Tarihi Mobilyalara İkinci Ömür

Bursa'nın Yeşil semtinde faaliyet gösteren bir atölye, seneler evvel ceviz, gürgen, meşe, kestane gibi sağlam ağaçlardan imal edilen, ancak evlerin bir köşesine terk edilmiş tarihi mobilyaları elden geçirip yeniden kullanılır hale getiriyor.

Tarihi Mobilyalara İkinci Ömür
Baba mesleği antikacılıkta kendisine gelen eski ev eşyalarını yeniden değerlendirmeyi düşünen Selçuk Bircan, kurduğu atölyede ekibi ile birlikte eski mobilyaları temizleyip yeniledikten sonra tekrar meraklılarına satıyor. 23 yıldır ahşap mobilyalarla uğraştığını belirten Selçuk Bircan, "Babam antikacılık yapıyor. Ben de onun yanında eski eşyaları alıp satıyorum. Ancak eski dönemlere ait öyle güzel cevizden sandalyaler, masalar geliyor ki, bunları bir kenara atmak mümkün değil. Eşya kıymeti bilinmeyince bir anlam ifade etmiyor. Modüler sistem suntalem mobilyaların revaç bulmasıyla birlikte, evlerde fazlalık gibi görünen eski mobilyalar bize geliyor. Bunların üzerlerinde birkaç kat boya ve cila bulanabiliyor. Bu boyaları sistre ile yavaş yavaş sıyırıyorum. Sandalye iskeletlerinde çok güzel oymalar ve işçilikler bulunuyor. Bunları da zımpara, tel fırça ile temizliyorum. Uygun renklere boyayıp, cilaladıktan sonra, moda döşemelikler kaplatıp meraklılarına satıyorum. Cevizden yapılmış işlemeli ayakları bulunan eski masaları elden geçirip takım olarak da sattığımız oluyor. Estetik anlayışı olan, zevk sahibi müşterilerim var. Onlar naturel malzemeye değer veren, estetikten anlayan, el işçiliğinin kıymetini bilen insanlar. Sanatkarın kıymetini bilen insanlar, bu eşyalara verdiğimiz emeğin hakkını ödeyerek, elden geçirilen eski masif eşyaları satın alıp kullanıyor" dedi.

Bursa'da 200 yıl öncesine ait sedef kakmalı Viyana işi mobilyalara sahip aileler olması dikkati çekiyor. Bu sanat harikası eski ahşapların düşen parçaları ilk günküne benzer şekilde yeniden yapılarak, bu eşyalar yeniden evleri süslüyor. Atölyede her türlü eski tarz masa, sandalya, konçaklı koltuk, ayna, komidin gibi eşyalar yenilenip meraklılarına sunuluyor. Yeşil'de tünel çıkışında faaliyet gösteren Selçuk Bircan'ın müşterileri eski sağlam eşyaların kıymetini yeniden anladıklarını belirtiyor. Sedat ve Selçuk Bircan kardeşler, ayrıca Yeşil Cami restorasyonunda da görev alarak, caminin ahşap aksamının bakımını yapıyor.