İbrahim Fırtına ve Özden Örnek adliyeye sevk edildi

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek adliyeye sevk edildi.

İbrahim Fırtına ve Özden Örnek adliyeye sevk edildi
Balyoz Planı soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve bazı muvazzaf subaylar İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden adliyeye sevk edildi.

Haklarında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce arama ve yakalama kararları çıkartılan bazı şüphelilerin, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "örgüt üyeliği" suçlamasıyla gözaltına alındıkları ifade edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden emekli astsubay Arif Şener'e İstanbul Organize Şube Müdürlüğündeki sorgusu sırasında "Balyoz Güvenlik Harekat Planı"nda geçtiği öne sürülen bazı metinlerin sorulduğu, Şener'in susma hakkını kullanmadığı ve alınan ifadesinin tamamlandığı belirtildi.

Gözaltında bulunan şüpheliler arasında yer alan eski İstanbul Merkez Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü emekli Albay Kubilay Aktaş ile birlikte bazı kişilerin işlemleri İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Oramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Tuğgeneral Baki Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu diğer şüphelilerin işlemlerinin ise Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde devam ettiği öğrenildi.

Bu arada, İbrahim Fırtına ile emekli Orgeneral Çetin Doğan Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirildi. Adli Tıp'a ayrı ayrı araçlar ile getirilen Fırtına ve Doğan yaklaşık yarım saat süren sağlık kontrolün ardından Adli Tıp'tan ayrıldı.

Örnek'in avukatı: "Örnek nezarethanede değil"

Deniz Kuvvetleri Eski Komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek'in avukatı Dinçer Eskiyerli, Örnek'in, nezarethanede tutulmadığını ifade etti.

Örnek'in başka bir odada tutulduğunu ifade eden Eskiyerli, Örnek'in sorgusunun emniyette yapılmayacağını ifade etti.

Adliyede sorguların olduğu için yoğun olduğunu ifade eden Eskiyerli, ''Örnek'in yarın ifadeye çıkacağını tahmin ediyorum. Sağlık durumu ve morali gayet iyi. Sohbet ettik. Çok şeyi konuştuk. Arkadaşlar çok iyi davranıyor. Odada tutuluyor. Suçlamalarla ilgili bir şey sorulmadı, söylenmedi. Herhangi bir arama da yapılmadı' diye konuştu. Eskiyerli, Örnek'in gözaltına alınmasının yasal olup olmadığıyla ilgili bir soruya ise 'Bu konuda bir şey demeyeceğim. Bir soruşturma yapılıyor. Emniyette sorgulanması söz konusu değil' şeklinde yanıt verdi.

Fırtına'nın avukatı: "Burası otel gibi"

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde müvekkili İbrahim Fırtına ile görüşen avukat Hekimoğlu, "Müvekkilimin sağlık durumu iyi. Burada tek başına bir odada tutuluyor. Ancak burada hukuki hiçbir işlem yapılmıyor" dedi.

Hekimoğlu, Adalet Bakanlığı'nın 2006 yılında devlet memurlarının yargılanması ile ilgili bir genelge çıkarttığını belirterek, "Müvekkilim burada ifade vermeyecek. Polisin ifade alması genelgeye göre mümkün değil. İbrahim Fırtına'nın soruşturması, kuvvet komutanlığı yapmış olması itibariyle, ancak başsavcılar tarafından yürütülebilir. İfadesini başsavcılar alabilir. Emniyet Müdürlüğünde fuzuli yere tutulmaktadır. Burası otel gibi kullanılacak, burada ifade vermeyecek" diye konuştu.

Atilla Hekimoğlu, "suçlamalar konusunda müvekkiline ve kendisine bir şey söylenmediğini" ifade ederek, "Fırtına'nın en kısa sürede adliyeye sevk edilmesini bekliyoruz" dedi.