İran'da halk sokaklarda

İran İslam Devrimi'nin 31'inci yıl dönümü kutlamalarına, rejim karşıtı protestolar damgasını vurdu.

İran'da halk sokaklarda
 İletişim araçlarına ve yabancı basına uygulanan ağır kısıtlamalar, gün boyunca ülkeden sağlıklı haber akışını engelledi.

Sınırlı ve zaman zaman kopan bağlantıya rağmen, İranlı muhalifler internet üzerinden organize olarak, yıl dönümü kutlamalarını protestoya dönüştürdüler. Olaylarda en az 30 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yazılanlara göre, en yoğun protestolar başkent Tahran ve İsfahan kentlerinde görüldü.

Twitter kullanıcıları ve muhalif internet siteleri, hükümete bağlı İslamcı Besiç milislerinin protestoculara karşı şiddet kullandığını bildirdi. Bazı yerlerde silahlı çatışma yaşandığı da öne sürüldü. Twitter'da, Leyla Zarei isimli 27 yaşında bir protestocunun açılan ateşte hayatını kaybettiği iddia edildi. Ancak internetten yayılan bu bilgi başka kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

İran İslam Devrimi'nin yıl dönümü kutlamaları, beklendiği gibi Haziran ayındaki seçimlerden bu yana hükümet yanlıları ile muhalif güçlerin en ciddi karşılaşması oldu.

Göstericiler, YouTube üzerinde protestoların görüntülerini yayınlarken, sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter'da kullanıcılar, Tahran'da protestocuların üzerine ateş açıldığını ve en az 15 kişinin yaralandığını belirtti.

Hükümet, protestocuların internet üzerinden örgütlenmesini engellemek için ülkenin dünyayla bağlantılarını kesti. Ayrıca protestolar için de geniş güvenlik önlemleri alındı. Devrim Muhafızları’nın yanı sıra geçtiğimiz günlerde iç güvenlik yetkileri artırıların hükümete bağlı İslamcı güç Besiç'e mensup binlerce milisin de görev aldığı bildirildi.

MUHALİF LİDERLERE SALDIRI

İran'da muhalif internet siteleri, kutlama törenlerine katılan muhalefet lideri Mehdi Kerrubi'ye saldırı düzenlendiğini ancak kendisinin herhangi bir yara almadan kurtulduğunu söyledi.

Twitter'da muhalefet lideri Mir Hüseyin Musevi'nin de protestolara bizzat katıldığı ifade edildi.

Rahesabz internet sitesi, ABD destekli Şah'a karşı 1979 Devrimi'ni gerçekleştiren Ayetullah Humeyni'nin torunu Zehra Eşraki ve eşi Muhammed Rıza Hatemi'nin bir süre gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldığını bildirdi.

Eşraki'nin eşi Hatemi'nin, reformcu eski Devlet Başkanı Muhammed Hatemi'nin kardeşi olduğu belirtildi. Muhalif internet sitesi Rahesabz'a dünden beri erişim sağlanamıyordu.

Yine muhalefete ait "Yeşil Ses" sitesinin haberinde, güvenlik güçlerinin, muhalefet lideri Mir Hüseyin Musevi'nin, başkentin göbeğinde gösteri yapan yandaşlarına ateş açtığı ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtildi.

BİLGİ AKIŞI YOK

Associated Press haber ajansı, yabancı gazeteci ve foto muhabirlerinin 31'inci yıl kutlamaları sırasında yalnızca Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın konuşmasını izlemelerine izin verildiğini söyledi.

Haberde, yabancı gazetecilerin sokaktaki protestoları takip etmelerinin engellendiği vurgulandı.

CNN televizyonu da İran'da basına tam bir karartma uygulandığını söyledi. İnternet üzerindeki kısıtlamalar da devam ediyor.

Yabancı haber ajansları, Tahran bürolarında resmi yayın organlarını ve muhalif internet sitelerini takip ederek dünyaya haber geçmeye çalışıyor.

Google, e-posta hizmeti Gmail’e çok sayıda İranlı’nın girmekte sorun yaşadığını açıkladı. Bazı muhalif haber siteleri devlete bağlı Telekom kuruluşunun, internet devine ait elektronik posta servisini kapattığını söyledi.