Türkiye İle Azerbaycan Arasındaki Güvenlik Ve Yardımlaşma Anlaşması Onaylandı

Azerbaycan Parlamentosu, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki güvenlik ve yardımlaşma anlaşmasını onayladı.

16 Ağustos 2010'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in imzaladığı stratejik ortaklık ve yardımlaşma anlaşmasının onaylanmasının ardından Milli Meclis Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Semed Seyidov açıklama yaptı.
Seyidov, devletler arasında imzalanmış anlaşmaların, aynı zamanda 1921 Kars Anlaşması esaslı olduğunu söyledi. Seydov, taraflardan birinin üçüncü devlet veya bir grup devletler tarafından silahlı baskıya maruz kalması durumunda birbirlerine karşılıklı yardım edeceklerini belirten maddenin belgede yer aldığını söyledi.
Seyidov, "Anlaşmaya göre benzer durumlarda, silahlı asker yardımı, operasyonun yapılması için gerekli altyapının oluşturulması, silahlı kuvvetlerin gerekli malzemelerle donatılması da anlaşmada yer almaktadır" dedi.
Seyidov, askeri ve siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik işbirliği ile karşılıklı yardımlaşmanın yapılması konularının da yer aldığını ifade etti. Anlaşmada yer alan maddeler arasında askeri, siyasi ve güvenlik konuları, askeri silah alanında işbirliği, ekonomik ve karşılıklı yardımların yapılması gibi maddelere de yer veriliyor.
Azerbaycan Parlamentosunda oylamaya sunulan anlaşmanın sonucu 112 'evet'e karşılık 1 'hayır' oyuyla sonuçlandı. 16 Ağustos 2010 tarihinde imzalanan anlaşmada toplam 23 madde yer alıyor.