İran'nın dünya ile irtibatı kesildi

İran'da İnternet erişimi kısıtlandığı için ülke ile iletişim sağlıklı bir şekilde kurulamaması nedeniyle ülkede gerginlikler baş göstermeye başladı.

Geçtiğimiz yıl Haziran'da yapılan seçimlerden bu yana sekiz ay geçmesine rağmen hala muhalefet ve iktidar arasındaki gerilim dinmedi. Dış kaynaklar, İslamla yönetilen ülkenin yaklaşık otuz yılın en büyük krizi ile karşı karşıya olduğunu yazarken, uluslararası arenada da İran'ın Batı'dan gelecek yaptırım tehlikesi ile yüzleşmek zorunda olduğu belirtiliyor.

İslam Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 31. Yıldönümü nedeniyle İran'ın bütün kentleri, 818 yerleşim birimi ve yaklaşık 4 bin köyde etkinlikler düzenlendiği belirtildi.

Başkent Tahran'da geniş bir katılımın gözlendiği törenlerde göstericiler Azadlig Meydanı'nda toplanıp sloganlar atarak marşlar söylediler. "Kurtuluş, Özgürlük, İslam Cumhuriyeti", "ABD'ye ölüm" ve "İsrail'e ölüm" sloganları atan göstericiler, Humeyni posterleri taşıdılar. Törenlerin sonunda göstericilerin, bir bildiri okuyacağı, ayrıca İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın da bir konuşma yapacağı belirtildi.

İslam Devrimi olarak da bilinen İran Devrimi Ocak 1978'de Şah karşıtı ilk büyük halk gösterileri ile başladı. Grevler ve gösteriler ülkeyi ve ekonomiyi felç ettikten sonra Şah Şubat 1979'da ülkeden kaçtı ve büyük bir halk kitlesinin karşılamasıyla Ayetullah Humeyni İran'a geri döndü. Pehlevi Hanedanı 11 Şubat'ta İran ordusu, gerillalar ve militanlar sokak savaşlarında Şah'a bağlı silahlı gruplara karşı üstünlük sağlayınca kendini "tarafsız" ilan etmesiyle tamamen çöktü. 1 Nisan 1979'da İran resmen İslami Cumhuriyet oldu. Aralık 1979'da ülke teokratik bir Anayasa'yı ve Humeyni'nin ülkenin Dini Lideri olmasını onayladı.

GÜVENLİK GÜÇLERİ MUHALEFET LİDERİNE SALDIRDI

İran'ın başkenti Tahran'da güvenlik güçlerinin, muhalefet lideri Mehdi Kerrubi'ye saldırdığı bildirildi.
Bir muhalif internet sitesi, saldırının, Kerrubi, İslam devriminin 31. yıldönümü dolayısıyla yapılan gösteriye katıldığı sırada düzenlendiğini duyurdu.

Jaras sitesinde çıkan haberde, güvenlikçilerin Kerrubi'nin aracının camlarını kırdığı belirtildi, Kerrubi'nin yaralanmadığı kaydedildi.

Aynı site, güvenlik güçlerinin eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'ye de saldırdığını bildirdi.

Bu arada yine muhalefete ait "Yeşil Ses" sitesinin haberinde, güvenlik güçlerinin, muhalefet lideri Mir Hüseyin Musevi'nin, başkentin göbeğinde gösteri yapan yandaşlarına ateş açtığı ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtildi.

MUHALİF İNTERNET SİTESİ JARAS: "HUMEYNİ'NİN TORUNU GÖZALTINA ALINDI"

İran'da muhalif internet sitesi Jaras, Ayetulah Ruhullah Humeyni'nin torununun gözaltına alındığını yazdı.

Sitede, Humeyni'nin torunu Zehra Eşraki ve eşi Muhammed Rıza Hatemi'nin, İran İslam Devrimi'nin 31. yıldönümü sebebiyle yapılan gösteri sırasında, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığı duyuruldu.

Eşraki'nin eşi Hatemi'nin, reformcu eski Devlet Başkanı Muhammed Hatemi'nin kardeşi olduğu belirtildi.
Haberde, muhalif lider Mehdi Kerrubi'nin oğlunun da gözaltına alındığı bildirildi.

AHMEDİNEJAD: "URANYUMU YÜZDE 20 ZENGİNLEŞTİRDİK"

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, uranyumu yüzde 20 zenginleştirdiklerini söyledi.

Ahmedinejad, İran İslam Devriminin 31. yıldönümü törenlerinde yaptığı konuşmada, zengileştirme işlemine önceki gün başladıklarını ve bugün ellerinde yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum bulunduğunu belirtti.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) bilgisi dahilinde uranyum zenginleştirme işlemini başlattıklarını önceki gün açıklamıştı.

Salihi, ellerindeki yüzde 3,5 oranında zenginleştirilen uranyumu Natanz'daki tesislerde yüzde 20'ye çıkaracaklarını bildirmişti.