Pazarcılar odası kayıt dışı satışa kayıtsız kalan belediyelere dava açacak

Samsun Pazarcılar Odası, il genelinde açılan pazarlarda kayıt dışı çalışan ve vergi kaçıran esnaflara göz yuman belediyelere dava açmaya hazırlanıyor.

Samsun Pazarcılar Odası, il genelinde açılan pazarlarda kayıt dışı çalışan ve vergi kaçıran esnaflara göz yuman belediyelere dava açmaya hazırlanıyor. İl genelinde 3 bin pazarcıdan 2 bininin kayıt dışı çalıştırıldığını ifade eden oda başkanı Muhammet Yazıcı, bu yolla vergi kaçırılmasının önüne geçmek istediklerini söyledi. Kayıt dışının önlenmesi konusunda belediye başkanlarıyla görüştüklerini ifade eden Yazıcı, gerekli düzenlemelerin yapılması için bir süre bekleyeceklerini kaydetti.

Seçimlerde oy beklentisi sebebiyle belediye yönetimleri, sorumluluk alanlarındaki halk pazarlarında pazarcıların büyük kısmının kayıt dışı çalışmasına göz yumuyor. Bu da kayıt altına alınan ve vergisini düzenli ödeyen pazarcılarla kayıt dışı çalışanlar arasında haksız rekabet doğuruyor.

Kayıt dışılığı ve vergi kaçağını önlemek amacıyla semt pazarlarında inceleme yapan Samsun Pazarcılar Odası, satıcıların büyük kısmının kayıt dışı çalıştığını tespit etti. Konuyla ilgili pazarcıları ve belediyeleri sorumluluğa davet eden Samsun Pazarcılar Odası, gerekli hassasiyetin gösterilmediğini görünce hadiseyi yasal zemine taşımakla buldu. Oda yönetimi, pazarlarda kayıt dışı satış yapılmasına kayıtsız kalan belediyelere dava açmaya hazırlanıyor.

Samsun Pazarcılar Odası Başkanı Muhammet Yazıcı, konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, yasal prosedür hazırlıklarını tamamlamak üzere olduklarını vurguladı. Konuyu belediyelerle son kez görüştüklerini ifade eden Yazıcı, "Şuan pazarların yerleri değişiyor. Mevcut sorun bu sayede daha kolay çözülebilir, kayıt dışılığın önüne geçilebilir. Yasada zaten oda kaydı olmayana belediyelerin yer tahsisi yapılmayacağını açıkça ortaya koyuyor ama buna uyulmuyor. Ben ve odamıza kayıtlı 800 esnaf vergilerini düzenli ödüyorsa buna herkes uymalıdır. Biz konuyu belediye başkanlarımız ile görüştük. Kayıt dışılığın önlenmesi konusunda bize yardımcı olmalarını istedik. Bazıları gerekli adımları atacaklarını hatta Maliye ile işbirliği yapabileceklerini söylerken, bazıları ise oy kaygısı sebebiyle bize iyi niyetle yaklaşmadı. Bunlar kayıt dışılığa ve vergi kaçakçılığına göz yumuyor. Biz de görmezden gelmeye devam eden belediyelerle hukuki süreç başlatma kararı aldık." açıklamasında bulundu.

Kayıt dışı ile mücadele etmekte kararlı olduklarının altını çizen Muhammet Yazıcı, "Bugün 800 pazarcı esnafımız vergisini öderken, 2 bini kayıt dışı çalışıp vergi kaçırıyor. Bu adaletsizliktir. Yazık değil mi vergi veren esnafa. Bu haksız rekabettir. Bunun ekonomiye ve istihdama da büyük zararı söz konusu. Samsun merkezde kayıt dışılık önlendiği zaman 500 kişi gelip pazarcının yanında sigortalı çalışır. Ama şu an pazarcımız yapa kazanamıyor ki yanında işçi çalıştırsın. 1 Ocak'tan itibaren semt pazarlarındaki bu haksızlık devam ederse hangi belediye buna göz yumuyorsa kesinlikle mahkemeye vereceğim. Yanlışlık, çıkarılan hal yasasından kaynaklanıyor. Yasada pazarlarda kayıt dışı esnaf olmayacak, yüzde 50'si üretici olacak deniyor ama belediyeler bunun tam tersini uyguluyor. Vergi kaçakçılığına göz yuman belediyelere ceza verilmesi gerekirken, çıkarılan yasada buna izin verilmiyor. " ifadelerini kullandı.