Dalaman'da yapılacak yat limanına Koruma Kurulu onayı çıktı

Muğla'nın Dalaman ilçesinde yapılması planlanan Türkiye'nin en büyük yat limanı projesine, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onayı çıkt

Muğla'nın Dalaman ilçesinde yapılması planlanan Türkiye'nin en büyük yat limanı projesine, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onayı çıktı. Özel Çevre Koruma Kurulu (ÖÇKK)'na gönderilen dosyala olumlu cevap verilmesi durumunda inşaata başlanacağı belirtildi.

AK Parti Muğla İl Başkanı Gültekin Akça, düzenlediği basın toplantısında Dalaman yat limanı projesinin ülke turizmi açısından önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Akça, "Uzun yıllardır gündemde olmasına rağmen hayata geçirilemeyen bu önemli proje için hükümetimiz döneminde ciddi bir gayret sarfedilmiştir. Gerek milletvekillerimiz gerekse sayın bakanlarımız, konunun takipçisi olmuştur. Bu proje, bölge yat turizmi açısından çok önemli bir yatırımdır. Ayrıca kaliteli ve nitelikli turistleri de bölgemize çekecektir. Tüm kurum ve kuruluşların, özellikle Dalaman halkının proje için önemli desteği oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

DALAMAN YAT LİMANI PROJESİ

Türkiye'nin en büyük yat limanı projesinin ihalesi 1995 yılında yapıldı. Dalaman'daki İncebel Tatil Köyü Sitesi arkasındaki alanda hayata geçirilmesi planlanan projenin inşaatına, bölgenin ÖÇK kapsamında ve 1. derece doğal sit olmasından dolayı yer teslimi yapılamaması sebebiyle başlanamadı. İhale tarihinden üç yıl sonra da Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüsü Yanaşma İskelesi'nin yapımı, İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun 6 Kasım 1998 tarihli kararı ve deniz kaplumbağaları (caretta caretta) üreme bölgesi olduğu gerekçesiyle durduruldu. Dalaman Belediye Başkanlığı, ilgili kurul kararının iptali için Aydın Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Üç yıl süren dava sonucunda Koruma Kurulu'nun kararı iptal edildi ancak itirazlar neticesinde dava süreci 2008'e kadar devam etti. Bilimadamlarının verdiği, bölgede caretta caretta bulunmadığı raporuyla bu sıkıntı aşılmış oldu fakat marina inşaatına yer teslimi yapılamadığı için inşaata yine başlanamadı. Sonunda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın talimatıyla bölgenin hem doğal sit alanı olarak korunması hem de yat limanı yapılacak şekilde projelendirilmesi için çalışmalara başlandı. İlgili kurumlara gönderilen raporlar ve yapılan incelemeler sonunda, 16 Aralık 2010 tarihindeki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu toplantısında ele alınan projeyle ilgili koruma amaçlı imar planı için onay çıktığı açıklandı. Kararın ÖÇKK onayına gönderileceği öğrenildi.

Muğla Valiliği'nden yapılan açıklamada ise 15 yıldır devam eden projeyle ilgili olarak kuruldan koruma amaçlı imar planı için onay çıktığı belirtildi. İl genelindeki yat turizminin önemli ölçüde ivme kazanacağına da vurgu yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Halihazırda Akdeniz çanağındaki yat turizmi kapasitesinin yüzde 5'ini alıyoruz. Projenin tamamlanmasının ardından bu oran artacaktır. Yat turizmi, projeyle birlikte yeni ve önemli bir ivme kazanacaktır. Yat limanı, havalimanıyla bütünleşerek Muğla ve ülke turizmine önemli katkılar sağlayacaktır."