Unesco Simav Yaren Geleneğini Kültür Mirası Listesine Aldı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)'nun Kenya'nın başkenti Nairobi'de gerçekleştirdiği son toplantısında yaren geleneğini kültür mirası listesine alması, asırlardır bu geleneği yaşatmaya çalışan Kütahya Simav'da yüzleri güldürdü

Unesco Simav Yaren Geleneğini Kültür Mirası Listesine Aldı
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)'nun Kenya'nın başkenti Nairobi'de gerçekleştirdiği son toplantısında yaren geleneğini kültür mirası listesine alması, asırlardır bu geleneği yaşatmaya çalışan Kütahya Simav'da yüzleri güldürdü.
Belediye Başkanı Kasım Karahan, UNESCO'nun Kenya'nın başkenti Nairobi'de gerçekleştirdiği son toplantısında Anadolu Sohbet Toplantıları başlığı adı altında Simav Yaren Geleneğini Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras (SÖKÜM) listesine almasının, Türk kültürünün unutulmaya yüz tutmuş asırlık geleneklerinin başında gelen yarenciliğin geleceği açısından çok büyük önem arz ettiğini kaydetti.
UNESCO tarafından alınan kararın ayrıca Simav'ın dünyada tanıtımı açısından çok büyük önem taşıdığını ifade eden Başkan Karahan," Belediyemiz önümüzdeki yıllarda Kültür Sarayını hizmete açtığında yaren geleneğimizin her yönüyle ele alındığı kapsamlı kültürel programları içeren bir Uluslar arası Yaren Festivali düzenlemeyi planlıyoruz" dedi.
Simav Yaren Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Yavuz, da UNESCO tarafından alınan kararın geleneğin yaşatılması ve gelecek nesillere kadar ulaşmasında payının büyük olacağını kaydetti.
Simav halkını sevindiren kararın alınmasında Simav Yaren Kültürünü Yaşatma Derneğinin ev sahipliği ve Kültür Bakanlığının öncülüğünde, iki yıl önce 8-9 Mayıs tarihlerinde Simav'da gerçekleştirdikleri 2. Yarencilik Çalıştayının da önemli rol oynadığına dikkat çeken dernek Başkanı Mehmet Yavuz," Karar yarenciliğin geleceğini teminat altına almıştır. Yaren geleneğini kısıtlı imkanlara rağmen asırlardır sürdürmeye çalışan Simav halkı UNESCO'nun aldığı bu karara çok sevinmiştir" diye konuştu.
Simav'da çeşitli tarihlerde yaren teşkilatlarında görev yapan Büyük Yaren Başları Bekir Kazak, İsmet Dinçer, Falih Uz, Salim Gümüştepe, Süleyman Koçak, Mehmet Erdimen'de kararı olumlu bulduklarını bildirdi.