Meclis'te iki dil krizi konuşunca soğudu

Birbirlerini sert eleştiren TBMM Başkanı Şahin ve Demirtaş buluştu. BDP Lideri Demirtaş 'Meclis'te iki dil talebimiz yok' dedi

Birbirlerini sert eleştiren TBMM Başkanı Şahin ve Demirtaş buluştu. BDP Lideri Demirtaş 'Meclis'te iki dil talebimiz yok' dedi

Demokratik Özerklik ve BDP’lilerin Meclis kürsüsünden yaptığı Kürtçe konuşmalar sonrasında karşılıklı sert açıklamalar yapan Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bir araya geldi.

Görüşme sonrası Şahin, “Lüzumsuz gerginliklere yol açıcı söz ve davranışlarda bulunmamaya hepimiz özen göstermeliyiz” dediğini söyledi. Demirtaş ise “Meclis’te Kürtçe konuşma gibi bir taleplerinin olmadığını ifade etti.
Şahin’in makamında yaklaşık 35 dakika süren görüşmede Demirtaş, Şahin’e partisinin Türkçe, İngilizce ve Kürtçe hazırlanan Demokratik Özerklik Projesi Kitapçığı’nı sundu.

‘Yasalara uymalıyız’
Görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, kendisinin geçmişte verdiği mesaj ile Demirtaş’a görüşmede ilettiklerinin aşağı yukarı aynı paralelde bulunduğunu belirterek, “İki dil konusuyla ilgili düşüncelerinin biraz daha net şekilde ortaya konması ricasında da bulundum. ‘Anayasa ve yasalar çerçevesinde hareket etmeliyiz. Değişiklik düşünceleriniz olabilir, bunları da görüşeceğimiz, gerekirse değiştireceğimiz yer de TBMM’dir’ dedik. Bu konularda büyük ölçüde fikirlerimizin örtüştüğünü gördüm” dedi. Şahin, “Lüzumsuz gerginliklere yol açıcı söz ve davranışlarda bulunmamaya hepimiz özen göstermeliyiz” temennisinde bulunduklarını belirtti. Şahin, Demirtaş’a, “Bu platformun (DTK) partinizle organik bağı var mı?” diye sorduğunu ve Demirtaş’tan, “Hayır” cevabını aldığını kaydetti.

Şahin, BDP’lilerin Genel Kurul’da Kürtçe konuşmaya devam etmeleri halinde tavrının sorulması üzerine, “Meclisi yöneten başkan arkadaşlarımızın bu konuda inisiyatif alması gerekir. İçtüzüğümüzde bu konuyla ilgili disiplin maddelerine baktığınızda herhangi bir düzenleme yapılmamış. Ama ben Sayın Demirtaş ve arkadaşlarının, ‘Bizim Meclis Genel Kurulu’nda, Türkçe dışında bir dille hitap etme şeklinde bir düşüncemiz yoktur, ben arkadaşlarımı da bu konuda uyardım’ sözünü önemsiyorum ve bu sözünün arkasında durmaları gerektiğini temenni ediyorum” dedi.

‘Çözüm yeri Meclis’
Demirtaş ise yaptığı açıklamada, Meclis Başkanı’na Türkiye’nin bütün sorunlarının çözüm adresinin Meclis olduğunu ilettiklerini söyledi. Demirtaş, “Sayın Meclis Başkanı da bütün iradeyi ortak temsil eden bir şahsiyet olarak, parlamentonun çözüm rolüne önem verdiğini ifade etti. Ordunun, Meclis Başkanlığı’nın doğrudan siyasi partileri hedef alan açıklamalarının da siyasete zarar verdiğini belirttik” dedi. Görüşmede TBMM Genel Kurulu’nda yapılan Kürtçe konuşmaların da gündeme geldiğini belirten Demirtaş, TBMM’de iki dil gibi bir taleplerinin olmadığını, yapılan birkaç kelimelik konuşmaların da anadil sorununa dikkat çekmek için yapıldığını anlattı.

Söz çabuk uçtu
BDP lideri Selahattin Demirtaş’ın, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’e “Kürsüden Kürtçe konuşmama konusunda grubunu uyardığını” anlattığı saatlerde, BDP’li Özdal Uçer, Meclis kürsüsünden Kürtçe konuşmaya devam etti.