Erzurum'da Vergi Haftası Etkinlikleri

Vergi Dairesi Başkanlığı'nca düzenlenen 'Kayıt Dışı Ekonomi' konulu panelde konuşan Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, vergide adaletin sağlanması için öncelikle kayıt dışı ekonominin azaltılması gerektiğini söyledi

Vergi Dairesi Başkanlığı'nca düzenlenen "Kayıt Dışı Ekonomi" konulu panelde konuşan Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, vergide adaletin sağlanması için öncelikle kayıt dışı ekonominin azaltılması gerektiğini söyledi.
Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, vergilemede adaletin sağlanabilmesinin farklı vergi düzeyindeki vergi mükelleflerinin farklı vergi ödemeleri ile gerçekleşeceğini belirterek, "Gelir düzeyi yüksek olan bir mükellef ,düşük gelirli bir mükellefe göre daha fazla vergi ödemelidir. Ancak vergi teşvik araçlarından yararlanan bir çok mükellef ,kendilerinden daha az gelir elde eden mükelleflere göre daha az vergi öderler. Örneğin hazine bonosu ve devlet tahviline yatırım yapan bankalar ve aracı kurumlar, bu tür menkul kıymet gelirlerinin vergisiz olması nedeni ile çalışanlara göre çok daha az oranda vergi ödemektedirler.bu da vergi adaletine ders düşmektedir" şeklinde konuştu.
"VERGİ SOSYAL DEVLET OLMANIN BİR GEREĞİDİR"
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hınıslıoğlu, sosyal devlet olmanın bir gereğinin de toplum içerisinde zayıf olan tabakaları himaye edici önlemler almaktan geçtiğini vurgulayarak, bu bağlamda verginin sosyal amacının gider politikası önlemleriyle yeterli düzeyde gerçekleştirilemeyen gelir ve servetin ekonomik yönden güçsüz olanların lehine, politik olarak istenilen düzeyde dağıtılmasını sağlamaktan geçtiğinin altını çizdi.
" VERGİ DE ADALETİ SAĞLAMAK İÇİN KAYIT DIŞI EKONOMİNİN AZALTILMASI LAZIM"
ETB Başkanı, İ.Hakkı Hınıslıoğlu, Kayıt Dışı işlemlerin azalmadığı sürece ekonominin güçlü olamayacağını, Vergi de adaletin sağlanmasının tamamıyla kayıt dışı ekonominin azaltılmasıyla sağlanacağını belirterek "Kayıt dışı ile mücadele çalışmaları uzun vadeye yayarak ve sürekli olarak yapmalıyız.Kaynağı izah edilemeyen harcama ve tasarruflar vergilendirmeliyiz. Kayıtlı işçi çalıştıran işyerlerini teşvik etmeliyiz " diye konuştu.
" EŞİTLİK İLKESİ ADALET İLKESİNİN TAMAMLAYICISIDIR"
Borsa Başkanı Hınıslıoğlu, Eşitlik ilkesinin yer almadığı bir vergi sisteminde vergi adaletinden söz edilemeyeceğini dile getirerek, "Bir ülkede demokrasinin ve adaletin sağlanmasında devletin üzerine düşeni yapabilmesi için doğal olarak ülke toprakları üzerinde yaşayanlardan belli kıstaslara göre vergi toplamak zorundadır. Demokrasinin gelişmiş olduğu ülkelere bakıldığın da ise devlete karşı ilk demokratik hareketin vergi ile ilgili olduğu ve tarihteki ilk demokrasi belgesi olan 1215 tarihli Magna Carta İngiliz Kralı ile İngiliz toplumu arasında haraçların ve vergilerin belli bir düzene bağlanması sağlanmıştır. Tarihteki devlet ve toplum çatışmalarının ,anayasal ve yasal düzenlemelerin temelini iktisadi durum ve vergi oluşturmaktadır.Keza diğer Avrupa Ülkeleri ile ABD, Anayasa'larında, vergi ile ilgili düzenlemeler önemli yer tutmaktadır.Çünkü Demokrasinin en önemli unsuru vergidir.Gelişmiş demokrasilerde vergi kaçırmanın cezası da büyüktür.En önemlisi toplum gözünde utanç verici ve onursuz bir suçtur.Bu nedenle devlet kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmekte ve vergi sistemi kurulurken, mümkün olduğunca halk kitleleri arasında adaletli davranılmaktadır.Gelişmiş toplumlarda herkes güçlü ve kalıcı bir devletin ve sağlam bir demokrasinin ancak istikrarlı ve adaletli bir vergi sistemi ile olabileceğinin bilincindedir" şeklinde konuştu.