Türkiye'de ilk 'Noel Pazarı' Alanya'da kuruldu

Türkiye'de ilk defa Alanya Yabancılar Meclisi tarafından organize edilen 'Uluslararası Noel Pazarı' törenle açıldı.

Alanya'nın İskele Caddesi'nd

Türkiye'de ilk defa Alanya Yabancılar Meclisi tarafından organize edilen 'Uluslararası Noel Pazarı' törenle açıldı.

Alanya'nın İskele Caddesi'nde kurulan Noel Pazarı'nda Türk ve yabancı vatandaşlar, Noel bayramını birlikte kutladı. Din, dil, kültürde farklı yaşamların bir arada bulunduğu Alanya'da dev yılbaşı ağacının etrafında bulunan standlarda 10 ülkenin kültürünü anlatan yiyecek, içecek, kıyafetler, el işi ve değişik hediyelik eşyalar sergilendi. Müzik dinletisi ve 'Christmas' müziği eşliğinde Noel'e özgü gösteriler yapıldı. Finlandiya'dan gelen 'Noel Baba', pazar alanını gezen çocuklara hediyeler dağıttı. Noel pazarına İsveç, Norveç, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Rusya ve Polonyalı yabancı dernek temsilcileri katıldı.

Kutlama ve Pazar ile ilgili açıklamalarda bulunan Alanya Yabancılar Meclisi Başkanı Abdullah Karaoğlu, Alanya'nın hem Türkiye'de hem dünyada örnek bir yer olduğunu söyledi. Alanya'da hoş görü, ülkeler ve dinler arasındaki hoş görünün mevcut olduğunu belirten Karaoğlu, ilçede yaşayan yerleşik yabancı Alanyalıların Noel bayramlarını kutlamalarına vesile olmak için bu programı düzenlediklerini dile getirdi.

Karaoğlu, "Burada yaşayıp bizlere komşuluk yapıyorlarsa, öldükten sonra burada defnedilmek istiyorlarsa, biz de onların bayramlarını önderlik yapıp kutlamalarına vesile olduk. Burada bütün yabancı derneklerin bir araya gelerek kermes şeklinde bayramlarını kutluyoruz. Onlar da bizim 'Ramazan ve Kurban bayramında' bizleri ziyaret edip bayramımızı kutluyorlar. Hatta kurban kesiyorlar. Oruç tutanlar da var. Bunlar dünyaya örnek bir durum. Entegrasyon dediğimiz gerçek durum budur. Hoşgörüdür. Bunun, bütün dünyaya örnek olabileceğine inanıyorum. Bunu da yaptığımız için mutluluk duyuyoruz." dedi.

Alanya'da 75 ülkeden 10 binin üzerinde devamlı ikamet eden, 23 bin kişiye konut satıldığını, gidip gelen 30 binin üzerinde yerleşik yabancı bulunduğunu belirten Karaoğlu, yabancıların İslam ülkesinde böyle bir etkinliğin düzenlenmesinden çok mutlu olduğunu söyledi. Karaoğlu, "Noel bayramlarını kutlamalarına yardımcı olmamız onları çok mutlu ediyor. Biz de dinimizi onlara bu güzel hoş gürümüzle daha iyi anlatıyoruz." şeklinde konuştu.

Bu arada, programda ezan okumaya başladığında müzik kesildi. Bu saygıya şaşırmadığını belirten Karaoğlu, "Onlar da görüldüğü gibi bizim dini inançlarımıza saygı gösteriyorlar. Bu bir örnektir." diye konuştu.