Zorlu, Rüzgara Yatırım Yaptı, Kurulu Gücünü 738 Mw'a Çıkardı

Zorlu Enerji Grubu, düzenlediği toplantıda, enerji sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi ve Grubun 2011 yılı hedeflerini aktardı.

Toplantıya Zorlu Enerji Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik, Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, Zorlu Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü M. Arif Özozan, Zorlu O&M Genel Müdürü M.Erdoğan Güneş ve Gazdaş Genel Müdürü Ertuğrul Altın ile Grup şirketlerinin yöneticileri katıldı.
Zorlu Enerji kurulduğu 1993 yılından bu yana istikrarlı bir büyüme gösteriyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, önümüzdeki dönemde de, enerji arz güvenliği ve enerji verimliliğini temel alan yatırımlarını sürdürecek olan Zorlu Enerji, önümüzdeki beş yıl içinde dört kat büyümeyi hedefliyor.
Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, toplantıda yaptığı konuşmada, Zorlu Enerji Grubu'nun kurulu gücünün, 2010 yılında, Kayseri, Lüleburgaz, Yalova ve Ankara'da bulunan doğal gaz santralleri, 7 hidrolik, 1 jeotermal ve 1 rüzgar santrali ile toplam 738 MW'a ulaştığını söyledi. Bursa, "Bugüne kadar enerji sektöründe 2 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik. Önümüzdeki beş yılda, yatırım miktarını artırarak 4 kat büyüyerek ve 3 bin MW kurulu kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.
Murat Sungur Bursa, toplantıda enerji sektöründe yaşanan gelişmelere değinerek, enerji sektörünün 2010 yılında ivme kazandığına dikkat çekti Bursa, enerji sektörünün sadece Türkiye'de değil dünyada da yatırımcının ilgisini çeken sektörlerin başında geldiğini belirtti. Murat Sungur Bursa, Türkiye'de sektörün önde gelen şirketlerinin, 2010 yılında mevcut kaynaklarını, yatırımlara kaydırdığını söyledi ve bu yatırımların ağırlıklı olarak yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarını değerlendirmeye yönelik
olduğunu sözlerine ekledi.
Zorlu Enerji Grubu da önümüzdeki dönem yatırımlarını, hem dünyada hem de Türkiye'de yaygınlaşan enerji arzında dışa bağımlılığın aza indirgenmesi konusundaki duyarlılığa paralel olarak, jeotermal ve rüzgar alanında yoğunlaştıracak.
Toplantıya katılan Zorlu Enerji Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik, yaptığı konuşmada, "Biz sadece enerji üretmiyoruz, günümüzle gelecek arasında, yaşamın sürekliliği için çalışıyoruz. Bu nedenle büyüme stratejimizi ağırlıklı olarak yenilenebilir ve temiz enerji yatırımları üzerine kuruyoruz" dedi.
Çevresel değerlerle enerji üretimi arasında hassas bir denge olduğuna dikkat çeken Selen Zorlu Melik, Zorlu Enerji Grubu'nun faaliyetlerini şekillendirirken, dünyanın sürdürülebilirliğine öncelik vermenin bir kurumsal sorumluluk olduğu bilinci ile hareket ettiğini sözlerine ekledi. Selen Zorlu Melik konuşmasına şöyle devam etti:
"Yatırımlarımızın bulunduğu her bölgede hem çevreye hem topluma değer kazandıracak projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bölgelerin sosyoekonomik yapısını inceleyen araştırmalar yapıyor, bunların sonuçlarına göre projeler üretiyoruz. Çevreyi korumaya yönelik, biyolojik çeşitliliği koruma projeleri, doğa restorasyonu ve ağaçlandırma uygulamaları yürütüyoruz. 2010 yılında ayrıca çocuklarımızı enerji konusunda bilinçlendirmeye yönelik bir eğitim projesini hayata geçirdik 'Enerjimiz Çocuklar İçin' adını
taşıyan bu proje ile daha ilk yılımızda Türkiye genelinde yaklaşık 4 bin çocuğa ulaştık."
2011 yılında yenilenebilir enerji yatırımlarının yanı sıra Zorlu Enerji Grubu'nun bir diğer gelişme alanı da elektrik ticareti olacak. Toplantıda konuşma yapan Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Arif Özozan, 2010 yılında sıcak ve kurak geçen yaz nedeni ile elektrik talebinin geçen yıla kıyasla yüzde 12 oranında yükseldiğine dikkat çekti. 2010 yılının son çeyreğinde ise, geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 5 oranında bir artış beklentisi olduğunu belirten Özozan, elektrik ticaretinin 2011
yılında, ekonomideki büyümeye paralel olarak enerji sektörünün gelişen alanı olacağını söyledi.
Zorlu Enerji Grubu, 2010 yılının üçüncü çeyreğinde, Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş., Zorlu Doğal Elektrik Üretim A.Ş. ve Zorlu Elektrik Enerjisi İthalat ve Toptan Ticaret A.Ş. ile toplam 1,9 milyar kWh elektrik satışı gerçekleştirdi. Elektrik satışları geçen yılın Eylül ayında 311 milyon kWh iken, bu rakam 2010 Eylül'ünde 468 milyon kWh'a ulaştı.
Arif Özozan, 2011 yılında serbest tüketici statüsünde olup bu durumdan haberdar olmayan potansiyel müşterilere ulaşarak, mevcut tarifelerine göre daha uygun fiyatlarda enerji alma olanağı sunmayı hedeflediklerini belirterek, "2011 yılında, Gün Öncesi Piyasasında, üretici olarak düşük maliyetli uzun vadeli anlaşmalarla hizmet vermenin verimli olduğunu düşünüyoruz. Toptancı olarak da gerek satın alırken, gerekse satarken kazan kazan ilkesini benimseyeceğiz" diye konuştu.
Arif Özozan konuşmasında, özel sektörün elektrik ticaretine teşvik edilmesi için piyasanın tam anlamı ile liberalleşmesi gerektiğine de değinerek, "Dağıtım bölgeleri ile başlayan özelleştirme sürecinin EÜAŞ santral portföylerinin özelleştirmesi ile devam etmesi ve sürecin en kısa sürede tamamlanması, elektrik ticaretinin gelişimi için önemli bir adım olacaktır" dedi.
Zorlu Enerji Grubu'nun bir diğer büyüme alanı ise, Zorlu O&M ile hizmet verdiği santral kurulumu, işletmesi ve bakımı alanı. Zorlu O&M yurt içi ve dışında santrallere kurulum, işletme ve bakım hizmeti veren tek Türk şirketi. Zorlu O&M Genel Müdürü M. Erdoğan Güneş, toplantıda yaptığı konuşmada, 2010 yılı içinde Türkiye'deki tesislerin yanı sıra Kuveyt, Hindistan, Yunanistan, Türkmenistan, Pakistan ve Rusya'da da enerji tesislerine bakım hizmeti götürdüklerini ve yılı 30 milyon ciro ile kapatmayı
öngördüklerini, söyledi.
Güneş, Zorlu O&M'in, 2010 yılında İsrail Dorad projesi kapsamında imzaladığı anlaşma ile, 850 MW kurulu güce sahip olacak santralin faaliyete geçtikten sonraki bakımını 25 yıl boyunca üstlendiğine dikkat çekerek, "2011 fiyatları ile büyüklüğü 550 milyon dolar olan bu anlaşma ile Zorlu O&M deneyimi ve bilgi birikimini yaymaya devam edeceğiz" dedi.
M. Erdoğan Güneş, Zorlu O&M'in hedefinin 2011 yılında 40 milyon dolar ciroya ulaşmak olduğunu belirtti ve 2015 yılına kadar, şirketin portföyünü ve hizmet coğrafyasını genişleterek 100 milyon dolar ciro hedefini aşmak için çalışacaklarını sözlerine ekledi.

GAZDAŞ, 2015'E KADAR 300 MİLYON DOLARLIK YATIRM HEDEFLİYOR
Zorlu Enerji Grubu 2011 yılında, doğal gaz dağıtım çalışmalarına da hız verecek. Trakya ve Gaziantep'te alt yapı çalışmalarına 2006 yılında başlayan GAZDAŞ, 2011 yılında bu çalışmalarını tamamlamayı hedefliyor.
GAZDAŞ Genel Müdürü Ertuğrul Altın toplantıda yaptığı açıklamada, 2010 yılı sonu itibariyle, her iki bölgede toplam 162 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ve 2 bin 400 kilometrelik'lik doğal gaz şebekesinin altyapı çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. GAZDAŞ'ın 2015 yılına kadar her iki bölgede toplam 300 milyon dolar'lık yatırım hedeflediğini belirten Ertuğrul Altın, "2011 yılı itibariyle, binalarda iç tesisat ve doğal gaz dönüşüm çalışmalarına yoğunluk vereceğiz. 2015 yılına kadar sürecek bu
çalışmalarla faaliyette bulunduğumuz bölgelerde 1,5 milyar dolarlık piyasanın oluşacağını ön görüyor ve 3000 ila 5 bin kişiye istihdam yaratmayı planlıyoruz. Bu 5 yıllık süreçte Gazinantep ve Trakya bölgelerinde yaşayan halkın yüzde 80'ini doğal gaz kullanır hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi.