Antalya seneye doğal gaza kavuşuyor

Antalya şehir merkezi 2011'in sonlarına doğru doğal gaza kavuşuyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın '8 yıl sonra ancak gelir' d

Antalya şehir merkezi 2011'in sonlarına doğru doğal gaza kavuşuyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın '8 yıl sonra ancak gelir' dediği doğalgaz gelecek yılın son aylarında konutlara ulaşacak. Antalya'nın şehir içi doğalgaz dağıtım ihalesini alan Olimpos Doğal Gaz Dağıtım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Çınar, şehrin içerisinden geçecek ana arterin gelecek yıl sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Çınar, bundan sonra insanların evlerine doğalgaz bağlatmak için başvuru yapabileceklerini ifade etti.

Makine Mühendisleri Odası Antalya Şubesi tarafından organize edilen 'Türkiye'nin Enerji Gerçekleri ve Çıkış Yolları' konulu konferansa katılan ve soruları cevaplayan Gültekin Çınar, Antalya'da doğal gazla ilgili son durumu hakkında bilgi verdi. Bütün ülkeler için enerji sorununun karmaşık olduğuna işaret eden Çınar, doğal gazın ucuz bir yakıt türü olduğunu söyledi. Gültekin Çınar, "Şehirde ilk olarak 500 bin konutu destekleyecek bir istasyon ve besleme hattı yapılmıştı. İlk gazı Ekim 2008'de Kepez ilçesi Yeni Doğan Mahallesi'ndeki bin 200 konutluk bölgeye verdik." dedi.

Doğalgaz projelerinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'ndan onaylı olduğunu hatırlatan Çınar, Antalya şehir merkezine gaz verilmesine gaz verilmesinin niçin aksadığına ilişkin şunları söyledi:

"Antalya, Serik, Kadriye, Belek çelik hattı kamulaştırma sınırından geçecek şekilde hazırlandığı halde, yol genişletme çalışmaları yüzünden 2008 yılında Karayolları'ndan izin alamadık. Projede büyük kapsamlı değişikliğe gidilerek, konuyla ilgili EPDK'ya başvuru yapıldı ve proje değişikliği onayı alındı. 2009 yılında da seçim dönemi yüzünden Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden kazı izni alınamadı. Antalya'nın bir turizm şehri olması nedeniyle Antalya Valiliği tarafından 15 Mayıs-15 Ekim tarihleri arasında inşaat ve kazı yasağı oldu."

BÜYÜKŞEHİR ENGEL ÇIKARDI

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yeni yönetimiyle görüşmeler yaptıklarını ve projelerini anlattıklarını kaydeden Gültekin Çınar, belediyenin boru hattı döşenen yollarda yama asfalt yapılmasını kabul etmediğini, kazı yapılan yerlerin tamamının yeniden asfaltlanmasını talep ettiğini belirtti. Sadece ana arterlerin baştan sona asfaltlanması konusunda belediyeyle anlaştıklarını kaydeden Çınar, Olimpos Gaz'ın yatırım programına devam ettiğini vurguladı. Çınar, 2011 yılı sonuna doğru 150 milyon dolarlık yatırımla 49 kilometrelik doğal gaz hattı yapacaklarını kaydetti. Çınar, bu yatırımın ardından kendilerine başvuran vatandaşların konutlarına bağlantı yapmaya başlayacaklarını aktardı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, birkaç ay önce yaptığı bir açıklamada şehrin doğal gaza ihtiyacı olmadığını, doğalgaz projesinin Antalya'ya gelmesinin 8 yıl süreceğini söylemişti.