Teknopark'ın Yaşaması İçin Öneriler

OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Teknopark Proje Sorumlusu Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Teknopark'ın yaşaması için şehir tarafından sahiplenilmesi gerektiğine değinerek, OMÜ olarak önerilerde bulundu.

Teknopark'ın Yaşaması İçin Öneriler
OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Teknopark Proje Sorumlusu Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Teknopark'ın yaşaması için şehir tarafından sahiplenilmesi gerektiğine değinerek, OMÜ olarak önerilerde bulundu.
Teknopark Proje Sorumlusu Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı(TÜTEV) Samsun Şubesi'nde, OMÜ'de kurulumuna başlanan Teknopark hakkında yurtdışı örnekleri dahil genel bilgiler verdi. Türkiye'de 37 adet teknopark kurulumu olduğunu, 21'inin aktif durumda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, kampüs içerisinde 80 dönümlük arazi üzerinde kurulum çalışmalarının devam ettiğini, 2 milyon TL sermayeli 35 ortaklı Samsun Teknopark Anonim Şirketi'nin kurulması için çalışmalara başlandığını kaydetti. Amaçlarının çok katılımlı bir şirket kurmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, şirkete "Samsun Teknopark" ismi verilerek, il tarafından sahiplenilmesinin amaçlandığını, sahiplenilmediği zaman Teknopark'ın yaşama şansının bulunmayacağını belirtti. "Tüm kesimler tarafından teknoparkın sahiplenilmesi sağlanmalıdır" diyen Prof. Dr. Yazıcı, "Coğrafi konum Teknoparklar için çok önemli. Samsun'da şansı illerden biridir. Hava, deniz, demir, karayolu hatları değerlendirilmelidir. Üniversitenin açılması, kentle bütünleşmesi gerekli. Kapılardaki güvenlikler, girişlere rahatlıkla izin vermeli. Ana yollar, çevre yolları gibi alternatif yeni güzergahlar oluşturulmalı. OMÜ öğretim üyeleri düşünce tarzlarını değiştirmeli. Teknopark yapısına uygun çalışmalar yapılmalı, Ar-Ge çalışmalarına da ağırlık verilmeli" dedi.
Üniversitenin güney tarafından Büyükşehir Belediyesi Binicilik Okulu'nun bulunduğu noktadan üniversiteye alternatif yol güzergahının oluşturulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yazıcı, "Faaliyet tam geçmemiz için 7-8 milyon liraya ihtiyaç var. Ortaklar olarak para vermek gerekiyor. Proje geliştirmeden devletten para alamayız. Samsun Otogarı Bölünmüş yolu OMÜ ile birleştirilmelidir. Hafif Raylı Sistem Teknopark'a kadar uzatılmalıydı. Ama OMÜ'nün önünde kaldı. Belediyeevleri'ne kadar uzatılması, planlanan hattın uzun vadede havaalanına kadar uzatılmasını sağlanmalıdır. Yoksa uzun süreçte stratejik konum olarak yararlanamayız. Uluslararası alanda yabancı firmalarla ortaklık yapması da gerekli" diye konuştu. Yazıcı, OMÜ, sanayi ve şehir birleşmesinin bu zamana kadar dile getirilmediğini, bunu sağlayacak olanın da Teknopark olduğunu kaydetti.