Toroslar Elektrik Dağıtım'a en yüksek teklif 2 milyar 75 milyon dolar

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından Toroslar Elektrik Dağıtım'ın yüzde 100 oranıyla özelleştirmesi için açılan ihaleye en yüksek teklifi,

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından Toroslar Elektrik Dağıtım'ın yüzde 100 oranıyla özelleştirmesi için açılan ihaleye en yüksek teklifi, 2 milyar 75 milyon dolar ile Yıldızlar SSS Holding verdi.

İhalede 1 elemesiz, 6 elemeli tur yapıldı. Elemesiz turda en yüksek teklif 1 milyar 10 milyon dolar oldu. İlk elemeli turda en yüksek teklif 1 milyar 896 milyon dolar olurken, Fernas İnşaat AŞ elendi. İkinci ön elemeli turda Akfen Enerji Dağıtım ve Ticaret AŞ elendi. En yüksek tutar 1 milyar 951 milyon dolara yükseldi. Üçüncü elemeli turda teklif 2 milyar 56 milyon dolara çıkarken, Ayen Enerji AŞ elendi. Dördüncü turda Aksa Elektrik Aş elenirken, teklif 2 milyar 62 milyon liraya yükseldi. Beşinci turda Enerjisa elenirken, en yüksek teklif 2 milyar 65 milyon dolar. Altıncı elemeli IC İnşaat ile Eren ortak girişim Gurubu son turda elendi.

Elemeli turların ardından açık artırmaya geçildi. MMEKA, Yıldızlar SSS, Park Holding, Elsan Bereket Karaçay Ortak Girişim Gurubu, Emkat Ortak Girişim Gurubu, Türkerler İnşaat, Cengiz Kolin Limgaz Ortak Girişim Gurubu gibi firmaların yarıştığı açık artırmanın başlangıç tutarı 2 milyar 71 milyon milyon dolar, artırım aralığı 1 milyon dolar olarak belirlendi. MMEKA molanın ardından çekildi. Yıldızlar SSS Holding teklifini 2 milyar 75 milyon dolar çıkardı. Park Holding çekilince ihale Yıldızlar SSS Holding 2 milyar 75 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi.

ABONE SAYISI 2,7 MİLYON

Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ'nin 2006 yılından itibaren 30 yıllığına özelleşmesi planlanmıştı, ancak ihale 2010 yılında yapıldığı için şu andan itibaren Toroslar Elektrik Dağıtım'ın 26 yıllığına özelleştirme ihalesi gerçekleşti. Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin, Osmaniye illerini kapsayan bölgenin abone sayısı 2 milyon 742 bin 189. Bölgenin yıllık net tüketim miktarı 14 milyon 538 bin 958 MWh, kayıp kaçak oranı yüzde 8,3 ve Türkiye'deki dağıtım payı ise yüzde 10,7.

İhale başkanlığını Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu'nun yaptığı ihaleye 13 firma katıldı. İhaleye katılan firmalar şöyle: Ayen Enerji A.Ş., Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş., MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş., Yıldızlar SSS Holding A.Ş., Akfen Enerji Dağıtım ve Ticaret A.Ş., Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş., Park Holding A.Ş., Elsan-Bereket-Karaçay Ortak Girişim Grubu, Emkat Ortak Girişim Grubu, Fernas İnşaat A.Ş., Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Enerji Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş., Cengiz-Kolin-Limgaz Ortak Girişim Grubu, IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Eren Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu.