İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince:

İş Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Türk ekonomisinde reel büyümenin 2010 yılında yüzde 7,5 gerçekleştiğini, 2011 yılındaki büyümenin yüzde 5 olarak öngörüldüğünü söyledi

İş Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Türk ekonomisinde reel büyümenin 2010 yılında yüzde 7,5 gerçekleştiğini, 2011 yılındaki büyümenin yüzde 5 olarak öngörüldüğünü söyledi.
Özince, Adana Ticaret Odası'nda, Türkiye Ekonomisinin 2010 Yılı Genel Değerlendirmesi ve 2011 Yılı Beklentileri başlığı altında verdiği konferansta, enflasyonun artık kontrol altında olduğunu, enflasyonun eskisi gibi olmayacağını belirterek, "Gençler enflasyonu unuttu" dedi.
Global krize rağmen Türk bankacılık sektörünün şube ve çalışan sayısını artırdığını kaydeden Özince, 49 bankanın 9 bin 871 şubesinde 189 bin 188 kişinin istihdam edildiğini söyledi. Kredi kullanmanın azalmadığını her yıl daha da arttığını ifade eden Özince, şöyle konuştu: "Ama herkes kredi alamıyor. Kredi hacminde geçen yıl yüzde 67 iken 2010 yılında yüzde 28'e çıkmıştır. Toplam kredilerin GSHY oranı dikkate alındığında Türk Bankacılık sisteminin finansal aracılık rolünün gelecek dönemde daha da önem
kazanması beklenmektedir. Toplam kredilerde Türkiye komünist ülkelerden bile geridedir."
Türkiye'nin dış ticaret açığında ekonomik bir toparlanma olmasına rağmen bir genişleme görüldüğünü bildiren Özince, Türkiye'nin cari açıktan kurtulmasının zor olduğunu belirterek "Bunun önündeki en büyük engel Gümrük Birliği, dış kaynaklı ihtiyacı sürdükçe, enerji açısından dışa bağımlı olunduğu sürece cari açığı kapatmak zordur" dedi.
Dünya ekonomisinin 2010 yılında yüzde 4,8 büyüdüğünü, bu büyümenin 2011 yılında yüzde 4,2 olacağının öngörüldüğünü belirten Özince, Türk ekonomisinde reel büyümenin 2010 yılında yüzde 7,5 gerçekleştiğini, 2011 yılındaki büyümenin yüzde 5 olarak öngörüldüğünü söyledi.
Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş ise küresel ekonomik krizin yarattığı olumsuzlukları Türkiye'de çoğu finansal sıkıntılar nedeniyle 30 bin aşkın şirketin yanı sıra 130 binin üzerinde küçük işletmelerin kapanmasına yol açtığını söyledi. Kriz dönemini hatırlatan Baş, sözlerini şöyle tamamladı: "Krizin olumsuz etkilerinin hissedilmeye başlanmasından itibaren yağmurlu günde şemsiye açması beklenen ismi biz de saklı bazı bankaların, belirsizliğin yarattığı kaygıyla açık açık olmasa ile finansman
konusunda sınırlamalara gittiklerine, eskiden kullandıkları kredileri geri çağırdıklarını ve iş dünyası için büyük önem taşıyan teminat mektubu konusunda da kısıtlamalar getirdiklerine, hatta kredi musluklarını tamamen kapattıklarına üzülerek tanık olduk."
Konferansı Adana Valisi İlhan Atış ile Adanalı Sanayi ve Ticaret Odası üyeleri takip etti.
(VŞA-HO-Y)