Grip iş gücü kaybına neden oluyor

Solunum yoluyla bulaşan grip ve gribal enfeksiyonlar salgınlar iş gücü kaybına neden oluyor.

Özellikle salgın boyutuna ulaşan gribal enfeksiyon raha

Solunum yoluyla bulaşan grip ve gribal enfeksiyonlar salgınlar iş gücü kaybına neden oluyor.

Özellikle salgın boyutuna ulaşan gribal enfeksiyon rahatsızlıkların toplumun büyük kısmını etkilediğine dikkat çeken uzmanlar, bu mevsimlerde toplu mekanlarda çok fazla kalınmaması tavsiyesinde bulundu.

Kayseri İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir enfeksiyon hastalığının grip olarak tanımlandığını söyledi.

Çetinkara, gribe yol açan infulenza virüsünün çok kolay ve hızlı bulaştığını, başlıca bulaşma yollarının ise öksürük ve hapşırıklar ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyaların kullanılması olduğuna dikkat çekti.

Özellikle ağız ve burun akıntılarının bulaştığı ellerin temizlenmesi ve öksürüp aksırırken ağız ve burnun damlacıklar çevreye sıçramayacak şekilde kapatılmasının hastalığın bulaşmasını ve salgın görülme riskini azaltacağını ifade eden Çetinkara, "Grip ve gribal enfeksiyonlar solunum yolu ile bulaşmalarından dolayı salgınlara neden olmakta ve bu tür salgınlar iş gücü kayıplarına neden olmaktadır. Bu nedenle toplu yerlerde çok fazla kalınmaması veya bulunan ortamların sık sık havalandırılması önem taşıyor." dedi.

Gripten korunmanın başlıca yolunun vücut direncinin düşmesini engellemekten geçtiğine değinen Çetinkara, "Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinmeli, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Hastalar ile yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır." dedi.