Adıyaman'da 'Hz. Hüseyin'i Anma Aşura Ve Yas Programı'

Adıyaman'da İmam Hüseyin Kültür Derneği tarafından 'Hz. Hüseyin'i Anma Aşura ve Yas Programı' düzenledi.

Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda gerçekleşen programa, Vali Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Müftü Mehmet Ali Öztürkçü, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Alaköse, İmam Hüseyin Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Küçük, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan anma programının açılış konuşmasını yapan İmam Hüseyin Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Küçük, "Bugün Hz. Hüseynin şahadetinin 1371. yıldönümü. İmam Hüseyin Kültür Derneği olarak geleneksel hale getirdiğimiz Hz. Hüseyin'i anma aşura ve yas programında bir araya geldik. Geçmişte ve günümüzde insanlık bir takım sorunlar yaşamıştır ve yaşamaktadır. Bu sorunlar incelendiğinde insani değerlerden uzaklaşmanın temel etken olduğunu görmekteyiz. İnsanlığın felaketine
sebep olan bu sorunların çözümü yeryüzü efendileri diyebileceğimiz Hz. Peygamber ve Ehli Beytin aydınlık yoludur. İnsanlık her geçen gün insani değerlerden uzaklaşmanın bedelini daha da ağır faturalarla ödemektedir. Açlık, sefalet, esaret, savaş ve gözyaşı. İnsanlığı bezdiren bu sorunlar nasıl çözülecek? Her kesimin ideolojinin bu soruya vereceği cevaplar vardır elbette. Ama bize göre insanlığın huzuru ve erdemi değerlerin tahsisi için Ehli Beyt iyi tanınmalıdır" dedi.
Mehmet Küçük, Ehli Beyt'in insanlığın zirvesi olduğunu kaydederek, "Biz İmam Hüseyin Kültür Derneği olarak insanların yitik malı olan bu ortak değerlerimizi anlamak, araştırmak, onlar gibi yaşamak için çaba sarf ediyoruz. Bütün gayemiz Ehli Beyti tanımak, tanıtmak ve onlar gibi yaşayabilmektir. Dolayısıyla bu inanç temelli bir yaklaşımdır. İnanç konularda da temel hedef ortak yaşama kültürünü oluşturmak. Farklı yaşayan ve düşünen insanlarla ortak paydalar üzerine hayatı sürdürmektir. Derneğimizle ilgili
olarak belirtmek istediğim bir hususu da şudur: Biz inançlarımızı öğrenmek ve yaşamak üzere faaliyet alanımızı seçmişiz. İnanç konusu da hiçbir zaman siyasi malzeme yapılmamalıdır. İnançlara siyaset karıştı mı heves, benlik, rekabet, kin, nefret gibi duygular işe karışır. Bunlarda inancın temeline aykırıdır. Ehli Beyt bu konuda da bizim için güzel örnekliktir Müreffeh bir toplum için, dünya ve ahiret saadeti için, Ehli Beyti tanıyalım" diye konuştu.
Adıyaman Valisi Ramazan Sodan ise, "Haksızlık karşısında hiçbir zaman susmayan, adaletin ve doğruluğun yanından ayrılmayan, sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in ve arkadaşlarının Kerbela da şehit edilişinin yıl dönümü olan Muharrem ayının ve Aşure gününün tüm İslam alemi içinde tarihi ve kültürel olarak özel bir yeri bulunmaktadır. Kerbela olayı asırlar geçse de unutulmayacak kadar derin, anlamlı ve öğreticidir. Kerbela iyi ile kötünün, zalim ile mazlumun, hak ile haksızlığın
hesaplaşmasıdır. Bu müessif olayların tekrar yaşanmaması için her zamankinden daha bilgili ve uyanık olma mecburiyetindeyiz" dedi.
Belediye Başkanı Necip Büyükaslan da, Muharrem ayının 10. gününde Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilmesini, insanlık tarihinin en acı olaylarından biri olarak gördüğünü söyleyerek, şöyle konuştu:
"Emevi iktidarının hırsı nedeniyle, Hz. Hüseyin ile aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 72 kişinin Kerbela'da yaşamını yitirdi. İktidar hırsı insanın gözünü bürüdüğünde insanlık ve duygular kalmaz. Kerbela bunun en güzel örneğidir."
Konuşmaların ardından Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği üyesi Mehmet Boyraz tarafından türküler seslendirilirken, katılımcılara aşure ikram edildi.