Ordu 112 Acil Servisi 'Hızır' Gibi Yetişiyor

Ordu 112 Acil Servis Ambulansları kentsel alanlarda vakaların yüzde 95'ine 10 dakikadan önce ulaşıyor.

Ordu 112 Acil Servisi 'Hızır' Gibi Yetişiyor
112 Ambulans Servisi Başhekimi Ebru Kanber, ambulans acil servis hizmetlerinin çalışma sistemi ve faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. Durugöl Mahallesi 5 Nolu Sağlık Ocağı'nın ikinci katında hizmet verdiklerini ifade eden Kanber, komuta merkezi olarak kullandıkları birimde 5 görevlinin gelen ihbarları değerlendirerek merkez ve tüm ilçelerdeki istasyonları bilgilendirdiklerini kaydetti. Komuta merkezinde bulunan doktor tarafından ihbarcının verdiği bilgiler doğrultusunda istasyonları hastanın durumu konusunda bilgilendirdiklerini ifade eden Kanber, en hızlı durum tahlili ve vaka yerine ulaşmak için büyük çaba sarf ettiklerini ifade etti. İstasyonlarla mümkün olduğu kadar telsiz ile haberleştiklerini belirten Kanber, "Bütün istasyonla bağlantıyı mümkün olduğu kadar telsiz ile haberleşiyoruz. Bütün konuşmalar sesli kayıt sistemi ile kayıt altına alınıyor. Bazen vatandaşlar tarafından 'ambulans istendik ama çok geç geldi' deniliyor. Kullanılan sistem ile çağrının bize ulaştığı andan vaka yerine ulaşım süresine kadar her şey kayıt ediliyor. Düzeltme yapılması veya oynanması mümkün değildir" dedi.
Ulaşım sürelerinde büyük bir başarı yüzdesine sahip olduklarını ifade eden Kanber, "Kentsel vakalara ulaşım sürelerimiz 0-10 dakikada arasında değerlendiriliyor. Örneğin 2010 yılı ocak ayında kentsel alanda bin 173 vakaya çıkılmış, bin 165 yani yüzde 95'ine 10 dakikanın altında ulaşılmış. Yine kırsal alanca ulaşımda kabul edilebilir sınır 30 dakikada. Yüzde 85'ne 30 dakikadan önce ulaşılıyoruz. Karadeniz Bölgesi'nin coğrafi şartları göz önünde bulundurulursa bunun çok büyük başarı olduğu düşünüyoruz. Bazen 180 dakika bile yetmeyebiliyor" diye konuştu.
Son dönemde bütün illerde güncelleştirilmesine büyük önem gösterilen hastane koordinasyon sisteminin büyük kazanımlar sağladığını dile getiren Kanber, "Hastane koordinasyon ekranında, illerdeki Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ve özel hastanelerin durumlarını görülebiliyoruz. Ordu olarak en çok Samsun ve Trabzon'a hasta nakilleri yapıyoruz. Daha önce nakillerde bazı sıkıntılar olabiliyordu. Örneğin şimdi bu sistem ile Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne boş yatak sayılarını görebiliyoruz. Biz bu verilen üzerinden nakilleri gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında yine teyit etmek amacıyla nakilden önce görüşüyoruz. Özel hastanelerdeki yatak ve servis durumlarını da görebiliyoruz. Onlar bize bildiriyor ve bizde sisteme giriş yapıyoruz" şeklinde konuştu.