Obama ve yönetimini takdir ediyoruz

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın bugün gerçekleştirilen 11'inci liderler zirvesi sonrası Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir basın açıklaması yaptı. Türkiye'nin 3'üncü kez ev sahibi olduğu zirvede 2015 hedefleri için yeni kararlar alındı.

Obama ve yönetimini takdir ediyoruz
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına destek veren tasarının ABD Temsilciler Meclisi'nin gündemine gelmemesine ilişkin, "Başta Başkan Obama olmak üzere, Dışişleri Bakanı Bayan Clinton, dolayısıyla yönetim ellerinden gelen gayreti gösterdiler. Kendilerini bu bakımdan takdir ediyoruz. Çünkü Türk-Amerikan ilişkilerinin tamamen ilgisiz bir konuyla esir alınmasını önlemiş oldular" dedi.

Gül, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve EİT Genel Sekreteri Yahya Maroofi ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısındaki konuşmasının ardından soruları yanıtlarken, tasarıya ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti:

Gördüğünüz gibi büyük bir ekonomik faaliyet vardır. İnanıyoruz ki önümüzdeki yıllarda daha önemli olacaktır bugünkü toplantılar çok etkili olmuştur kapalı toplantı yapılmıştır toplantı da Cumhurbaşkanları görüşlerini ifade ederek akil adamlar grubu kurulmasını onaylamıştır önümüzdeki zirve Bakü'de Azerbaycan'da yapılacaktır. Türkiye böyle bir önemli işbirliği teşkilatına ev sahipliği yaptığı için ve ev sahipliği yapmaktan memnundur. Irak EKO'ya girme arzusunu ortaya koydu misafir olarak gelmişlerdi aynı zamanda Katar Arap'lar birliği olmak üzere yeni ekonomik işbirliği alanı düşünürseniz diğer üye olmayan ülkelerin de hepsinin EKO'ya ilgisi yüksektir.

Bu toplantı'nın haricinde yarın Türkiye-Afganistan-Pakistan arasında üçlü zirveler yapılacaktır. EKO Genel Sekreterliği Tahran'da biliyorsunuz ve çok yoğun çabalar içerisindedir alınan bir çok kararları kararlılıkla uygulamaktadırlar bunun dışında bir çok proje vardır eğitim projelerine kadar yakın şekilde takip edilmektedir.

SORULAR

EKO'ya üye olan ülkeler problemleri halletmek için Azerbaycan'ın halletmek için neler yapabilirler?

Bütün üye ülkeler Kafkaslar birliğine önem vermektedir onun içinde işgalin sona ermesi ve herkes tarafından kabul edilmesi ve kısa sürede çözülmesi önemlidir.

Yarın Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın doğum günüydü tesadüfen siz burada görüştünüz bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Kendisini tebrik ettim tabi ki. Geçenlerde Moskova'da Sarkisyan'la bir araya geldiler sorunlar bir anda çözülmez bugünkü statüko'nun kimseye bir yararı yok.

EKO teşkilatı ülkelerin bölgede nükleer silahı olan İran'ın olması hakkında ne düşünüyorlar?


Bununla ilgili çok önemli bir adım atıldı ilk defa İran Türkiye'nin de katkısıyla birçok ülke ile bir araya geldi. Türkiye'de yapılması için toplantıların kararlılıklarını bildirdiler çalışmalar devam etmektedir ve bunlar önemli adımlardır.

Talabani ile görüşmeniz olmuştu kendisi daha sonra Kürt tarafı ile de bir görüşme yaptı, Kürt sorununu da Talabani'nin önemli rol alacağını söylediler BDP'liler sizinle böyle bir konuşma geçti mi?


Bu sorunu biz kendi aramızda çözeriz fakat Irak tarafından da silahlı saldırı yapanlar var bu konu ile ilgilide şüphesiz ki görüşmelerimiz oldu fakat kendi görüşmelerimizi kendi iç meselelerimizi kendimiz hallederiz.

Ermeni yasası tasarısı ABD Meclisinde gündeme alınmadı görüşleriniz nelerdir. Bu toplantıdan sonra Ahmedinejad ile görüşecesiniz T-5 ile arabuluculuk görüşmesi olur mu?


Obama olmak üzere yönetim ellerinden gelen gayreti gösterdiler kendilerini bir bakıma takdir ediyoruz. Türk Amerikan ilişkilerinin tamamen ilgisiz bir konu ile esir alınmasını ele aldılar. Bölge konularının da dünyayı ilgilendiren konularında ne kadar birlikte yürüdüğümüzü bildikleri için gerekli özeni gösterdiler ve sağduyu ön plana çıktı. Türkiye bu konuda aktif yanı başımızda olacak bir olayla ilgili tabii ki aktif olmamız gerekir sulh yoluyla çözülmesi bunların sadece İran'ın değil bizimde işimize gelir ülkemizde olacak bir karışıklığı istemeyiz New York'ta Birleşmiş Milletler toplantısında sayın Ahmedinejad bize böyle bir söz vermişti önemli olan toplantıların yapılması değil toplantıların içeriği ile ilgili mesafe alınması bunların ne olduğunu da herkes biliyor bu yönde de iyi misafirler alınarak Türkiye'nin katkısı devam edecektir.

Son günlerde İran-Pakistan arasında artan tedirginlikler var İran bazı saldırılarda Pakistan'ı sorumlu tutuyor bu konu da Türkiye İran, Pakistan arasındaki bu olay konuşuldu mu?

Bize bu konuda bir talep gelmedi herhangi bir talep söz konusu olursa her ikisi dost ve kardeş ülkedir gerekli görüşmeyi üstümüze düşeni yaparız ve terör faaliyetlerini her zaman kınarız biz.

Ekonomik işbirliğinde ki faaliyetleri Türkiye'nin herkesi memnun etmektedir komşu Ermenistan bunların hep dışında kalıyor EKO'nun bu zirvesinden sonra Ermenistan'a bir çağrı yapmak istermisiniz?


Bu çağrıları yapıyoruz uygulaması da var bunların Karadeniz Ekonomik İşbirliği teşkilatına Ermenistan'da davet edilmiştir. Türkiye'nin niyeti çok açıktır bütün bölge için istikrara dayanışmaya ve işbirliğine önem vermektedir Ermenistan'da bizim komşumuzdur Ermenistan'ın da bizimle ilişkilerini düzeltmesini ümit ediyoruz sonunda bütün kafkaslarda huzur istikrar sadık olur. Bunların hallolması içinde Azerbaycan'ın bir çok toprağı işgal altında bunların bitmesi gerekir bir çok göçmen var bunların dikkate alınması gerekir Azerbaycan, Ermenistan, Türkiye bütün kafkaslar istikrar altına alınması gerekir son meseleler bir hamlede çözülmüyor bunu herkesin bilmesi gerekir çok gayret safredilmesi lazım böyle ön yargılar olmadan uğraşmak gerekir.'' Diyerek basın açıklamasını sonlandırdı..