Atık yağ yönetmeliğine uymayan 5 işletme hakkında yasal işlem başlatıldı
Sakarya'da, araç bakım ve onarım istasyonlarında gerçekleştirilen atık yağ denetiminde yönetmeliğe aykırı davranan 5 işletme hakkında yasal işlem başl
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı denetim ekipleri; Atatürk, Modern, Zirai Aletler, Dörtyol, Beşköprü ve Akyazı Sanayi Sitesi'nde araç bakım ve onarım istasyonlarında atık yağ denetimi yaptı. 149 iş yerinde gerçekleştirilen denetimlerde, araç bakım ve servis istasyonlarının araçlardan çıkan motor atık yağlarını ne şekilde ve hangi şartlarda biriktirip, nasıl bertaraf tesislerine gönderdikleri incelendi. 5 yıl süreyle iş yerlerince muhafaza edilmek zorunda olan 'Ulusal Atık Taşıma Formları' da incelemeye tabi tutuldu. Yapılan denetlemelerde yönetmeliğe aykırı davranan 5 işletme tespit edildi. Bu işletmelerin bilgileri yasal takibin yapılması amacıyla İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne gönderildi.
Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği'nde, atık yağların, çevre ve insan sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı bir biçimde alıcı ortama verilmesini (kanalizasyona boşaltılması, toprağa dökülmesi veya yakılmasını) önleyip, önce geçici depolanması, sonra lisanslı araçlarla taşınması ve geri kazanımının amaçlandığı belirtildi. Açıklamada, atık motor yağlarının işletmelerden toplanarak lisanslı tesislere taşınarak bertaraf edilmesi konusunda tek yetkili kuruluşun Petrol Sanayi Derneği olduğu ifade edildi.
Oluşan atık yağlar, yönetmelikte belirtilen koşullar çerçevesinde bertaraf edilmediğinde, yakıldığında veya kanalizasyona döküldüğünde, sulara karıştırıldığında çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği kaydedilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Atık yağlar, yönetmelikte belirtilen koşullar çerçevesinde bertaraf edilmediğinde doğal dengenin tahrip olmasına sebep olmaktadır. Atık yağların, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan lisans almış bertaraf tesisleri dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından ticari amaçlar ile toplanması, alınıp satılması ve bertaraf edilmesi, fuel-oil veya diğer sıvı yakıtlara karıştırılarak yakılması yasak olup, yönetmeliğe göre atık yağların yolaçtığı çevresel kirlenme ve bozulmadan doğan zararlardan dolayı, atık yağ üreticileri, taşıyıcıları, işleme ve bertarafçıları kusur şartı aranmaksızın sorumludur.
Önümüzdeki dönemde yapılacak olan denetimlerde protokol imzalamayan ya da atık yağlarını yönetmelik hükümlerine göre uygun bertaraf etmeyen işletmelere 5491 sayılı Çevre Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun ile değişik 2872 sayılı Çevre Kanunu'na göre cezası 21 bin liradan başlayan ve tekrarı halinde katlanarak artan para cezaları uygulanacaktır."