Türkiye'de 2010 yılında 150 milyon paket daha az sigara içildi
Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, 2010 yılında sigara paket satış oranının 100 milyar adetin altı
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), Sağlık Bakanlığı işbirliği ile 4 farklı alanda yapılan araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Toplantıya katılan Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Nazmi Bilir, dumansız hava sahası uygulaması ile birlikte sigara tüketiminin azaldığına dikkat çekti. Uygulamanın başlamasının ardından vatandaşların yüzde 10'unun sigarayı bıraktığını, içenlerinde günde tükettikleri sigarda miktarını azalttığını kaydeden Bilir, "Son 15 yıldan bu yana ilk defa bu yıl, satılan paket sayısı 100 milyar adetin altında gerçekleşti. Yüzde 15'lik azalma oldu. Yani bu yıl geçmiş yıllara göre 150 milyon paket daha az sigara tüketildi." dedi.
Ankara 112 Acil Servis kayıtlarından sigaranın yol açtığı kalp, solunum sistemi ve beyi damar hastalıkları nedeniyle acile başvuru sayılarının da incelendiğini kaydeden Bilir, "Bu hastalıklardan acil başvuranların oranı yüzde 15 ila 20 arasında azaldığını saptadık." diye konuştu.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Hilal Özcebe ise, yasadan sonra gerçekleştirilen partikül ölçümleri hakkında bilgi verdi. Özcebe, "Buna göre kafe, pastane ve kahvehanelerin yüzde 55'inde, lokantaların yüzde 31'inde, bar ve içkili lokantaların yüzde 62'sinde kapalı ortam hava kalitesinde düzelme olduğunu söyleyebiliriz. Tüm kapalı alanlarda partikül miktarında azalma olmakla birlikte bu azalma beklenen düzeyde değil." dedi.
GEBELER SİGARA DUMANINA MARUZ KALIYOR
Verilen bilgiye göre, araştırmalar kapsamında, gebeliğinin son üç ayında doğumevine başvuran 176 kadınla görüşmeler gerçekleştirildi. Buna göre gebelerin yüzde 10.7'si halen sigara içiyor, yüzde 55.1'i yakın çevresinde sigara içildiğini belirtiyor. Sigaradan pasif olarak etkilendiğini ifade eden 45 gebenin ve sigaradan etkilenmediğini belirten 44 gebenin idrarında kotinin (nikotinin vücutta değişime uğramış hali) düzeyleri de ölçüldü. Sigara kullanmayan gebelerde ortalama kotinin düzeyi 47 ng/ml olarak hesaplandı. Bu durumu değerlendiren Prof. Dr. Bilir, "Yani ben duman altı değilim diyen gebelerimiz bile aslıda duman altı. Toplu yaşam yerlerinde ya da evlerinde sigara dumanından etkileniyorlar." dedi.
Özcebe ise, gebelikte sigara dumanından pasif etkilenmenin anne karnında ölümlere, erken doğumlara, düşük kilo, yarık dudak ve yarık damakla doğum, öğrenme güçlüğü gibi bir çok rahatsızlığa neden olduğu uyarısında bulundu.
ARAŞTIRMALARDAN DİĞER SONUÇLAR
Araştırmaya göre 19 Temmuz 2009'dan önce 'sigara kullanan kişi benden izin almalıdır' diyenlerin oranı yüzde 65 iken, bu oran 2009'dan sonra yüzde 81'e yükseldi.
Temmuz 2008'den önce her 10 müşteriden 3'ü sigara içilmesinden rahatsız olduğunu belirtirken, bugün bu oran her 10 müşteriden 6'sına yükseldi.
Araştırmaya göre, yasanın uygulamaya girmesinden sonra bar ve lokanta çalışanlarının tütün kullanım sıklığı da değişti. Sigara içen çalışanların yüzde 60.8'i yasa uygulaması başladıktan sonra daha az sigara içmeye başladığını belirtiyor. Çalışanların yüzde 3.9'u sigarayı tamamen bıraktığını kaydediyor. Çalışanların yüzde 66.7'si tütün kullanımını bırakmayı düşünüyor. Sigara içen çalışanlar, günde içtikleri ortalama sigara sayısının 23'ten 16'ya düştüğünü dile getiriyor.