Alışveriş merkezlerinin yeni yıl kampanyaları kabaran faturaları unutturuyor (Özel)

Alışveriş Merkezleri (AVM) yeni yıl öncesi çeşitli promosyonlarla müşteri kapma yarışına girdi. Otomobilden, televizyona, daireden bilgisayara kadar y

Alışveriş Merkezleri (AVM) yeni yıl öncesi çeşitli promosyonlarla müşteri kapma yarışına girdi. Otomobilden, televizyona, daireden bilgisayara kadar yüzlerce hediye vaadinde bulunan AVM'ler bazı müşterilerini de yurt dışına tatile götürecek. Konser, tiyatro gibi aktiviteler de yapan AVM'lerin bu yarışı beraberinde bir dizi sıkıntıları da getiriyor. Özellikle hediye alma heyecanıyla bilinçsizce alışveriş yapanlar sonrasında ağır faturalarla karşı karşıya kalıyor. Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet İrmek, bu kampanyaların yasal olmasına rağmen insanları ihtiyacından fazla tüketmeye ittiği için sakıncalı olduğunu söyledi.

Yaklaşan yeni yıl öncesi alışveriş merkezleri müşteri kapma savaşında çeşitli yöntemlere başvuruyor. Bursa'da faaliyet gösteren Korupark Alışveriş Merkezi, yeni yıl alışverişlerinde talihli bir ziyaretçisini 'ev sahibi' yapmayı vaadediyor. Yeni yıl alışverişlerini Korupark AVM'den yapanlar 75 TL'lik alışveriş fişiyle kampanyaya katılabilecek. Ziyaretçiler bu yolla Korupark Evleri'nden 2+1 dairenin çekiliş kampanyasına katılmaya hak kazanacak. Çekiliş 15 Nisan 2011'de yapılacak. Yine Korupark mağazalarında yılbaşı için en özel hediyeler müşterilerini bekliyor.

İstanbul Akmerkez'den alışveriş yapacak olan müşteriler ise, yeni yılda son model Mercedes GLK 350 CDI Sports Pack sahibi olma şansı yakalayabilecek. 13 Aralık-14 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek çekiliş kampanyasıyla 1 talihli, 2011 model Mercedes sahibi olacak. 150 TL ve üzeri tutarında yapılacak alışverişle bir çekiliş hakkı elde edecek olan Akmerkez misafirleri hayallerindeki arabaya 24 Şubat 2011'de noter huzurunda gerçekleşecek olan çekilişle kavuşabilecek.

"100 TL'LİK ALIŞVERİŞ YAPAN MÜŞTERİLER ANINDA HEDİYELER KAZANMA ŞANSINA SAHİP OLACAK"

Erzurum Redevco AVM'de de ise yılbaşında her 100 TL'lik alışveriş yapacak müşteriler katıldıkları çekiliş ile anında hediyeler kazanma şansına sahip olacak. Redevco AVM'de 29, 30 ve 31 Aralık tarihlerinde aynı gün içinde 100 TL'lik alışveriş yapan müşteriler danışma masasına gelip fişlerini kaşeleterek anında hediyelerini kazanacak. Kampanyada, 100 TL'ye 1, 200 TL'ye 2, 300 TL ve üzerine ise 3 hediye çekilişi hakkı verirken, Carrefoursa'dan tek seferde yapılacak 300 TL ve üzeri alışverişlere ise tek hediye kazanma şansı verilecek.

AS MERKEZ OUTLET'DEN 'SİHİRLİ NAR KAMPANYASI'

Bursa'nın ilk ve tek outlet alışveriş merkezi olan As Merkez, normal günlerde düzenlediği otomobil ve elektronik eşya promosyonlarını sürdürüyor. As Merkez 25 Aralık-31 Aralık 2010 tarihleri arasında düzenleyeceği 'Sihirli Nar Kampanyası' ile 50 TL ve üzeri alışverişlerde danışma bankosundan nar alan ziyaretçiler, burada kıracakları özel narın içinden çıkan hediyeye sahip olacak. Tişörtten gömleğe, kemerden çantaya, kazaktan hırkaya, kravattan sinema biletine, binlerce hediye kampanyada sahibini bulacak.

İZMİR AGORA AVM'DE YÜZDE 50 İNDİRİM

İzmir Agora Alışveriş merkezi ise yılbaşı etkinlikleri kapsamında 24 Aralıktan başlamak üzere müşterilerine yönelik çeşitli konserler, sohbet, çocuklara yönelik Noel Baba hediyeleri, çeşitli gösteriler, maskot kostümlü gösteriler, akrobatik şovlar ve girişlerden başlamak üzere canlı müziklerle müşterilerine karşılayacak. Ayrıca yılbaşında ise müşterin ücretsiz seyredebileceği bir Küba sahne alacak. AVM'de bunun yanı sıra, yüzde 50 ve üzerinde indirimlerle de yeni yıl için müşterilerine sunulacak.

ANKARA GALLERİA AVM'DE HER MAĞAZA KENDİ KAMPANYASINI YAPIYOR

Ankara Galleria Alışveriş Merkezinde de her mağaza yılbaşı etkinlik ve hediyesini kendi gerçekleştirecek. Yılbaşı etkinlikleri kapsamında yüzde 50'lere varan indirimlerin yanı sıra, AVM'de yapılan alışverişler çerçevesinde mağazalarca düzenlenecek çekilişlerle çeşitli hediyeler verilecek.

YASAL OLMASINA RAĞMEN SAKINCALI

Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet İmrek, bu promosyonların yasal olmasına rağmen insanları ihtiyacından fazla tüketmeye ittiği için sakıncalı olduğunun altını çizdi. Sayısı günden güne artan alışveriş merkezlerinin çeşitli satış stratejisi izlediğinin altını çizen İmrek, "Alışveriş merkezleri milli piyango tarafından verilen izin ile bu tür çekilişler yapmakta. Bunun yasal olmadığı şeklinde bir şey tespit edemedik. Bize ulaşan bir şikayette yok. Ancak cezbedici promosyonlar tüketiciyi alışveriş merkezlerine çekerken, insanları tüketici bir çarkın içine çekiyor. 50-75 TL'lik alışveriş yapanlar belli hediyeler için çekilişe katılıyor. İnsanları ihtiyacından çok tüketmeye ittiği için sakıncalı olabiliyor." dedi.

Belli bir gelir düzeyine sahip olan Türkiye'de bu tür kontrolsüz tüketimin sakıncalarına dikkat çeken Mehmet İmrek, şunları söyledi: "İnsanlar çekilişlere katılmak için maddi durumunu aşan alışverişler yapıyor. Çekilişe daha fazla katılabilmek için fazla alışveriş yapıyor. Bunun sonucunda da kredi kartı batakları yaşanıyor. Bu nedenle tüketiciler bir nebzede olsa sömürülüyor." Mehmet İmrek, özellikle yaklaşmakta olan yılbaşında alışveriş merkezlerinin daha büyük promosyonlar sunduğunun altını çizerek, vatandaşlardan ihtiyaçları oranında alışveriş yapmaları uyarısında bulundu.