Hayvanını küpeletmeyen yetiştiriciye ceza kesilecek

Muş Tarım İl Müdürü Murat Yıldız, 13 Aralık 2010 tarihine kadar hayvanlarına küpe taktırmayan yetiştiricilere para cezası uygulanacağını açıkladı.

Muş Tarım İl Müdürü Murat Yıldız, 13 Aralık 2010 tarihine kadar hayvanlarına küpe taktırmayan yetiştiricilere para cezası uygulanacağını açıkladı.

Muş Tarım İl Müdürlüğü tarafından küpeleme ile ilgili olarak açıklama yapıldı. Açıklamada Küpeleme işleminin 13 Aralık tarihine kadar mutlaka yapılması gerektiği kaydedildi. Muş Tarım İl Müdürü Murat Yıldız, 20 günden büyük olup, küpe takılmayan hayvanların 13 Aralığa kadar küpeletilmesi gerektiğini dile getirdi. Yıldız, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 13 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe gireceğinden dolayı, hayvanların kayıt altına alınması işlemlerinin de bu tarihe kadar bitirilmesi gerektiğini vurguladı. İl Müdürü Yıldız açıklamasına şöyle devam etti: "Bu amaçla yetiştiricilerimizin mağdur olmaması için 13 Aralık 2010 tarihine kadar her yaştaki büyükbaş hayvanların küpelenmesi ve kayıt altına alınmasına Bakanlığımızca izin verilmiştir. Dolayısıyla henüz küpelenmemiş büyükbaş hayvanları küpeleyerek kayıt altına almak üzere Sağlık Elemanlarımız köyünüze gelip küpeleme çalışması yapacaklardır. 13 Aralık 2010 tarihinden sonra her yaştaki sığır cinsi hayvanların küpelenmesi imkânı olmadığından hayvanlarınızı küpeleterek kayıt altına aldırmak kendi menfaatinizedir."

Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununda Hayvan Sahipleri ya da hayvan sahibi adına bakıcısının, Bakanlık tarafından tanımlatılması istenen hayvanları tanımlatmakla yükümlü olduğu ibarelerinin yer aldığını hatırlatan Muş Tarım İl Müdürü Murat Yıldız, "Vatandaşların hayvanlarının ve işletmelerinin kayıtlarını yaptırmak, işletmelerine giren veya işletmelerinden çıkan, yeni doğan, ölen veya kesilen hayvanları bakanlığa bildirmek ve bunlara ilişkin kayıtları muhafaza etmekle yükümlüdür." dedi.

Bakanlıkça belirlenen esaslara uygun olarak hayvanlarını tanımlatmayan, işletmelerini ve hayvanlarını kayıt altına aldırmayanlara cezai işlem uygulanacağını söyleyen Yıldız, gerekli bildirimlerde bulunmayan, kayıt tutmayan hayvan sahiplerine 500 TL idari para cezası verileceğini söyledi.