İstanbul'da Picasso rüzgarı
Picasso'nun gravür sergisi ilk kez ve bir bütün olarak Türkiye'de sergileniyor
Ünlü ressam Picasso’nun en önemli sanatsal miraslarından olan Suite Vollard adlı 100 adet gravür ilk kez ve bir bütün olarak Türkiye’de sergileniyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’ndeki serginin açılışı dün İspanya Prensesi Elena De Borbon’un da katılımıyla yapıldı.
İspanyol ressam Pablo Picasso’ya dönemin sanat simsarlarından Ambroise Vollard tarafından sipariş edilen 100 gravürden oluşan “Picasso-Suite Vollard” gravürler sergisi, dün İspanya Prensesi Elena De Borbon’un da katılımıyla Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde açıldı.
Picasso’nun paha biçilemeyen gravürleri 16 Şubat–18 Nisan tarihleri arasında sergilenecek. Picasso’nun en önemli sanat miraslarından biri olarak bilinen Suite Vollard adlı gravür sergisinin ilk kez ve bir bütün olarak Türkiye’de sergileniyor.
Dünyada 5 set var
Picasso’nun arkadaşı, dönemin efsanevi sanat simsarı ve yayıncı Ambroise Vollard’ın siparişi üzerine 1930-1937 yılları arasında 100 adet gravür’den dünyada 5 set bulunuyor. Ancak hiçbir koleksiyonda 100 eser bir arada bulunmuyor. Picasso’nun baskılarından sonra derin çizikler attığı plakalar ise bugün Picasso Müzesi ve Mapfre Foundacion tarafından saklanıyor. SVİKV Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, “Dünyada takım halinde sadece beş adet bulunan, Fundacion Mapfre’nin 2008’de eksiksiz olarak satın alıp koleksiyonuna kattığı eserlerde, Picasso’nun aşkları, model ve heykeltraş, çıplaklık, portre ve farklı mitolojik temalar ortaya çıkıyor. Picasso’nun en iyi ürünleri arasında yer alan gravürlerlerde düzen ve şiddet, klasizm ve biçimbozum, dinginlik ve kaos arasında gidip gelen Picasso’nun tüm etkilenmeleri, büyüklük sınırları ve derin Akdeniz kültürü görülebilir” dedi.
6 ay karanlıkta dinlenecekler
Açılışa katılan Fundacion Mapfre Direktörü Pablo Jimenez Burillo, koleksiyonun 20. yüzyılın en önemli sanat koleksiyonlarından biri olduğunu belirtirken bu sergiyi İstanbullularla buluşturmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Burillo, “Bu eserleri korumak çok önemli. Kağıt materyalin kullanıldığı bu eserleri biz bile istediğimizde göremiyoruz. Her eserin ışığa maruz kaldığı bir güne karşılık üç gün tamamen karanlık bir ortamda dinlenmesi gerekiyor. Bu gravürler İstanbul’daki serginin ardından en az 6 ay boyunca karanlık bir yerde dinlendirilecek” dedi.
PRENSES İSTANBUL’A HAYRAN KALDI
İspanya Prensesi Elena De Borbon, sergiyi Pera Müzesi Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, Fundacion Mapfre Direktörü Pablo Jimenez Burillo, İnstituto Cervantes Direktörü Carmen Caffarel ile Picasso uzmanı Werner Spies’ın rehberliğinde gezdi.
Serginin İstanbullularla buluşmasından memnuniyet duyduğunu belirten Prenses Elena’nın, Sultanahmet Camisi ile diğer tarihi mekânları ziyaret ettiği ve çok etkilendiği öğrenildi.