Bakan Dinçer: Piyasa ihtiyaçlarına odaklı mesleki eğitime geçeceğiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, teorik eğitimi bir kenara bırakıp toplum ve piyasa ihtiyaçlarına odaklı mesleki eğitime geçileceğini be

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, teorik eğitimi bir kenara bırakıp toplum ve piyasa ihtiyaçlarına odaklı mesleki eğitime geçileceğini belirtti. Meslek standartlarının belirlenmesinde piyasa aktörleriyle çalıştıklarına vurgu yapan Dinçer, "Ankara ve İstanbul ticaret odalarından büyük destek gördük. Biz bakanlık olarak direksiyondan kalktık odaları direksiyona oturttuk. İzlemeye geçtik, fiilen yürütme çalışmalarımızı bıraktık." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından hazırlanan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) BECERİ 10 Projesi İstanbul'da tanıtıldı.

Tanıtım toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş katıldı.

Toplantıda konuşan Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, BECERİ 10 Projesi'nin istihdam hayatı için önemine ve anlamına vurgu yaptı. Projenin, istihdamın metodik bir bakış ve anlayışla ele alınmasına imkan tanıdığının altını çizen Ömer Dinçer, "Ülkemizde işsizlik oranları üzerinden istihdam tartışmaları yürütülüyordu, bugüne kadar bardağa boş tarafından bakıyorduk. Tabii bu yanlış değil, fakat kat etmemiz gereken yolu veren ipucu konumunda." ifadelerini kullandı.

2009'da dünyada 50 milyona yakın istihdam kaybı olduğuna işaret eden Dinçer, "2010 da bu rakamlar 30 milyonların altına indi. Tabii her şeye rağmen istihdam kaybı hala sorun olarak karşımızda duruyor. Bu minvalde istihdam yaratmak, insanlara iş temini ülkeler için önemli bir hedef haline geldi. Ekonomik bunalıma rağmen geçen sene 83 bin insanımız işe girdi. Bu sene eylül sonu itibari ile 950 bine yakın insana istihdam imkanı sunuldu. Bu rakam giderek de artacak." diye konuştu.

Ömer Dinçer, ekonomilerin istihdam dostu olmaktan çıktığından yakınırken, "Bunu aşmanın yegane yollarından biri çalışma hayatını esnekleştirmektir. O zaman yüzde 1 ekonomik büyümeye paralel istihdam artışı olacak. Bununla 50 bin insanımızı istihdam etme imkanımız olacak. işsizlik önemli bir sorunsa çalışma hayatını esnekleştirmeliyiz." değerlendirmesini yaptı. Sendikalar ve odaların bir mutabakata varmasını isteyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, UMEM ile her sene 200 bin olmak kaydıyla 5 sene boyunca bu gayretin ortaya koyulacağını ifade etti.

220 MESLEK STANDARDI YAYINLANDI, 260'I SIRADA

BECERİ 10 Projesi'nin mesleki eğitimin piyasanın ihtiyaçlarına cevap vereceğini belirten Bakan Dinçer, "Piyasanın ihtiyaçlarına uygun elemanlar yetiştirmeyi, onların ihtiyaç duyuldukları yerde istihdam edilmesini öngöroyuruz. İş adamlarımız eleman ararken, diğer yandan iş arayan elemanlar varsa sebeb istenilen donanımda insanın yetişmemesidir. Bakın hep şikayet eder dururuz, proje ile bunun önüne geçilecek." dedi. Haziran 2009'dan itibaren mesleki standartlar yayınlamaya başladıklarını aktaran Dinçer, sözlerine şöyle devam etti:

"Meslek standartlarında 220 meslek standardı yayınladık. 250-260 mesleki standart da sırada bekliyor. Bunları hazırladıktan sonra ilk çalışmamız, Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı'ndan sorumlu bakanlıklar olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önderliğinde bir araya geldik. Meslek standartlarının esas alınmasını ve eğitim müfredatlarının buna göre hazırlanmasını öngördük. Bunun takipçisi de olduk. Bu faaliyetlerimiz sonucunda kanaatim o meslek standartlarına uygun mesleki eğitim hazırlanacak. Dolayısıyla toplumun ve piyasanın ihtiyaçlarından uzak teorik eğitimden uzaklaşıp ihtiyaca odaklanmış bir eğitime geçiyoruz.

Meslek standartlarının belirlenmesinde piyasa aktörleriyle çalışıyoruz. Ankara ve İstanbul ticaret odalarından büyük destek gördük. Biz bakanlık olarak direksiyondan kalktık odaları direksiyona oturttuk. İzlemeye geçtik, fiilen yürütme çalışmalarımızı bıraktık. Zaten bu proje bunu gösterecek. İnsanları şu kabiliyetlere göre eğitelim diyoruz. Artık biz müfredat belirlemiyoruz. Zemin hazırlıyor, finanse ediyoruz. İnsanların nerede istihdam edileceğine karışmıyoruz. Hakikaten özel sektör, sivil toplum ve kamu kurumlarının birbirine dayanışarak ortak görevi yapıyor."