"Dolaylı vergi oranının büyüklüğü mükellefleri kayıtdışı ekonomiye yöneltiyor"

Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, dolaylı vergilerin dolaysız vergilere oranlı büyüklüğünün arttığını bildirdi. Aksoy, bu durumun mükellefleri

Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, dolaylı vergilerin dolaysız vergilere oranlı büyüklüğünün arttığını bildirdi. Aksoy, bu durumun mükellefleri 'kayıt dışı' ekonomide faaliyet gösterecek eğilimlere girmesine sebep olduğunu söyledi.

Aksoy, "Denetim oranlarının yüzde 1–2 gibi düşük düzeylerde kalması haksız rekabete açarak, vergisel ödevlerini yerine getiren mükelleflerin mutsuz olmasına yol açıyor." dedi. Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi'nde cumartesi günleri düzenlenen konferansların bu haftaki konuğu Aksoy, Vergi konusunu anlattı.

Yakın geçmişe kadar 'zora' dayalı tahsil edilen vergiye günümüzde 'mükellef memnuniyeti odaklı' anlayışla yaklaşıldığını dile getiren Serdar Aksoy, "Vergi idaresi denildiği zaman, Maliye Bakanlığı'nın gelir teşkilatının bütün birimleri anlaşılmaktadır. Ancak teşkilatın mükellefe bakan bir yüzü vardır. O yüz mükemmel ile devamlı ve ilk etapta birebir ilişki içinde olan vergi daireleridir. Mükellefin vergi idaresi hakkındaki düşüncesi ne ise teşkilatın tamamı üzerindeki kanaati odur." şeklinde konuştu.

"ÇÖZÜME KATKIN YOKSA SORUNLARDAN ŞİKAYET ETME"

Günlük yaşamda herkesin her şeyden şikayet ettiğini ifade eden Aksoy, ancak kimsenin şikayetçi olduğu sorunların çözümü konusunda bir şey yapmadığını aktardı. Bu alışkanlığı vergilendirmede yeni yaklaşımlar açısından "Çözüme katkın yoksa sorunlardan şikayet etme' şeklinde ifade ettiklerini açıklayan Aksoy, şöyle devam etti: "Bu kapsamda çok acil bir şekilde vergiciliğin yeni yüzünün Türk Vergi İdaresine de uyarlanarak mükellef odaklı yeni bir vergi idaresi yapılanmasını gerekli kılmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığı, mükellef haklarına önem verilmesinin gereğini vurgulayarak 2006 yılında Mükellef Hakları Bildirgesini yayınlamıştır. Bu bildirge doğrultusunda, açık, güvenilir, zamanında ve yeterli bilgi ile hizmet verilmeye başlanmıştır. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesindeki mükellef talepleri hızla yerine getirilmiştir. Gelişmeler internet sayfası ve basılı yayınlarla mükelleflere duyurularak bilgi seviyesi yükseltilmiş; vergiye gönüllü uyumu kolaylaştırılmaya çalışılmıştır."

Merkez–taşra arası koordinasyon için Vergi Daireleri Otomasyon Projesi geliştirildiğini belirten Aksoy, Çalışan ve Mükellef Odaklı Dönüşüm Projesi kapsamında personelin hizmet içi eğitimden geçirildiğini kaydetti. Vatandaşlık numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmasıyla tüm parasal hareketlerin tek bir sicil numarası ile takip edilmeye başlandığını söyleyen Serdar Aksoy, böylece kayıtışı ile daha etkin mücadele sağlandığını anlattı. İnternet vergi dairesi uygulaması ile mükelleflere vergi dairesine gitmeden vergisini ödeme imkânı getirildiğini hatırlatan Aksoy, yine internet üzerinden kredi kartıyla Motorlu Taşıtlar Vergisi ve trafik cezalarını ödeme fırsatı sağlandığını bildirdi. Aksoy, "E-özelge sistemiyle, mükelleflerimizin yazılı doküman yoluyla yapmış oldukları bilgi ve izahat taleplerinin tamamen elektronik ortamda hazırlanarak cevaplandırılmasına imkân verecek bir yapı oluşturulmuştur. Mükellefin vergi ile alakalı tüm sorularına yanıt vermek ve bilgi desteği sağlamak amacıyla, Türkiye'nin her yerinden 444 0 189'u arayarak ulaşılabilen 'Vergi İletişim Merkezi' kurulmuştur." bilgisini verdi.

Toplantıya Vali İlhan Atış, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.