Avrupa krizin eşiğinde

Avrupa ekonomisi, bütçe açığı nedeniyle krizin eşiğine geldi.

Avrupa krizin eşiğinde
Portekiz, İspanya ve Yunanistan'da büyümeye devam eden bütçe açığı, 11 yıllık geçmişi olan euro bölgesini (eurozone) tarihinin en büyük krizlerinden birisine doğru sürüklüyor.

Analistler kemerlerin sıkmanın zorunlu olacağı yılların geldiği konusunda uyarırken kriz kahini olarak da bilinen popüler ekonomist Nouriel Roubini'ye göre de Euro bölgesi kurulduğu 1999 yılından bu yana ilk gerçek sınavını veriyor.

Euro'yu ortak para birimi olarak kullanan 16 ülkeden oluşan euro bölgesin tümünde de aynı sorunun yaşanılabileceği konuşulurken, Fransız yatırım bankası Natixis'in Baş ekonomisti Patrick Artus, bu yaşanan kriz ile beraber, "Free Loader" (Beleşçi ülkeler) kavramının gündeme geldiğini söyledi.

Artus, bütçe açıkları ve borçları gittikçe büyüyen sorunlu Avrupa ülkelerinin krizi daha fazla borç para alarak aşmaya çalışmasıyla birlikte Avrupa’da mali bir kısır döngünün içine girileceğini belirtti.

Default riskiyle karşı karşıya olan Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerin yaşadıkları krizi Avrupa’nın kriziymiş gibi göstermeye çalışmaları sayesinde diğer sorunsuz ülkeleri kendilerine yardım etmeye mecbur ediyorlar. Yüksek bütçe açığı ve borç yükü altında olan bu ülkeler bu krizin ciddiyetinin farkında olan ülkelerin mali yardımları sayesinde bu krizi aşma beklentisi içine girdiler.

YUNANİSTAN’A DESTEK ÇAĞRISI

Bu ülkelerin beklentilerine cevap veren IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn geçen hafta yaptığı açıklamada, diğer Euro Bölgesi ülkelerini bir şekilde Yunanistan'a yardım etmeye çağırdı.

Avrupa Birliği Ekonomi Bakanlar Kurulu Başkanı olan ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker de, İspanya ve Portekiz'in Avrupa'nın istikrarı için bir risk oluşturuyor olmasının kendisini endişelendirdiğini ifade etti.

Konuyla ilgili bir çalışma yapan Avrupa Birliği, Yunanistan'ın borçlarının tüm Avrupa’ya zarar vermesini engellemek için çalışmalara başlarken bu çalışmalar ile Yunanistan’ın çok büyük bir gözetim baskısı altında kalacak. Hatta Avrupa’nın bazı kesimlerinden Yunanistan’ın Euro bölgesinden atılması önerileri de gelmeye başladı. Fakat böyle bir gelişmenin daha büyük politik ve ekonomik sorunlar doğurmasından endişeleniyor

Geçtiğimiz hafta içinde Yunanistan gibi default riskiyle karşılaşma ihtimalleri gündeme gelen Portekiz ve İspanya’da da sorunları çözmek için çalışmalara başlandı. Yüzde 12.7 bütçe açığı ve 294 milyar euro toplam borcu bulunan Yunanistan’da ise son günlerde kamu maaşlarının dondurulması, petrol vergilerinin artırılması ve emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi çözümler üzerinde duruluyor.

İspanya Maliye Bakanı Jose Manuel Campa yaptığı açıklamada, İspanya'nın mali yapısıyla ilgili endişe verici somut bir durumun henüz oluşmadığını söyledi.