Cindoruk: Kılıçdaroğlu'nun yoldaş demesine irkildim

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, geçtiğimiz hafta sonu parti kurultayında partililere 'yoldaşlar' diye seslenen CHP Genel Başkan

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, geçtiğimiz hafta sonu parti kurultayında partililere 'yoldaşlar' diye seslenen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na tepki gösterdi.

Diyarbakır'daki bir çalıştayda gündeme gelen 'demokratik özerklik' tartışmalarına da değinen Cindoruk, "Yugoslavya modelini bize yedirmeye çalışıyorlar." dedi.

Partisinin Bursa il başkanlığı kongresine katılan DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, salon önünde davul ve zurnayla karşılandı. Önünü kesen davulculara 20 TL bahşiş veren Cindoruk, partililerin sevgi gösterileriyle karşılandı.

Cindoruk, Yassıada mahkemesinde, Menderes ve şehit arkadaşlarına yapılan haksızlıkların, vicdansızlıkların ülke tarihinin bir kara lekesi olduğunu ifade etti. Cindoruk, "Yassıada çok ayıp bir mahkemedir. Türk devletini, demokrasisini, milli ahlakımızı zedelemiştir. Tedarik edilmiş hakimler, tedarik edilmiş savcılar, Türkiye Cumhuriyeti'nin şerefli devlet adamlarını yargıladılar, insafsızca ne savunma ne ifade özgürlüğü ne kanıt vardı. Dava sonunda ağır bir hüküm verdiler. O hüküm, demokrasisinin boynunda asılı duruyor." dedi.

Cindoruk, adaletin, Cumhuriyetin hazinesi olduğunu düşüncesinde olduklarını söyledi. Menderes ve arkadaşlarının idam edildiği Yassıada'da bir deniz üstündeki spor salonunda mahkeme kurulduğunu hatırlatan Cindoruk, "Silivri'deki mahkeme de spor salonuna kuruldu. Bu kadar benzerlik olursa Balbay, Haberal, Tuncay Özkan o mahkemede iki seneyi aşkın tutuklu bulunuyorlarsa, sadece benim değil bütün demokratların bu benzerliği dikkate alarak vicdan azabı duyması lazım." iddiasında bulundu.

"MESELELERİ CİDDİYE ALMAYAN MUHALEFET VAR, YOLDAŞ KELİMESİNE İRKİLDİM"

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Türkiye'de meseleleri ciddiye almayan bir muhalefet grubu olduğunu öne sürdü. Muhalefetin de içerisinde yeraldığı siyaset dünyasının kavga ederek, terbiye sınırlarını aştığını savunan Cindoruk, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun parti kurultayında partililere 'Yoldaş' diye tabir etmesine irkildiğini kaydetti. 12 eylül öncesi 'Yoldaş' kelimesinin büyük düşmanlıklara sebep olduğunu öne süren Cindoruk, şöyle devam etti:

"CHP liderinin kullandığı 'Yoldaş' kelimesi bizim litaratürümüzde yoktur. Üç kez söyledi, o sözcüğün kullanımı komünist manifestosunda başlamıştır. O sözcük sosyal demokratlarda yoktur. Bilimsel sosyalizme yakın kelime CHP'de kullanılamaz. 1980 öncesinde sol örgütlerin kullandığı çok çarpıcı ve ayrımcı bir kelimedir. Belki de ağzından kaçmıştır. Komünistlerin kullandığı çarpıcı, ayrımcı bir kelimedir. Yoldaş kültürü Stalin ve Lenin'de de olur. Bizim kullandığımız 'yol arkadaşlarımız' kelimesi çok güzel bir tanımlamadır. Yoldaş kelimesinin CHP'nin sola kaymasında bir işaret gibi görülürse üzülürüm. O sözcükler geçmişte büyük düşmanlıklara sebep olmuştur."

"AÇILIMIN İÇİNE TERÖR ÖRGÜTÜ DOLDURDU"

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le birlikte 2 yıl önce söyledikleri tehditlerin bugün tehlike haline döndüğünü anlatan Cindoruk, Diyarbakır'daki çalıştayda gündeme gelen demokratik özerklik isteğine tepki gösterdi. İçişleri ve adalet bakanlarının kendisini ziyarette, 'Açılımın içi doldurulacak' denildiğini savunan Cindoruk, "Anlaşıldı ki açılımın içini terör örgütü doldurdu, çalıştay doldurdu. Hükümet suskun. Yugoslavya'nın dağılmadan önceki anayasasının 406 madde olduğunu, orada da çok dilli eğitimin olduğunu unutmamak gerekir. 1989'da birden bire kanlı savaşlar oldu. 7 devletin çıktığı dağılmış bir Yugoslavya, Sırp kasapları, toprağı kazdığınızda çıkan kemikler, tecavüzler. Dağılan Yugoslavya modelini bize yutturmaya çalışanlara sesleniyorum; biz Demokrat Parti olarak o tekliflerin tümüne karşıyız. Bu tekliflerin tümü bizi bölmek içindir. Yugoslavya modelini iyice incelemek lazım. Dağılan Yugoslavya modelini bize yedirmek istiyorlar. Bursa'nın savaşma talebi yok, kılıç kalkan ekibi var. Kürtlerin çok güzel lorkey havası var. Zabıta zaten var, silahlı güce ne lazım var. Yugoslavya'nın anayasası iyi incenlenmeli. Muntazam bir ordumuz var, düzeni niye bozalım, bunun gerekçesini söylesinler. Diyarbakır'da, Mardin'de varsayalım düzen kursunlar, güçleri yeter mi bunu uygulamaya. Bu bir provakasyondur. Hükümet şiddetle reddetmiyor, muhalefetin de ciddi eleştirileri yok. Kuzey Irak'ı bize yapıştırmak istiyorlar. Bu gizli bir ABD politikasıdır. Bizim başımıza dert olacak hiçbir organizasyonda yer almamalıyız. Bunları yanıltıyorlar. Kürt halkının böyle talebi yok ama ABD politikasıdır." dedi.

"CEZAEVLERİNİ İYİ BİLİRİM; AMA HAPİSTEN PARTİ İDARE EDEN TÖRERİST HİÇ GÖRMEDİM"

Eski bir avukat olması hasebiyle cezaevlerini iyi bildiğini anlatan DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, hapishaneden mafya idare edenlerin olabileceğini; ancak hapishaneden parti yöneten terörist görmediğini söyledi.

İktidarın, devletin bütünlüğünü milletin aymazlığını korumakta sıkıntı çektiğini ileri süren Cindoruk, "Devleti sıkıntıya sokarsanız, bölünmez bütünlüğünü cumhuriyetin bölünmez bütünlüğünü ortadan kalkacağını sanıyorsanız bunu yapamazsınız. Biz Türk halkıyız, Türk halkı bu devletin sahibidir. Kimseden toprak istemiyoruz. Sevr'in değil Lozan'ın ortaya koyduğu devletiz. Lozan'ı da anlaşmayla değil mücadeleyle kazandık. Ordunun darbe yapmasına karşıyız. Darbelerden biz zarar gördük, onun darbe yapanlarıyla kavgamız var." şeklinde konuştu.

"YARIŞI HER ZAMAN TAYLAR KAZANMAZ"

Haziran'daki seçimlere ciddi şekilde hazırlandıklarını belirten Cindoruk, "Önümüzdeki seçimlerde bu kır at şahlanacak, öyle şahlanacaktır ki yarışları sadece taylar kazanmaz. Zaman zaman da tecrübeli atlar kazanır. Bizim kır at gibi tecrübeli at yarışları kazanacak. Demokrasi bayrağını hem Bursa'ya hem Diyarbakır'a dikecektir. Ayın 15'inde büyük kongremiz var, yine geliyoruz. Başımızda Sayın Demirel olmak üzere hepimiz dimdik ayaktayız." dedi.

"ÇİLLER'İ İSTİYORUZ"

Kongredeki konuşmasının ardından basın mensuplarıyla bir araya gelen DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, iktidarların üçüncü seçiminde oy oranının düşebileceğini söyledi. Eski Başbakan Tansu Çiller'i 10 yıldır görmediğini dile getiren Cindoruk, kongrede Ahmet Özal'ın da aday olduğunu belirtti. Cindoruk, delegelerin basiretine göre sonucun ortaya çıkacağını kaydetti.

Bu arada, Cindoruk'un basın toplantısı için salondan ayrılması üzerine salondaki delgeler 'Çiller'i istiyoruz' yönündeki açıklamaları üzerine partili bir yönetici, "Süleyman Demirel'i İnegöl'den Bursa'ya 5,5 saatte getirdik. Çiller gelsin Ankara'ya 15 saatte taşıyalım. Çiller'i yeniden genel başkan olarak görmek istiyorsanız, bunun yeri sandıktır." diye ifade etti.