Vancouver Kış Olimpiyat Oyunları'nda Hayatını Kaybeden Gürcü Sporcunun Cenazesi Gürcistan'a Getirildi

Vancouver Kış Olimpiyat Oyunları'nda tek kişilik sırtüstü binilen sürat kızağında kayarken oluk pistin finiş noktasına yakın kulvar duvarının tamponsuz demir çubuğuna çarparak hayatını kaybeden Gürcü kızakçı Nodar Kumaritaşvili'nin cenazesi Gürcistan'a getirildi.

Vancouver Kış Olimpiyat Oyunları'nda Hayatını Kaybeden Gürcü Sporcunun Cenazesi Gürcistan'a Getirildi
Nodar Kumaritaşvili'nin cenazesini taşıyan uçakla Olimpik Komitesi Başkanı Gia Natsvlishvili, sporcunun hocası Felix Kumaritashvili ve arkadaşı Levan Gureshidze de Tiflis'e gelirken, sporcunun arkadaşları ve akrabaları Tiflis Havaalanı'nda toplandı. Bayrakla örtülü cenaze, omuzlarda taşınarak, cenaze aracına yerleştirildikten sonra Kumaritaşvili'nin yaşadığı yer olan Bakuriani'ye götürüldü. Cenazenin Bakuriani'de Gürcistan'ın ruhani lideri Başpapaz Ilia II tarafından karşılanacağı ve cumartesi günü gömüleceği belirtilirken, tüm cenaze masraflarının hükümet tarafından karşılanacağı açıklandı. Sporcunun bir yakını Giorgi Kiknadze, "Ölmeden 4 saat önce kendisiyle görüştüm. Olimpiyatların açılışına katılacağı için çok mutluydu. Olimpiyatlara katılıp Gürcistan adına yarışı kazanmak hayaliydi. Hepimiz onu cesaretlendirdik sonra da bu facia oldu. Bu ölüm hem Gürcistan hem de tüm dünya için büyük bir felaket oldu" diye konuştu.

Yetkililer, 12 Şubat Vancouver Olimpik Oyunlarının açılışa saatler kala bir kaza sonucu hayatını kaybeden 21 yaşındaki Gürcistanlı sporcu Nodar Kumaritaşvili'nin doktorların müdahalelerine rağmen kurtarılamadığını söylüyor. Gürcistan Olimpiyat Komitesi Başkanı Gia Natslişvili, "Kumaritaşvili'nin tüm eşyalarını polis aldı. Araştırmaya biz henüz katılmadık. Teknik yönden uzmanlar araştırmalarını sürdürüyor" dedi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Vancouver Olimpiyatı Organizasyon Komitesi ve Uluslararası Kızakçılar Federasyonu yayımladıkları ortak bildiriyle, araştırmaların devam ettiğini, antrenmanlara ara verildiğini ve teknik yetkililerin kazanın nedenini bulmak için çalıştığı belirtirken, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili düzenlediği basın toplantısıyla hiçbir spor hatasının ölümle sonuçlanamayacağını söylemişti. Sporcunun babası David Kumarıtashvılı ise "Kontrolü kaybettiğinde saatte yaklaşık 150 kilometre hızla kayıyordu. Tehlikeli bir kavis vardı. İzlemedim. Ölümünü izlemek istemiyorum" dedi. Vancouver Kış Olimpiyat Oyunları'nda Gürcistan'ın 3 alp tipi kayakçı, 3 artistik patinajcı ve bir kızakçısı bulunuyor.