Kızılay, yeni yılda 'Kan Acil Değil, Sürekli İhtiyaç' sloganıyla kampanya yürütecek

Kızılay Antalya Kan Merkezi, kış ayında bağışçı sayısını artırmak için vatandaşın ayağına gidecek. Kızılay'ın, 2011 yılında 'Kan Acil Değil, Sürekli İ

Kızılay Antalya Kan Merkezi, kış ayında bağışçı sayısını artırmak için vatandaşın ayağına gidecek. Kızılay'ın, 2011 yılında 'Kan Acil Değil, Sürekli İhtiyaç' sloganıyla kan toplayacağı belirtildi.

Kızılay Antalya Kan Merkezi doktoru Afet Alizade Acıl, kış ayında diğer mevsimlere göre kan bağışında yüzde 50 düşüşün olduğunu ifade etti. Ekipler halinde Antalya merkez ve 19 ilçesinde günlük çadır kurarak ve TIR'la kan topladıklarını belirten Acıl, günlük ortalama toplanan 200 ünite kanın dünya turizminde isim yapmış bir il için az olduğunu kaydetti. 18-65 yaşında olan her sağlıklı bireyin kan bağışında bulunabileceğini anlatan Acıl, Manavgat Cumhuriyet Meydanı'na kurdukları Kızılay TIR'ında 2 gün içinde 192 ünite kan topladıklarını söyledi. Acıl, "Kış ayında Antalya'da 200 ünite kanı bulmakta zorlanıyoruz. Bunun yanı sıra Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sürekli organ nakli ameliyatı oluyor. Antalya'da kan toplamada günlük 300 ünitenin altına inmememiz gerekiyor. Bir organ naklinde en az 30 ünite kan gerekli. Bazen 50 üniteye kadar çıkabiliyor. Onun için yeni sloganımız 'Kan Acil Değil, Sürekli İhtiyaç'. Antalya için 2010 hedefimiz 35 bin kan ünite toplamaktı. Hedefimizi yakaladık. 2011 hedefimiz ise 40 bin ünite kan toplamak." diye konuştu.

Kan verimini sürekli hale getirmek için toplumsal bilinç gerektiğinin altını çizen Acıl, bununda halkın ayağına giderek bilgilendirmeden geçtiğini kaydetti. Acıl, kan bağışında bulunmak isteyen gönüllülere ilk önce kan değeri ve tansiyon ölçümü yaptıklarını belirtti.

Manavgat Halk Kütüphanesi Müdürlüğü, ilçede kan bağışı ve kitap okumayı artırmak için 'Kan Vererek Başkalarının Hayatını, Kitap Okuyarak Kendimizi Kurtaralım' kampanyası başlattı. Kütüphane müdürü Hidayet Oktay, Kızılay'la birlikte yaptıkları ortaklaşa kampanya ile kan bağışında bulunan gençlere kitap ve meyve suyu ikramında bulunacaklarını kaydetti.