Şimşek: 'Vergi yüksek ama 2002'den az'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Özelleşti...


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Gelir Bütçesi görüşmeleri üzerinde konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi yükünün yüksek olmadığını belirterek, "Vergi yükü yüksek mi ona bakalım. 33 OECD ülke arasında Türkiye'nin toplam vergi yükü milli gelire oran olarak 2009 yılı sonu itibarıyla yüzde 24.6. Bu oran OECD 33 ülke arasında en düşük 30. sırada. Türkiye'de vergi yükü genel olarak iddia edildiği gibi yüksek değil" şeklinde konuştu.

"Neden vergi yükü yüksek algılaması var" diyen Maliye Bakanı, "Bazı ürünlerde vergi ürünü yüksek bunu ben her zaman söylüyorum. Bu dönemde 2002'den bu yana bu vergi yüklerinde bir artış olmamıştır" dedi.

-"AKARYAKIT ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜ AZALMIŞTIR"-

Maliye Bakanı, akaryakıt ürünlerinde vergi yüküne yönelik eleştirilere de şöyle dedi: "Bütün bunlar akaryakıt ürünlerinde vergi yükünün yüksekliğini ortadan kaldırmıyor. Akaryakıt ürünleri üzerinde 2002 yılında vergi yükü yüksekti. Şimdi de yüksek ama bugün daha az. 2002 yılında son gün; bir litre benzin aldığınız zaman onun yüzde 70.3'ü Maliye'ye, Hazine'ye vergi geliyor. Bugün alsanız dün itibarıyla yaklaşık yüzde 64.8'idir. 100 liralık bir benzini 2002 yılında alsanız 70 liradan fazlası vergiydi bugün 65 lirası vergidir. Vergi yükü artmamıştır. Tek tük bazı ürünler hariç. Akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükü azalmıştır." Hemen hemen bütün vergi kategorilerinde vergi yükünün düştüğünü, artmadığını vurgulayan Maliye Bakanı, "Vergiyi tabana yayacağız. Vergi oranlarında bir artış istemiyoruz. Tek tük bazı ürünlerde vergi yükü hâlâ yüksektir, düşmüştür, daha da düşürmek lazım" dedi.

-"ÖZELLEŞTİRMELERİN YÜZDE 90'ININ KARARI BİZDEN ÖNCE ALINDI"-

1985 yılından bu yana her hükümetin özelleştirme yaptığını vurgulayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bugün yaptığımız özelleştirmelerin yüzde 90'ının programa alınması kararı bizden önce verilmiştir. Özelleştirme kapsamına alınması ve kararları bizden önce alınmıştır. ANAP, DSP ve MHP Hükümeti döneminde karar verilmiştir. Güzel de yapmışlar, doğru yapmışlar" dedi.

Özelleştirmelerin sadece AKP dönemimizde mahkemeler tarafından durdurulmadığına dikkat çeken Şimşek, şöyle dedi: "AKP hükümetleri döneminden önce 34 tane özelleştirme uygulaması Türk yargısı kararından nihai karar olarak durdurulmuştur, iptal edilmiştir. Bu iptal kararlarının hiçbir tanesi uygulamaya konulmamıştır. Özelleştirme uygulamalarındaki problemler sadece bu döneme ait değildir. AKP döneminde 5 tane özelleştirme uygulaması yargıda nihai karar olarak iptal edilmiştir." -TÜRK TELEKOM- "Türk Telekom gayrimenkulleri satıyor" denildiğini hatırlatan Maliye Bakanı, "Türk Telekom 13 kat daha fazla gayrimenkule yatırım yapmış. Hiçbiri kanuna aykırı değildir" dedi.

-IMF'YE OLAN BORÇLAR-

Maliye Bakanı, IMF'ye şu anda 6 milyar dolar borcun olduğunu belirterek, şöyle dedi: "2000 yılında IMF'ye olan borç stoku dönem sonu itibarıyla 4 milyar 174 milyon dolar. 2002 sonunda borç 22 milyar dolar civarına çıkmıştır. 2003'ün sonunda bizim IMF'ye borcumuz 24 milyar dolar. Başbakanımızın kullandığı 23 milyar dolar çok büyük bir olasılıkla 2003 yılı başı. Sayın Başbakan doğru söylemiş, 23.5 milyar dolar civarında borç vardı 2003'ün başında. Bugün itibarıyla IMF'ye olan borç ekim ayı itibarıyla 6.5 milyar dolar. Bu sene sonu tahmini yaklaşık 6 milyar dolardır. Yani 2000 yılında 4 milyar dolar bir borçla başlıyoruz. Ama bugün itibarıyla 6 milyar dolara inmiştir."

-TEPKİLER GELDİ-

Salondan gelen tepkiler üzerine Maliye Bakanı, "Sizinkini ödedik. 23 milyar dolardan aldığımızı ödedik. DSP-MHP-ANAP döneminde alınan borç 23 milyar dolar. AKP sizin borcunuzu ödemiştir" diye karşılık verdi.

-"FAİZ SIFIR DEĞİLSE BORÇ ARTAR"-

2002 yılında kamu borcunun 256 milyar 899 milyon lira yani yaklaşık 257 milyar lira olduğunu ifade eden Maliye Bakanı, "Faiz hiçbir zaman sıfır değil ki, borcun artması matematiğin gereğidir" dedi.

Türkiye'de borç yükünün artmadığını savunan Şimşek, "Türkiye'de borç yükü artmıyor, azalıyor" diye konuştu.

-MÜKELLEF HAKLARI-

Vergi inceleme ve denetimlerinin yıllık vergi inceleme ve denetim planı içinde yapılacağına işaret eden Maliye Bakanı, "Objektif kriterlerle Gelir İdaresi Başkanlığında risk analiz sistemi kullanılarak mükellefler denetime tabi tutulacak. Bunları bir komisyon belirleyecek" dedi.

Torba Tasarı'dan bahseden Maliye Bakanı, "Vergi levhasını da kaldırmayı istiyoruz" dedi.

-ELEŞTİRİLERE YANIT VERDİ-

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı, "Hiçbir şekilde bizim denetim elemanımızın mükellefleri matrah artırmaya zorlaması diye bir şey olamaz. Biz bunu tasvip etmeyiz. Bir yanlışlık varsa düzeltiriz, bize spesifik bilgiyi verin. Mükellefimizi bilgilendiririz ama hiçbir şekilde fatura artırımına zorlamayız. Olursa gereğini yaparım" dedi.

-KREDİ KARTLARI-

Kredi kartlarının bankalarla vatandaş arasında bir sözleşme sonucu çıkan borç olduğuna işaret eden Maliye Bakanı, "Geçmiş dönemde bir düzenleme yaptık ama bankaları zorlayamayız" şeklinde konuştu.

-MUHTARLARIN ÖZLÜK HAKLARI-

İçişleri Bakanlığı'nda, Köy Kanunu Taslağı olduğunu ifade eden Maliye Bakanı, "O çerçevede muhtarların durumu da değerlendirilecektir. Sadece muhtarlara özgü yaptığımız bir özlük çalışması mevcut değildir" dedi.

-BELEDİYELERDEKİ KADRO FAZLASI-

İl özel idaresinde ve belediyelerdeki kadro fazlası veya ihtiyaç fazlası varsa bunların kamuya geçişini sağlayan düzenlemenin alt komisyonda olduğunu belirten Maliye Bakanı, "O düzenlemeyi geri çekmek gibi bir düşüncemiz söz konusu değil. Maaş ödeyemeyen belediyeler var" diye konuştu.(ANKA)