Sivil Dayanışma Platformu: Kürt sorununa sadece PKK ekseninde yaklaşmak yanlış

Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan, Kürt sorununun çözümüne BDP ve PKK ekseninde yaklaşılmasının yanlış olduğunu söyledi. Ogan, "Bölge halkı

Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan, Kürt sorununun çözümüne BDP ve PKK ekseninde yaklaşılmasının yanlış olduğunu söyledi. Ogan, "Bölge halkı yalnız PKK ve BDP'den ibaret değildir. Diğer çevreler de meseleye dahil edilmelidir." dedi.

Sivil Dayanışma Platformu'nun 4-5 Aralık 2010 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdiği 'Kürt Meselesinde Çözüme Bir Adım Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi, Diyarbakır'da açıklandı. Toplantıya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu'nun yanı sıra, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Kürt sorununun çözümüne ilişkin önerilerde bulunan Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan, sivil toplum kuruluşları ve bölgedeki kanaat önderlerinin de görüşlerini almak gerektiğini vurguladı. Ogan, "Kürt sorunu sadece bölgede yaşayan Kürtlerin sorunu olarak değil, Türkiye ve Ortadoğu'nun bir meselesi olarak değerlendirilmelidir. Türkiye'nin birlik ve bütünlüğü göz ardı edilmemeli, meselenin geçmişte yaşanan gerilimli noktalarından ziyade adaleti esas alan, makul düzlemde kabul edilebilir boyutlarına dikkat çekilmelidir." şeklinde konuştu.

'YAŞATAN DEVLET' ANLAYIŞI GÜÇLENMELİ

Sorunların çözümünde öncelikle psikolojik hazırlıkların yapılması gerektiğine işaret eden Ogan, korkuya dayalı algıların kolay kolay değişmediğini söyledi. Kürtlerin asker algısı ile Türklerin Kürt algısının menfi olduğunu dile getiren Ogan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu algıların değiştirilmesi yolunda çaba sergilenmelidir. Kürt'e onurunu iade eden, Türk'ün tereddütlerini izale eden bir formül geliştirilmelidir. Bu anlamda devlet Kürtlerle barışmalıdır. 'Öldüren devlet' anlayışı silinmeli, 'yaşatan devlet' anlayışı güçlendirilmelidir. Demokratik açılımın daha cesur adımlar atılarak güçlendirilmesi gerekiyor. Çözüm mutlak surette sivil inisiyatiftir. Ana dilin önü açılmalı, Kürtçe eğitime öncelik tanıyan özel okullara izin verilmelidir. Kürtçe, okullarda seçmeli ders olarak okutulabilmelidir. Tek Türkiye, Sakarya-Fırat gibi dizilerde çok kötü Kürt portresi çiziliyor. Bunların sorunlu yapısına dikkat çekmek gerekiyor. Kürtçenin tabelalarda kullanılmasından rahatsızlık duyulmamalıdır."

Ogan, DTK kongresinde alınan kararlara ilişkin bir soruya ise "Özerklik konusu siyasi çıkarlara alet edilmemelidir." cevabını verdi.