İGDAŞ, 20 bin öğrenciye daha doğalgaz eğitimi veriyor
İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İGDAŞ), öğrencileri doğalgaz kullanımı hakkında bilgilendirmeye devam ediyor. Doğalgaz konusund
İstanbul'un doğalgaz dağıtıcısı İGDAŞ, 'İlköğretim Okullarında Doğalgaz Eğitimi' projesinin üçüncü dönem uygulamalarında 20 bin ilköğretim öğrencisine daha doğalgaz eğitimi verecek. İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan ve Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyüp Atasoy'un katılımıyla önceki gün Yakacık Hasan Paşa İlköğretim Okulu'nda projenin üçüncü dönemini başlatan ilk eğitim verildi.
Eğitimde, doğalgazın doğru ve güvenli kullanımı, en çevreci ve en konforlu yakıt türü olduğuna dair bilgiler verildi. Eğitimi, öğrenciler ile aynı sıralardan izleyen İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan "Üçüncü dönem uygulamaları kapsamında bugün düğmeye bastığımız doğalgaz eğitimi projesi için ilk günkü heyecanı yaşıyoruz. Eğitim projemizin birinci ve ikinci dönem uygulamalarıyla 87 okulda toplam 30 bin öğrenciye eğitimleri verdik. Öncelikli hedefimiz, projenin üçüncü dönem uygulaması ile 20 bin öğrenciye daha ulaşmak ve bu eğitimleri İstanbul'daki tüm ilköğretim okullarında vermek. Doğalgazın en güvenli, en verimli şekilde kullanımını yaygınlaştırmak için 24 yıldır çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.
50 BİN GENCE EĞİTİM
İstanbul'un tüm ilköğretim okullarında verilmesi planlanan, 6, 7 ve 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik başlatılan projenin, üçüncü dönem uygulamaları ile Şubat 2011'e kadar 20 bin öğrenciye daha eğitim verilecek ve toplamda 50 bin öğrenciye ulaşılmış olacak. Kentin yüzde 97'sine doğalgazı ulaştıran İGDAŞ'ın, 10 Mayıs 2010'da başlattığı 'İlköğretim Okullarında Doğalgaz Eğitimi' projesinin ilk dönem uygulamalarında 10 bin, ikinci dönem uygulamalarında 20 bin öğrenciye ulaşıldı.
84 KAT TEMİZ HAVA
İGDAŞ'ın doğaya ve çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek amacıyla Prof. Dr. Recep Güloğlu ile birlikte hazırladığı eğitimin içeriğinde; doğalgaz oluşumu, İstanbul'da doğalgaz kullanımından önce yaşanan bunaltıcı hava kirliliği, doğalgaz kullanımından sonra dünyada havası en temiz metropollerden birine dönüştüğüyle ilgili bilgiler verildi. İstanbul'da 1994-95 yıllarında kış aylarında kükürtdioksit oranı ortalama 250 mikrogram iken İGDAŞ'ın çalışmaları ve doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte bu oranın 10 mikrograma düşürüldüğü anlatıldı. Doğalgazın çevre dostu bir yakıt türü olmasının yanı sıra sağladığı yüksek konfor nedeniyle diğer yakıt türlerine oranla yaşam kalitesini en çok yükselten insan dostu bir yakıt olduğu vurgulandı.
Güloğlu, olası bir doğalgaz kaçağı vakasında güvenlik için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
Elektrik düğmeleri dahil elektrikle ilgili hiçbir şeye dokunmayın. Açıksa kapatmayın, kapalıysa açmayın. Kapı zilini kullanmayınız ve kullandırmayın.
Çakmak-kibrit yakmayın.
Kapı ve pencereleri açarak ortamı havalandırın.
Doğalgaz sayacınızdaki vanayı kapatın. (Evde olduğunuz bir zaman aralığında vananızın nerede olduğunu mutlaka öğrenin.)
Kıvılcım çıkarabileceği için cep telefonu ve ev telsiz telefonunuzu kullanmayın.
Gaz kokusu olan alanı herkesin boşaltmasını sağlayın. Gerekirse büyüklerden yardım alın.
En yakındaki kablolu telefonlardan veya açık alana çıkarak İGDAŞ 187
Doğalgaz Acil Hattı'nı arayın.
Doğalgaz kaçağı durumunda gazın ortamdan çıkışını sağlayan havalandırma deliğini (menfez) asla kapatmayın.
DOĞAZGAZ KULLANILMASAYDI
İstanbul'un yıllık doğalgaz tüketimi yaklaşık 4 milyar metreküptür. Bu miktarda doğalgaz kullanımı ile elde edilen enerji için gerekli kömür miktarı 10 milyon tondur. Bu kadar kömürü taşımak için gerekli araç miktarı yılda 720 bin adet 1 milyon 728 bin ton küllü taşımak için gerekli araç miktarı yılda 173 bin adet İstanbul trafiğine günde 6 bin adet kamyon çıkacaktı. İstanbul atmosferine yılda yaklaşık 100 bin ton kükürdioksit (SO2) salınmış olacaktı.