Konfeksiyoncular müşteriyi mikroskop altına alacak
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından, "İhracatta Pazarlama Teknikleri, Müşteri Bulma Yöntemleri ve İlgili Devlet Yardımları
İş hayatında başarılı olmak için müşterinin bir problemini çözecek veya bir hedefe ulaşması için yardımcı olacak fikirler geliştirmek gerektiğini belirten Ünlütürk, "Müşteriyi kazanmak ve çalışmada sürekliliği sağlamak için mikroskop altına almak lazım. Müşteriyi daha iyi fiyat sunarak mı, daha farklı kumaş kaliteleriyle mi, farklı ürün gruplarıyla mı, herkesten daha kısa terminle mi mutlu edeceğimizi iyi bilmemiz gerekiyor. Müşterinin mağazasını ziyaret ederek ne tarz ürün sattıklarını, sizin üretebileceğiniz ve onlarda eksik ürünleri tespit edin. Satış fiyat aralıklarını ürün bazında inceleyin. Aynı kategoride müşterinin rakiplerinin, hangi ürünleri ve hangi fiyat aralığında sattığını kontrol edin." şeklinde konuştu.
Koleksiyon hazırlama aşamalarından da bahseden Elvan Ünlütürk, doğru ürünü doğru pazarlama teknikleriyle satarak bir müşteri kitlesine ulaşmanın ana hedef olduğunu vurguladı: "Doğru müşteriyi tespit için internet, alıcının web sitesi, diğer üreticilerin görüşleri, finansal durum araştırması gibi yöntemleri kullanabilirsiniz. Müşteriye ulaşmak için alıcıların yerel müşteri ofisleri, acenteler, fuar ve tanıtım organizasyonları, ilgilendiğiniz pazarda mağaza ve satış ofisi açabilirsiniz."
Satışta altın kuralı, "Size nasıl satış yapılmasını istiyorsanız, başkalarına da öyle satış yapın." şeklinde özetleyen Ünlütürk, satışın devamlılığı için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Söz verince tutun. Başarısız olursanız bahane uydurmayın. Sözünüzü tutamıyorsanız da çaba gösterdiğinizin farkına varmalılar. Kendinizi müşteriye hizmet etmeye adamanız lazım, satışlar kendiliğinden gelecektir. Müşterinizin beklentilerini firmanızda çalışanlara doğru aktarıp herkesin aynı bakış açısına ulaşması için çaba gösterin. Müşteri odaklı sürekli koleksiyon, araştırma, geliştirme yapın. Kendinize ve ekibinize güvenin. Müşteri bunu hisseder. Şunu hiç unutmayın: Satış, tahsilatla biten bir süreçtir."