.dolphinariumların Sorunları Ele Alınacak

Troy Aqua Dolphinarium'un sponsorluğunda Rıxos Premıum Belek'te 18 şubat tarihinde düzenlenecek olan '2

.dolphinariumların Sorunları Ele Alınacak
Troy Aqua Dolphinarium'un sponsorluğunda Rıxos Premıum Belek'te 18 şubat tarihinde düzenlenecek olan '2. Dolphinarium Toplantısı'nda, Türkiye'de var olan dolphinaryumların mevcut durumunu, standartları, buralardaki hayvanların refah düzeyleri, dolphinaryumların turizme katkısı, yasal gerekliliklerinin oluşturulması ile yunus terapi ve yunus rehabilitasyon konuları ele alınacak.
Troy Aqua Dolphinarium Yönetim Kurulu Başkanı Murat Süğlün, Türkiye'de sayıları giderek artan ile ilgili bir yönetmelik veya standartın bulunmamasının Türk turizminde önemli bir handikap oluşturduğunu belirtti. Süğlün, "Bu nedenle Yönetim Danışmanı Bülent Dokuzluoğlu'nun koordinasyonu ile dolphinariumlar için 2009 yılında bir klavuz standart hazırlamaya başladık" dedi. Standart çalışmaların yanı sıra dolphinariumlarla ilgili yasal yönetmeliklerinin hazırlanması için, resmi kurumlar, üniversite yetkilileri ve sivil toplum örgütleri tarafından yapılacak olan bu çalışmaya sponsor olmaya karar verdiklerini belirten Süğlün, bu yönde yapılacak her türlü faaliyete katkı sağlayacaklarını söyledi.
Süğlün, toplantının organizasyonunu gerçekleştirecek olan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın (TÜDAV) Türkiye'de var olan Yunus Gösteri Merkezlerinin (Dolphinarium) mevcut durumu incelediğini de sözlerine ekleyerek, şunları söyledi:
"Bu amaçla yapılan toplantıların ilki 1 Aralık 2008 tarihinde İstanbul Üniversitesi'nde gerçekleşmişti. Toplantıda; ülkemizde var olan Dolphinariumlar ve bu merkezlerin önemleri, denizlerimizde var olan yunus popülasyonlarının değerlendirilmesi ve bu türlerin karşılaştığı sorunlar, doğadan yakalanan yunusların ülkenin imajı ve de türün devamının tehlikeye girmesi açısından taşıdığı tehditler başta olmak üzere, yunus ve balinaların refahını hedefleyen konulara değinilmişti. Troy Aqua Dolphinarium'un sponsorluğunda yapılacak olan toplantının ana hedefi ise resmi kurumları, sivil toplum derneklerini, özel sektör yatırımcıları ve üniversite yetkililerini araya getirerek Dolphinariumlarda bulunan deniz memelilerinin en iyi koşullarda barındırılabilmesi için temel yasal gereklilikleri belirlemek ve daha iyi koşullarda bu benzersiz hayvanların barındırılmasını sağlamaktır."
Toplantıya İstanbul Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi, Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Orman Bakanlığı Korunan Türler Şube Müdürlüğü,Hayvan Hakları Federasyonu,Antalya Tarım İl Müdürlüğü ve
Türkiye'deki Dolphinariumların temsilcilerinin katılacağı bildirildi.