Muğla Kıyı Turizmi'nde Kararlı

Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip Muğla'da turizm sektörünün denizden de hak ettiği ekmeyi yiyebilmesi için çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor.

Muğla Kıyı Turizmi'nde Kararlı
Muğla Valiliği Vali Özer Türk toplantı salonunda Dr. Ahmet Altıparmak başkanlığında yapılan toplantıya, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, sektör temsilcileri ile ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve ilgili daire müdürleri katıldı.
Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Ahmet Özyanık ile Deniz Ticaret Odaları Genel Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Okuyucu, TURMEPA Temsilcisi Can Pulak ve GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner'in hazır bulunduğu toplantıda açış konuşmasını yapan Vali Dr. Ahmet Altıparmak, turizmde 2010 sezonunun 2009'dan çok daha iyi olacağını belirtirken, Muğla'nın deniz turizminden de ekmek yemesi gerektiğinin altını çizerken, denizlerimizin korunmasının önemine işaret etti. "2008'de geldiğimizde, başladığımız gibi 2010'da da ekip çalışması ile sorunları 2K, 1G (Kalite, kapasite, güven) stratejisi ile çözmeye devam ediyoruz" dedi.
TURİSTİN GÜVENİNİ KAZANALIM
Konuşmasında Turizmde güveni mutlaka yaratmak zorunda olduklarını belirten Vali Dr. Ahmet Altıparmak, "Turistin güvenini kazanmak zorundayız. Dışarıda algılanmamız hiç hoş değil. Bu algılanma millet olarak bize yakışan bir algılanma değil" değil diye sitemde bulunurken, sezonda su sporlarında yaşanan olumsuzlukların tekrarlanmaması için, "Kimsenin ekmeği ile oynamadan, turistik su sporları için güvenilir dar alanlar yaratalım. Turizm sezonu bu sene geçen yıldan çok daha iyi olacak. Ancak ne kadar turist ağırladığımız değil; turistin ne kadar para bıraktığı önemli" diye konuştu.
GEKA FAALİYETE GEÇİYOR
Vali Dr. Altıparmak'ın açış konuşmasının ardından Valilik AB Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Veli Çelik "AB Hibe Fonları", GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, "GEKA", Muğla İl Turizm Vekili Filiz Mutlu "Deniz Turizmi" ve Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Şahin "Mavi Kart" hakkında sunum yaptı. Çelik, hibe fonlar hakkında genel bilgiler verirken, açık olan iki fondan nasıl yararlanılabilineceğini anlattı.
GEKA Genel Sekreteri Aydıner, GEKA'ya uzman eleman alınacağını, başvuruları beklediklerini belirterek, "Nisan ayı gibi yapılanmamız tamamlanmış olacak. Hemen Bölgesel Kalkınma Planımızı hazırlayıp DPT'ye sunacağız. Planlamada hibe sağlanabilecek sektörler belirlenecek. Hibe oranları yüzde 70-80'lere kadar çıkabilir" dedi.
DENİZ TURİZMİ MESLEK OLMALI
Toplantıda ağırlıklı olarak "turizmde güvenliğin" yanında, kıyıların temizliği ve "Mavi Kart" uygulaması konuşuldu. Muğla İl Turizm Vekili Filiz Mutlu, Muğla'nın 131 koy ile 61 adaya sahip olduğunu belirtirken, 30 yat firması ve 857 yat ile yatlarda 7 bin 243 yatağa sahip olduğunu söyledi. Turizmde süreklilik için kıyı temizliğinin önemine dikkat çeken Mutlu, Göcek, Dalyan, Gökova ağırlıklı olarak 1018 teknenin de günü birlik turizm yaptığını kaydetti.
TOBB Deniz Ticaret Odaları Genel Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Okuyucu turizm gelirlerinin yüzde 20'sini kıyı turizminin oluşturduğunu ve 4 milyar dolar döviz girdisi sağlandığını belirtirken, "Bu günlerde bir kanun hazırlığı var. Turizm Meslek Birlikleri Yasası çıkarılıyor. Meslekte ilk akla gelen otel, yatırımcı, rehber, yani TÜRSAB oluyor. Yasada dördüncü meslek olarak deniz turizmi de yerini almalı. O zaman 2023'te 4 milyar dolardan 10 milyar dolara çıktığımız görülür" şeklinde konuştu.
MAVİ KART
Mavi Kart konusunda Vali Dr. Ahmet Altıparmak, bu konuda kararların ilgili tüm sivil toplum örgütleri ile birlikte alındığına dikkat çekerek, "Hep birlikte karar verdik. Buna ihtiyaç var mı? Var. Sektöre engel olabilir mi? Olabilir. O zaman o olabiliri ortadan kaldırmalıyız. Teknelerimizin Mavi Kart sahibi olmaları, kıyılarımızın Mavi Bayrak sahibi olmaları gibi prestij, referans olmalı. Bizim sektörü engelleyici karar almamız mümkün mü?" ifadelerini kullandı.
Bu sırada söz alan Fethiye 12 Adalar Kooperatifi Başkanı Ergun Esringü, sezonun yaklaştığına dikkat çekerek, "Günü birlik tur teknelerinin boyu ne kadar olacak, ne kadar yolcu taşıyabilecek. Bunlar bin an önce belirlenmeli. Ayrıca biz kıyılarımızın, koylarımızın korunmasını savunuyoruz, ama teknelerde mangalı yasaklayamazsınız. Bu bizi öldürür. Bir de sıvı atıklarının nereye bırakılacağı önemli. Sezon ortasında kargaşa yaşanmamalı. Biz bu uygulamada, teknelerin sayısının sınırlandırılmasına ve bize güzergah çizilmesine varız" dedi.
Toplantıda hazır bulunanlardan Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Ahmet Özyanık, "Orta karar noktasına nihayet geliyoruz" diyerek, karşılıklı adımların atılması ile sorunun çözülebileceğini söyledi. "Göcek'te yaptığımız toplantıda da mutabakat sağlanmıştı. Bu gün burada da orta karardayız. Mangala çözüm olacak, ama koylarda olmaz. Valilik, Belediye hep birlikte günübirlik tekne güzergahları belirlenir" diye konuştu.
TURMEPA Temsilcisi Gazeteci-Yazar Can Pulak, valilik çalışmalarını kutlarken, "Yapıcı eleştiride bulunuyorum. Şimdi TURMEPA şapkamı çıkarıp, deniz kaptanı olarak konuşuyorum. Koylarda yeterli miktarda katı atık alım noktası yok. Mavi Yolculuğun yüzde 80'i Gökova Körfezi'nde yapılıyor. Bodrum'da örnek vermek istiyorum. Günlük 300 tekne tura çıkıyor. Bir katı atık alım tesisine bir tekne bir saatten önce atığını bırakamaz. 300 tekne aynı anda atığını bırakmaya kalkarsa kaos yaşanır. Mavi Kart uygulamasının dünyada hiçbir yerde uygulaması yok. Çok güzel bir çalışma ortaya çıkarılmış. Eksikleri ve yanlışları olabilir. Bunu tartışarak düzenli bir hale getirmek zorundayız"