Deniz Baykal'ın ilginç seçim hesabı

CHP lideri Deniz Baykal'a göre, AKP'inn oy oranı hızla düşüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında BDP ile birlikte toplam oy oranı yüzde 35'te kalacak ve karşısındaki yüzde 65 rahatlıkla cumhurbaşkanlığına bir isim seçebilecek.

Deniz Baykal'ın ilginç seçim hesabı
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ilginç seçim hesabını Akşam Genel yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya'nın köşesinden öğreniyoruz:

'Nasıl olsa yüzde 65'le bir aday buluruz'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi 'beş yıl mı, yedi yıl mı?' tartışmasında iktidarın yol haritasını dün yorumlamıştık. AKP ile ilgili kesimlerin iç mücadeleleri bir yana, iktidar-muhalefet satrancında karşılıklı hamleler başladı, o yolda 'ince taktikler' devreye sokuldu. Bugün ana muhalefetin 'oyun planını' anlamaya çalışalım. Öncelikle, hem siyasal hem de hukuki boyutta hayati önemdeki bir ayrıntıyı vurgulayalım: 'Hükümetin elinde belirsizliği gidermek için bir fırsat vardı', değerlendirmediler. O fırsat hala Meclis'in önünde duruyor ama yeni bir politika uygulanma ihtimali düşük.  Bir süre önce Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le görüşmüştüm. Konu, Gül'ün görev süresi tartışmalarına geldi. 'İntikal yasalarına bir madde koyarsak, durumu açıklığa kavuşturabiliriz' demişti. 'Niye yapmıyorsunuz?' diye sordum, yanıt vermedi. Bu düzenleme için 'bir irade' gerekiyor, o gelmiyor. Adalet Bakanı'nın suskunluğunun bir anlamı var elbette...Gül'ün Köşk'e çıkmasından sonra, anayasa değişikliği için referandum yapılmış ve artık Cumhurbaşkanı'nı Meclis'in değil halkın seçmesi ve 'beş+beş iki dönem' görev yapılabilmesi kararlaştırılmıştı.Bu düzenlemeyle ilgili uyum yasasının çıkması gerekiyor. Böylece Cumhurbaşkanı adaylarının kampanyaları ve finansmanları gibi teknik detaylar da hükme bağlanıyor. O yasa halen Meclis'te, alt komisyonda. Yani müdahaleye açık.

UYUM YASASINA GÜL'E ÖZEL MADDE KONULUR MU?

Bakan Ergin'in 'yapabiliriz' dediği düzenleme işte bununla ilgili. İntikal maddesi koyabilirler. Geçici bir madde. 'Anayasa değişikliğine göre Cumhurbaşkanı 5 yıllığına seçilir' ama mevcut Cumhurbaşkanı (Gül) beş yıl için (veya yedi yıl için) seçilmiştir hükmü yazılır. Hükümet bunu yapmaya şu ana kadar mesafeli durdu.
Aksi yönde bir eğilim de görülmüyor. Nitekim, Başbakan Erdoğan, 'YSK karar verecek' açıklaması yaptı. Sanırım, aksi bir değişiklik, 'Köşk-Başbakanlık arasında gerginliğe yol açar' tedirginliği yaşanıyor. Bana kalırsa Başbakan Erdoğan, 'Anayasa değişti, Meclis 4, Köşk 5 yılda bir seçimle değişecek' düşüncesinde. Ama bunu Gül'ün kendiliğinden kabul etmesini bekliyor olmalı.İntikal maddesi düzenlemesinin hukuken de riski var: Anayasa Mahkemesi'ne götürülürse iptal edilebilir. İnisiyatif kaybolur. Yani anlayacağınız, büyük ihtimalle genel seçimlere kadar zaman zaman Gül'ün görev süresi tartışması alevlenecektir.CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Gül'ün süresiyle ilgili en net tavrı sergileyen isim durumunda. 'Kesinlikle beş yıl, nokta' diyor. Hatta 'yedi yıl ısrarı rejim krizine döner' görüşünde. Başbakan bu yaklaşıma sert tepki gösterip, 'Baykal'a göre her şey rejim krizi' yorumunu yapıyor.

Baykal'la konuştuğumda bunu da sormuştum. 'Cumhurbaşkanlığı seçimini konuşmak için çok erken. Türkiye'nin şu andaki sorunu hükümet. Seçim yolda, Köşk sonra. Burada tartışma yapılmayacak olan konu Gül'ün süresidir, o da beş yıldır' yanıtını vermişti.

'BDP OYLARIYLA YÜZDE 35' HESABI

Beş ya da yedi yıl, sonunda 2011'de Parlamento yenilenecek. Sonra Köşk seçimi var, halk yapacak. Baykal'ın buradaki yorumu çok çarpıcı:
'AKP, yüzde 30'ların altına doğru iniyor. Zaman geçtikçe daha da eriyecek. Onlar açısından en iyimser tahminle yüzde 30 diyelim. Cumhurbaşkanlığı için BDP tabanından da ağırlıklı olarak oy alacaklarını hesaplarlar. Açılımı da bunun için yapıyorlar. Yüzde 35-36 demektir. Karşılarında yüzde 65. Herhalde Türkiye'ye bir cumhurbaşkanı seçmek için bu çoğunluk, bir aday üzerinde uzlaşır. O noktada hiç kimse kişisel ikbalini düşünmez, her türlü hesap biter, Türkiye'nin çıkarı öne alınır.'


yazının tamamı için tıklayınız