TÜVASAŞ, Bulgaristan Demiryolları için 30 yataklı yolcu vagonu üretecek

Türkiye Vagon Sanayi AŞ (TÜVASAŞ) ile Bulgaristan Demiryolları arasında 32 milyon euroluk 30 yataklı yolcu vagonu alımı için sözleşme imzalandı.

Türkiye Vagon Sanayi AŞ (TÜVASAŞ) ile Bulgaristan Demiryolları arasında 32 milyon euroluk 30 yataklı yolcu vagonu alımı için sözleşme imzalandı.

2008 yılında Bulgaristan Demiryolları tarafından 30 adet yataklı yolcu vagon alımı için açılan ihalede en iyi teklifi vererek ihaleyi alan, ancak geçen Temmuz ayında Bulgaristan Demiryolları tarafından ihalenin iptal edilmesi sonrası Bulgaristan Yüksek İdare Mahkemesine yaptığı itiraz haklı bulunan TÜVASAŞ, sözleşme için masaya oturdu.

Bulgaristan Yüksek İdare Mahkemesinin Ekim ayında ihalenin iptalinin yasaya aykırı olduğu ve davanın herhangi bir şekilde temyiz edilemeyeceğini karara bağlamasının ardından TÜVASAŞ ve Bulgaristan Demiryolları arasında süren görüşmeler, sözleşmenin imzalanmasıyla neticelendi. Sofya'da bugün yapılan törende Bulgaristan Demiryolları ile TÜVASAŞ arasında, toplam 32 milyon 205.000 Euro değerinde 30 adet yataklı vagon üretimi için imzalar atıldı.

TÜVASAŞ Genel Müdürü İbrahim Ertiryaki, bu sözleşme ile dünyadaki bilimsel ve teknolojik yeniliklere eş zamanlı olarak uyum sağlayan dinamik bir yapıya kavuşan TÜVASAŞ'ın, yurt içinde ürettiği çağdaş ve modern yolcu vagonlarını Avrupa Birliği ülkelerine ihraç etmeye başladığını söyledi.

Sözleşmenin hem fabrika hem de ülke ekonomisi için son derece önemli olduğunu kaydeden Ertiryaki, "Komşu ve dost AB üyesi Bulgaristan ile yaptığımız anlaşma nedeniyle gururlu ve mutluyuz. Uzun süredir devam eden çalışmalarımızın neticesini aldık. Bu anlaşma TÜVASAŞ için bir dönüm noktasıdır. Hükümetimizin ulaştırma politikası çerçevesinde demiryollarına yaptığı büyük yatırımlarla çağ atlayan demiryollarımızdaki gelişmelere paralel olarak, son beş yıldır yaptığımız çalışmalarla sektörümüzde değişim sürecini başlattık." dedi.

Ertiryaki, Bulgaristan'a vagon üretiminin hem TÜVASAŞ hem de Türkiye adına sevindirici gelişme olduğunu kaydederek sözleşmenin Bulgaristan ve diğer ülkeler ile önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmalar için bir başlangıç niteliği taşıdığını sözlerine ekledi.