantep Emniyet Müdürü Halil Yılmaz, Güneydoğu İhracatçılar Birliği Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, oda başkanları ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri ile davetliler katıldı.
Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, açılışta yaptığı konuşmada, Gaziantep'in, tarım, hayvancılık ve gıda sektörü açısından, gerek tarımsal üretim, gerekse sanayi üretimi ile önemli bir kapasiteye sahip olduğuna dikkati çekti. Sanayi alanında adını duyuran şehrin, 699 firmasından, 157 tanesinin gıda sektörü olduğunu belirten Kamçı, "Gaziantep, tarım ürünleri için işleme, paketleme, dağıtım ve ihracat alanında önemli bir merkez konumundadır. GAP Bölgesindeki yatırımların en büyüğünü oluşturan Gaziantep Besi Organize Sanayi Bölgesi projesinin tamamlanmasıyla, hayvancılık alanında Avrupa Birliği normlarına uygun bir uygulama merkezi olacaktır. Bu nedenle, şehrimizde ilk kez düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı, Gaziantep ve bölgemiz açısından çok faydalı olacaktır" dedi.
Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan çiftçilerin, sektörle ilgili, uygulanabilir bilgi ve gelişmeleri de takip etmesini de sağlayacak olan fuarın, bölgede tarımsal üretimin modernizasyonuna büyük katkı sağlayacağını söyleyen Kamçı, birbiri ile bağlantılı bu üç sektörde, ilgili tarafları bir araya getirerek, bilgi alışverişini ve yeni ticari ilişkiler kurulmasını sağlayacağını ifade etti.
Suriye'nin Gaziantep Başkonsolosu Haitham Saad da, fuara Suriye'den firmaların da katılmasının kendileri için memnuniyet verici bir durum olduğunu kaydetti. Saad, "Türkiye ile Suriye komşu ve iki kardeş ülke. 2 yıl içerisinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Bize düşen görev de bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmaktır. Suriye ile Türkiye arasında karşılıklı olarak vizenin kaldırılması büyük bir ekonomiye yol açtı. Bu gelişmeler Ortadoğu'nun şeklini değiştirecek" diye konuştu.
GSO Başkanı Nejat Koçer ise, yaptığı konuşmada, ilki açılan fuarın şeref konuğunun Suriye olduğunu söyledi. Koçer, fuara, Suriye'den önemli katılımlar olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki gelişmelere dikkati çekti. Vizenin kalkmasıyla birlikte başlayan süreçte ikili ilişkilerde önemli artışlar olduğunu ifade eden Koçer, "Projeler yapıyoruz, daha sık bir araya geliyoruz. Bu çalışmalar gelecek yıllarda önemli başarıları getirecek" dedi.
Fuarı daha önce GSO olarak, Akort Fuarcılık ile birlikte GAPFOOD olarak açtıklarını hatırlatan Koçer, şöyle devam etti:
"Bu fuarı, bu yılda devam ettirmek isterken, fuarı yeni bir anlayış içerisinde, tarım, hayvancılık ve gıda sektörünü de içine alacak şekilde yapmak istedik. Dünyada da fuarlar bu şekilde açılmaya başlandı. Fuarı, Gaziantep Ticaret Odası ve Ziraat Odası ile birlikte açıyoruz. Aslında yola çıkarken biraz karamsardık ama, fuara yaklaştığımız günlerde gördük ki, ilgi ve alaka çok yüksek. Bugünde katılımcı sayısı çok fazla. Hatta, fuar açılmadan önce de birkaç firmamızın ürün sattığını duydum, mutlu oldum. Amacımız bu. Satışları artırabilirsek mutlu oluruz. Kurumların vazifesi bu. Gaziantep olarak geçen yıl, 800 milyon dolarlık gıda ihracatı yaptık. Bu yıl hedef, 1 milyar dolar. İç piyasadan bahsetmiyorum. Suriye ile önemli iş birliklerimiz var. Bu fuarı da yanına kattığımızda, birkaç yıl içerisinde Gaziantep'in, tarım, hayvancılık ve gıda konusunda bir cazibe merkezi olması, üretim ve ihracat merkezi olması yolunda çok sağlam adımlar atacağız. 2010 yılının ikinci fuarını açıyoruz. Gerçek anlamda fuarlar şehri olma yolunda önemli adımlar attık. Mart. Nisan, mayıs ve haziran ayında farklı fuarlarımızı olacak. Birçok fuar organizasyonumuz olacak. Haziran ayı başında ilk kez, Kadın Girişimcilik Fuarını açacağız. Bu çalışmalar, Gaziantep'in zenginliği olarak geri dönecek."
GTO Başkanı Mehmet Aslan ise, Gaziantep'in un ve makarna üretiminin büyük bir bölümünü karşıladığına dikkat çekerek başladığı konuşmasında, "Gaziantep, tarım ve gıda sektöründe de dünya liginde ciddi şekilde yer alıyor. Bu fuar bu açıdan çok önemli. Türkiye un ve makarna üretiminin büyük bölümü Gaziantep'te üretiliyor. Antepfıstığının da dünyaya açıldığı yer. Körfez krizine kadar 500 milyon dolarlık hayvan ihracatımız vardı. Hayvancılığı tekrar geliştirmek için girişimlerimiz devam ediyor. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı Organize Besi Bölgesi bitmek üzere. Burada 400-500 firma entegre şekilde çalışmalarda bulunabilecek" dedi.
Aslan, fuara Suriye'den de katılım olmasının sevindirici olduğunu kaydederek, "Suriye ile Türkiye iki komşu ülke olmanın ötesinde iki kardeş ülke. Fuara geniş bir katılım gösterdiler, kendilerine teşekkür ediyoruz. Suriye ile Türkiye, birlikte kalkınmalı, birlikte gelişme göstermeli. Biz bu anlayışla hareket ediyoruz ve üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.
Gaziantep İl Tarım Müdürü İbrahim Yılmaz ve Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep ise, fuarın ilk kez düzenlenmesine karşılık yoğun bir katılım olmasının sevindirici olduğunu dile getirerek, doğal zenginliklerin ekonomik zenginliğe dönüştürülmesi açısından bu fuarın önemli olduğuna dikkat çektiler.
Fuarla ilgili bilgiler veren Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya, yüksek bir katılımla fuarı açtıklarını belirterek, "10 bin metrekare kapalı alana kurulu fuarımıza tarım, hayvancılık ve gıda sektöründen 100'e yakın firma katılıyor. Fuarda, tarımsal mekanizasyondan sulama sistemlerine, gübre ve tohumdan tarımsal gıda ürünlerine, traktörden fidancılığa çok geniş bir yelpazede ürün ve hizmet, çiftçimizle buluşacak. GAP'ın içerisinde yer alan ve özellikle tarım ürünleri için işleme, paketleme,. dağıtım ve ihracat alanında önemli bir merkez konumunda olan Gaziantep, stratejik konumu itibarıyla fuar katılımcılarına yabancı sektör temsilcileri ile görüşme ve iş birliği imkanları sunmaktadır. GAP Eylem Planı çerçevesinde süt sığırcılığı yatırım destekleri ve diğer hibe desteklerinden yararlanabilmek bağlamında fuarımız, hem katılımcılar hem de ziyaretçiler için çok önemli bir fırsat olacaktır" dedi.
Akkaya, fuara Suriye, İtalya ve Hollanda'dan da katılım olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Açılışın ardından protokol üyeleri stantları gezerek firma yetkililerinden bilgi aldılar.
Bu arada, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından, yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcılara tanıtım amacıyla Antepfıstığı ikramında bulunulan fuarın 28 Şubat tarihine kadar açık olacağı bildirildi.