İMKB de Ataşehir'e taşınacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bankaların genel merkezleri ile Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ve Bankacılı...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bankaların genel merkezleri ile Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) İstanbul'a taşınacağını belirterek, "Finans merkezi olarak belli bir yerde bu çalışmayı yürütürken, temennim o ki, İMKB'yi de aynı merkezin içinde bulundurmak suretiyle bu hareketliliği orada yapmak ve dünyaya oradan çok farklı bir mesajı vermek. Artık 2011, daha fazla tehir edilemez, bu adımları attığımız yıl olacak. İnşallah 2-3 yıl içinde bütün merkezler bitmiş olacak" dedi.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 25. Yıl Konferansı'nda konuşan Erdoğan, Türkiye ekonomisinde son dönemde yaşanan büyük dönüşümün somut olarak izlenebildiği yerlerden birinin de İMKB olduğuna dikkati çekti. Erdoğan, "8 yılda borsa rekor üstüne rekor elde ederken, birçok ilki de hayata geçirerek uluslararası ölçekte adından söz ettirdi" dedi.
'İstanbul finans merkezidir'
İstanbul'un bir finans merkezi olması için yoğun bir çaba içinde olduklarını ifade eden Erdoğan şöyle konuştu:
"İstanbul kim ne derse desin finansın merkezidir. İstanbul, merkezinde bulunduğu bütün bu coğrafyanın imkânlarını kullanarak bir finans merkezine dönüşürken, İstanbul Borsası da daha fazla uluslararası hüviyete kavuşacak ve inanıyorum ki Türkiye ekonomisinin sesini dünyaya daha güçlü şekilde duyuracaktır."
Erdoğan, 2009 yılında Türkiye'de finans sektörünün yüzde 8.5 büyüdüğünü belirterek, Türkiye'nin küresel kriz sürecinde OECD ülkeleri arasında finans sektörüne müdahale etme gereği duymayan tek ülke olduğunu söyledi.
Erdoğan, "Bize çok geldiler, müdahale etmemizin gereğini söylediler. Fakat biz asla müdahale etmeyeceğimizi edemeyeceğimiz söyledik. 'Finans sektörü kendi ayakları üzerinde duracak' dedik. Sıkıntılar olmadı mı? Oldu, ama aştık" dedi.
Erdoğan, borsanın da 2009 yılında, yani krizin en ağır seyrettiği dönemde en çok kazandıran borsa sıralamasında Avrupa'da birinci, dünyada 7. inci sırada yer aldığını belirtti. Erdoğan, İMKB'nin gelişmeye devam edeceğini dile getirdi.
Â
Babacan: İstanbul'dan kuvvetli bir aday yokDevlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İMKB'nin kriz öncesi ve son bir yıllık performansına bakıldığında, Avrupa ve gelişmekte olan ekonomiler arasında, dünyada en hızlı değeri yükselen borsalardan biri olduğunu kaydetti.
İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi olması konusuna da değinen Babacan, projenin tüm dünyanın ilgisini çektiğini ve bunun tamamlandığında bölgenin önemli finans merkezlerinden biri haline geleceğini ifade ederek, "Aslında Londra'dan, Tokyo'ya uzanan coğrafyaya baktığımızda İstanbul'dan daha kuvvetli bir aday da yok. Bu işi gerçekleştirmek, uluslararası bir finans merkezi olmak için" dedi. Babacan, Hazine'nin gelecek yıl 150 milyar TL'ye düşecek borçlanma ihtiyacının azalmasıyla şirketlere, bono piyasasında çok önemli alan açılacağını söyledi. Babacan, şirketlerin daha kolay tahvil ihracının söz konusu olabileceğini, kolaylaştırıcı düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Â
İMKB Başkanı Erkan: Detayları bilmiyoruz
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Başbakan Erdoğan'ın İMKB'nin de Ataşehir'e taşınacağına ilişkin açıklamasıyla ilgili şunları söyledi:
"Henüz detaylarını bilmiyoruz. İstinye'de güzel bir binamız var. İstanbul Finans Merkezi Projesi'nde Ataşehir'de yapılacak olan yeni binalar ve taşınacak kurumlarla birlikte düşündüğümüz yatırımlar vardı. Bir operasyon merkezini taşımak gibi. Başbakan'ın arzusunu dikkate almak lazım. Ama detaylarını bilmiyorum."
25 yılda 91.5 milyar dolar kaynak
Erkan, İMKB'nin 25 yıllık geçmişinde ekonomiye toplam 91.5 milyar dolarlık bir kaynak kazandırdığını bildirdi. Erkan sözlerini şöyle sürdürdü: "1986 yılı başında 40 hisse senediyle işlemlere başlanılmış, yıl sonunda 80 şirkete ulaşılmış. 2010 Aralık ayı itibariyle 337 şirket mevcut. İlk yılda işlem gören 80 şirketin piyasa değeri 1 milyar dolar iken, bugün bu rakam 323 milyar dolarlara kadar yükselmiştir. Neredeyse şirket başına ortalama 1 milyar dolarlık bir piyasa değeri ortaya çıkıyor."
Erkan, "Hedefimiz 2023'te 1.000 şirketi yakalamak ve toplam şirketlerimizin piyasa değerlerini de asgari GSMH seviyesine getirmek. Şu anda 1 milyon civarında olan yatırımcı sayımızı da 7.5 milyona çıkarmak" ifadelerini kullandı.
Â
Akgiray: Akla ve gönüle uygun
İMKB'nin Ataşehir'e taşınması konusunda SPK Başkanı Vedat Akgiray, "Başbakan'ın söylediği akla ve gönüle uygun geliyor. Bu kısmen İMKB'nin vereceği bir karar" yorumunda bulundu.
Vedat Akgiray toplantıda yaptığı konuşmada da, Türkiye'nin belki de yüz yıldan fazladır ilk defa ekonomik anlamda böyle güçlü bir fırsat yakaladığını belirterek şöyle dedi:
"Özellikle hisse senedi işi bunun en ortasında yatan ana çekirdek. İMKB, Türkiye'de son 25 yılda siyasi istikrarsızlıkları, ekonomik krizleri ölmeden yaşayabildi. Bu yüzden tebriği hak ediyor fakat İMKB'nin bir dahaki 25 yıl sonra bir tebrik daha hak etmesi için dünyadaki bu büyümeyle, ülkemizin bu gerçeğiyle beraber aynı başarıyı daha büyük oranda göstermesini bekliyoruz ve göstereceğinden de eminiz" diye konuştu.
'Kurumları Ataşehir'e bekliyoruz'
Bu arada Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, İstanbul'un finans merkezi haline getirilmesi çalışmalarına ilişkin, "İMKB ile birlikte bütün bankaları ve ekonomi kurumlarını da Ataşehir'e bekliyoruz" dedi. Battal İlgezdi, İstanbul'un çağdaş ve modern yüzünü temsil eden Ataşehir'in, gerek konum, gerekse altyapısıyla finans merkezi için uygun bölge olduğunu vurguladı.